Skip to main content

Στη Λιβερία το υψηλότερο ποσοστό παιδιών εκτός σχολείου

Η UNICEF εκφράζει τον φόβο ότι χωρίς εκπαίδευση, μια γενιά παιδιών που ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, θα μεγαλώσουν χωρίς δεξιότητες

Στη Λιβερία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό των παιδιών που δεν πάνε στο σχολείο παγκοσμίως, με τα δύο τρίτα των παιδιών ηλικίας δημοτικού να μην έχουν πρόσβαση στο σχολείο, όπως ανακοίνωσε σήμερα η UNICEF.

Ακολουθεί το Νότιο Σουδάν, όπου το 59% των παιδιών στερούνται του δικαιώματος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και όπου το ένα στα τρία σχολεία είναι κλειστό λόγω των συγκρούσεων.

Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η UNICEF, η Ερυθραία (59%), το Αφγανιστάν (46%), το Σουδάν (45%), ο Νίγηρας (38%) και η Νιγηρία (34%) συγκαταλέγονται επίσης στις 10 πρώτες χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η Συρία, αν και δεν συγκαταλέγεται στις 10 χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει 2,1 εκατομμύρια παιδιά σχολικής ηλικίας (5-17), που δεν πηγαίνουν στο σχολείο. Επιπλέον 600.000 παιδιά της Συρίας που ζουν ως πρόσφυγες στην γύρω περιοχή, είναι επίσης εκτός σχολείου.

Η UNICEF εκφράζει τον φόβο ότι χωρίς εκπαίδευση, μια γενιά παιδιών που ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές και ακραία φτώχεια, θα μεγαλώσουν χωρίς τις δεξιότητες που χρειάζονται ώστε να συμβάλουν στις χώρες και τις οικονομίες τους.

«Όταν τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κακοποίησης, εκμετάλλευσης και στρατολόγησης σε ένοπλες ομάδες», προειδοποιεί η επικεφαλής της UNICEF για την Εκπαίδευση, Τζο Μπορν.