Skip to main content

Τετ α τετ Αχτσιόγλου με εργαζομένους στη Θεσσαλονίκη

Η Αχτσιόγλου συναντήθηκε με εργαζόμενους των επιχειρήσεων Αρβανιτίδη και Λιπασμάτων Καβάλας αλλά και με στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη και τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ, Νάσο Ηλιόπουλο.

Η ηγεσία του υπουργείου είχε συναντήσεις στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης με ομάδες εργαζομένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο η κ. Αχτσιόγλου συναντήθηκε επίσης και με την επικεφαλής του Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Η υπουργός Εργασίας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης, οι οποίοι νωρίτερα σήμερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

«Εξηγήσαμε στην υπουργό τη στάση μας απέναντι στην συμφωνία που η εργοδοσία μας ζητά να υπογράψουμε, η οποία προβλέπει μείωση 20% επί των μισθών μας και η υπουργός μας ξεκαθάρισε την αντίθεση του υπουργείου απέναντι σε αυτήν την παράνομη συμφωνία», δήλωσε στη Voria.gr η Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στις επιχειρήσεις Αρβανιτίδη.

Οι εργαζόμενοι συμφώνησαν σε εκ νέου συνάντηση με τον κ. Νεφελούδη για αύριο, Τρίτη 11 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, αναμένεται να προγραμματιστεί και τριμερής συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχει η εργοδοσία, εκπρόσωποι των εργαζομένων και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να βρεθεί λύση στο εργασιακό αδιέξοδο που συνεχίζεται εδώ και αρκετούς μήνες.

Η κυρία Αχτσιόγλου είχε συνάντηση και με εργαζόμενους στα Λιπάσματα Καβάλας και τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Καβάλας, Ευθύμιο Μακρογιάννη.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου και ο κ. Μακρογιάννης εξέθεσαν στην υπουργό την κατάσταση στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, με τις «ομαδικές απολύσεις και ψευδείς μηνύσεις», όπως δήλωσε στη Voria.gr ο κ. Μακρογιάννης. «Εξηγήσαμε στην κ. Αχτσιόγλου για τις 180 απολύσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο κ. Λαυρεντιάδης, καθώς και για το ότι η επιχείρηση χρωστά εκατομμύρια στο δημόσιο. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, από το υπουργείο λαμβάνουμε μόνο υποσχέσεις», ανέφερε ο ίδιος και συμπλήρωσε:

«Για εμάς ο αγώνας αυτός είναι εμβληματικός, επειδή εάν ένας εργοδότης συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο ανενόχλητος, αυτό ανοίγει το δρόμο για να ακολουθήσουν κι άλλοι εργοδότες το παράδειγμά του». Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας υποστήριξε ότι το υπουργείο οφείλει να πιέσει την εργοδοσία της ΒΦΛ, ιδιαίτερα για τα χρωστούμενα της εταιρίας στο δημόσιο και, όπως είπε, αυτό τους υποσχέθηκε σήμερα η κ. Αχτσιόγλου, ενόψει και της δικαστικής διαμάχης για τα εργασιακά της επιχείρησης, που ξεκινά αύριο στα δικαστήρια της Καβάλας.

Παράλληλα, η υπουργός συναντήθηκε και με στελέχη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας στη Θεσσαλονίκη. Υπογράμμισε την ανάγκη για επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, καθώς, ενώ όπως είπε η Ελλάδα δεν ζητά τίποτε περισσότερο από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ μίλησε για τον οδικό χάρτη που θα βελτιώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.