Skip to main content

Στη Θεσσαλονίκη η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού

Την πρώτη της επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, υπό την οργανωτική ευθύνη της ΔΕΘ ΑΕ, θα πραγματοποιήσει η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού την Πέμπτη 12, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιουλί

Την πρώτη της επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, υπό την οργανωτική ευθύνη της ΔΕΘ ΑΕ,  θα πραγματοποιήσει η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού την Πέμπτη 12, την Παρασκευή 13 και το Σάββατο 14 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της, Τζον Πανταζόπουλος, βουλευτής στη Βικτώρια της Αυστραλίας –που έχει περάσει από τους υπουργικούς θώκους του Τουρισμού, των Υποδομών και της Απασχόλησης- ο β’ αντιπρόεδρος της Ένωσης, Τόμας  Κατσιαντώνης, πολιτειακός βουλευτής στο New Hampshire των ΗΠΑ και τα μέλη του δ.σ. Στηβ Γεωργανάς, ομοσπονδιακός βουλευτής στην Αυστραλία, Τζιμ Καρυγιάννης, βουλευτής στον Καναδά, Μάικ Τσιόκας, πολιτειακός βουλευτής στη Georgia των ΗΠΑ και Τεντ Ρόκας, πολιτειακός βουλευτής στο New Hampshire, θα έχουν επαφές με τους φορείς, τις αρχές και το επιχειρείν της πόλης, επιδιώκοντας να προσφέρουν τη «ματιά» του απόδημου ελληνισμού στα θέματα που απασχολούν σήμερα την Ελλάδα.
 
Στο πλαίσιο της επίσκεψης θα πραγματοποιηθούν δύο στρογγυλά τραπέζια στην αίθουσα 6 (Ολυμπιάς) του Συνεδριακού Κέντρου «Ι.Βελλίδης», στα οποία θα συμμετέχουν φορείς της πόλης και εκπρόσωποι της τοπικής βιομηχανίας. Το πρώτο, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη από τις 16:00 έως τις 18:00, θα είναι εστιασμένο στον τουρισμό, ενώ το δεύτερο, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή από τις 15:00 έως τις 18:00, θα επικεντρωθεί στην τεχνολογία, την καινοτομία, την ενέργεια και τις επικοινωνίες. Τα στρογγυλά τραπέζια θα είναι ανοιχτά στους δημοσιογράφους.

Το πρωί της Παρασκευής, στις 11.30 π.μ., θα δοθεί κοινή συνέντευξη Τύπου των διοικήσεων της Ένωσης και της ΔΕΘ ΑΕ, ενώ το Σάββατο θα είναι ημέρα ξενάγησης σε μουσεία της περιοχής.

H Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού (ΠαΔΕΕ) είναι πολιτική ένωση η οποία συστάθηκε τον Αύγουστο του 1996, με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και υποστηρίζεται από την Βουλή των Ελλήνων. Σε αυτή μετέχουν 226 ελληνικής καταγωγής βουλευτές, καθώς και πρώην βουλευτές από νομοθετικά σώματα ανά τον κόσμο (εκτός της Ελλάδας και της Κύπρου). Η γενική της συνέλευση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων. Η γραμματεία της λειτουργεί υπό τη Διεύθυνση Διεθνών Υποθέσεων & Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.

Στόχος της Ένωσης είναι, μεταξύ άλλων, η δημιουργία σχέσεων και επικοινωνίας μεταξύ των ελληνικής καταγωγής μελών κοινοβουλίων σε μη ελληνόφωνες χώρες, η ισχυροποίηση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών προέλευσης των μελών του Σωματείου, καθώς και των κοινοβουλίων τους, η  προαγωγή, διάδοση και προβολή των αρχών του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στις χώρες υποδοχής του Απόδημου Ελληνισμού.