Skip to main content

Οι ανοιχτές προοπτικές στις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Δηλώσεις του Τούρκου προξένου, Ορχάν Γιαλμάν Οκάν στο πλαίσιο της δεξίωσης του Ελληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος.

«Παρά τα πολιτικά προβλήματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, που αναμένουμε να επιλυθούν, οι ηγεσίες συνεχίζουν σε υψηλό επίπεδο να συζητούν και να διαλέγονται, όπως άλλωστε έγινε το 2017, χρονιά που σφραγίστηκε με τις επισκέψεις των Προέδρων των δύο χωρών, των πρωθυπουργών και πολλών υπουργών».

Αυτό το κλίμα συνεργασίας, ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας κ. Ορχάν Γιαλμάν Οκάν, αναμένει ότι θα συνεχιστεί και το 2018, καθώς το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδος-Τουρκίας (σσ: στην τελευταία αναφορά του ο Αλέξης Τσίπρας είχε προσδιορίσει ως χρόνο το πρώτο εξάμηνο του 2018, προηγούμενες αναφορές έκαναν λόγο συγκεκριμένα για τον Φεβρουάριο), με τη συμμετοχή των πρωθυπουργών ενώ παράλληλα θα λάβει χώρα και το Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Forum.

Τις παραπάνω δηλώσεις ο Τούρκος διπλωμάτης έκανε στο πλαίσιο της πρωτοχρονιάτικης εκδήλωσης, που παρέθεσε το Ελληνο-Τουρκικό Επιμελητήριο Βορείου Ελλάδος.

Ο κ. Οκάν τόνισε τη βελτίωση των διμερών εμπορικών σχέσεων μέσα στο 2017, αν και ακόμη μεγάλη απόσταση χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία από το στόχο των 10 δισ. στις εμπορικές τους συναλλαγές. Εν τούτοις βελτίωση υπήρξε αφού στο 11μηνο του 2017 ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε σε 3 δισ, έναντι 2,6 δισ για το σύνολο του 2016.

Ελλάδα και Τουρκία πρέπει να υλοποιήσουν την θαλάσσια σύνδεση Σμύρνης- Θεσσαλονίκης, με Ro-PAX. H τουρκική πλευρά, είπε, έκανε τις διευκολύνσεις που της ζητήθηκαν και τώρα μία ελληνική εταιρεία θα πρέπει να αναλάβει το έργο, την έναρξης της γραμμής.

Επίσης, θα πρέπει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για τις αρχές του 2019, να γίνει η ταχεία σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Κωνσταντινούπολης, ενώ, τέλος, χρειάζεται μία ακόμη, η δεύτερη, γέφυρα, μεταξύ Υψάλων-Κήπων Έβρου.

Τους καλεσμένους του Επιμελητηρίου χαιρέτησε ο πρόεδρος του φορέα κ. Δημήτρης Συμεωνίδης, τονίζοντας ότι ελπίζει πως το 2018 θα ανοίξει ένας νέος κύκλος ώριμων επενδυτικών κινήσεων.

Σημειώνεται ότι τα μέλη του Ελληνο-Τουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδος ανέρχονται σε 172, όταν πέρυσι ήταν 164. Από το σύνολο των μελών περί τα 140 είναι ελληνικές εταιρείες.

Παρόντες στη δεξίωση ΕΤΕΒΕ ήταν εκπρόσωποι προξενικών αρχών, παραγωγικών φορέων και πολλοί επιχειρηματίες της βόρειας Ελλάδας.

 

 

ΣΊ