Skip to main content

Στη Βουλή η εμφάνιση τρωκτικών στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη

Καλούν τους υπουργούς να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα στη λειτουργία του 2ου ΕΕΕΕΚ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Εσωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ για τα προβλήματα στη λειτουργία του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη της Π.Ε. Θεσσαλονίκης μετά την εμφάνιση τρωκτικών. Την ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής.

Καλούν τους υπουργούς να απαντήσουν σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα με την εξασφάλιση όλων εκείνων των συνθηκών στις οποίες θα μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια η συγκεκριμένη δομή.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη της Π.Ε. Θεσσαλονίκης μετά την εμφάνιση τρωκτικών.

Επανερχόμαστε στην ερώτηση μας υπ’ αριθμ. 2722/18.01.2018, σχετικά με τα προβλήματα στη λειτουργία του 2ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας - Χορτιάτη της Π.Ε. Θεσσαλονίκης μετά την εμφάνιση τρωκτικών, η οποία παραμένει αναπάντητη από τα αρμόδια Υπουργεία, μολονότι έχει παρέλθει αρκετό διάστημα από την κατάθεση της, ενώ παράλληλα τα κρούσματα λεπτοσπείρωσης αυξήθηκαν.
Η ερώτηση μας είναι η παρακάτω:

Στις 8 Νοέμβρη του 2017 και μετά από έρευνα λόγω της έντονης δυσοσμίας στους χώρους του σχολείου, εντοπίστηκαν ένα νεκρό ποντίκι στην ψευδοροφή της εκπαιδευτικής κουζίνας και περιττώματα, καθώς και ακαθαρσίες και σκουπίδια σε όλη την έκταση των ψευδοροφών του 2ου Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πυλαίας-Χορτιάτη (στις τάξεις και στις τουαλέτες).

Στις  9/11/2017 πραγματοποιήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες μυοκτονίας και απολύμανσης από την εταιρεία με την οποία είναι συμβεβλημένος ο Δήμος.

Επειδή όμως οι ψευδοροφές είναι διαπερατές και το ποντικοφάρμακο σε σκόνη διαχέονταν, παρουσιάστηκαν προβλήματα υγείας  στο εκπαιδευτικό προσωπικό και στους μαθητές που το ανάπνεαν καθημερινά. Συγκεκριμένα, έξαρση αλλεργιών, συμπτώματα του αναπνευστικού, συχνή ρινική καταρροή, δυσφορία στην αναπνοή, περίεργη υπόγευση, ερεθισμένος λαιμός, βήχας,  ερεθισμένα κόκκινα και πρησμένα μάτια, πυρετός, φλεγμονές, ρινορραγίες, διάρροιες, ατονία και ενώ πολλοί λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή τα συμπτώματα δεν υποχωρούσαν. Γι αυτό ζητήθηκε και τοποθετήθηκαν ταμπλέτες και έγινε νέα απολύμανση από την εταιρεία στις 23/11/2017.

Παρ’ όλα αυτά εντοπίστηκαν καινούργιες ενδείξεις, λόγω μυρωδιάς και υγρών αποτυπωμάτων, στις ψευδοροφές για άλλα νεκρά ποντίκια. Γι αυτό και η Διεύθυνση του σχολείου με το υπ’ αρ. 591/11-12-17 έγγραφο της προς το Δήμο έκθεσε την όλη κατάσταση και ζήτησε να γίνει ενδελεχής καθαρισμός όλων των χώρων εντός και εκτός σχολείου από εξειδικευμένο συνεργείο, μιας και το κτήριο βρίσκεται περιτριγυρισμένο από αποθήκες και χώρους που μπορούν εύκολα να γίνουν εστίες για ποντίκια.

Να τονιστεί πως επειδή στο σχολείο φοιτούν μαθητές με σοβαρά προβλήματα υγείας λόγω της πολυπλοκότητας της αναπηρίας τους: εγκεφαλική παράλυση, τετραπληγία, νοητική υστέρηση, αυτισμό, τύφλωση-μερική όραση, σοβαρές και ελαφριές κινητικές δυσκολίες, επιληψία, προβλήματα συμπεριφοράς, ψυχικές διαταραχές και συνδυασμούς όλων των παραπάνω (πολλαπλές αναπηρίες), ενώ υπάρχει και μαθητής που σιτίζεται παρεντερικά, η έκθεση σε νοσογόνους παράγοντες είναι  εξαιρετικά επικίνδυνη για την ήδη επιβαρυμένη υγεία τους.

Παρά τις όποιες προσπάθειες αποκατάστασης (απολύμανση, καθαρισμός κλπ...) το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί. Αντίθετα στις 9 και 10-1-2018 εμφανίστηκαν νέα περιττώματα ποντικιών στους χώρους του σχολείου (σε ντουλάπι της εκπαιδευτικής κουζίνας και στις τουαλέτες καθηγητών, καθώς και στις τουαλέτες αγοριών). Το ίδιο επαναλήφθηκε στις 17-1-2018 στις τουαλέτες των αγοριών. Επιπλέον ο Σύλλογος καθηγητών με δική του πρωτοβουλία αποφάσισε λόγω των πολλών συμπτωμάτων να προχωρήσει  σε έλεγχο λεπτοσπείρωσης, απ’ όπου βρέθηκαν τέσσερα θετικά δείγματα. Ζήτημα για το οποίο ενημερώθηκε με έγγραφό τόσο ο Δήμος όσο και η Δ/νση Δ/θμιας Εκ/σης, αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Επειδή λοιπόν το πρόβλημα, που αφορά την υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού, είναι πολύ σοβαρό, λαμβάνοντας υπόψη και τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου σχολείου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα με την εξασφάλιση όλων εκείνων των συνθηκών στις οποίες θα μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια η συγκεκριμένη δομή.