Skip to main content

Στην 49η θέση η Ελλάδα στον δείκτη ανταγωνιστικότητας ταλέντων

Πρόκειται για αύξηση μίας θέσης, καθώς την περσινή περίοδο (2014-2015), η Ελλάδα κατατασσόταν στην 50η θέση του ίδιου δείκτη.

Στην 49η θέση κατατάσσεται η Ελλάδα στον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας ταλέντων για το 2015 - 2016, σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμια μελέτη, που πραγματοποιείται από τον Όμιλο Adecco και το Human Capital Leadership Institute στη Σιγκαπούρη (HCLI).

Πρόκειται για αύξηση μίας θέσης, καθώς την περσινή περίοδο (2014-2015), η Ελλάδα κατατασσόταν στην 50η θέση. Σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ η Ελλάδα διατηρεί σχετικά καλή απόδοση στις παραμέτρους που αφορούν στον «τρόπο ζωής» και την «αειφορία», υστερεί σημαντικά στην «προσέλκυση παγκόσμιων ταλέντων», παρότι διαθέτει ένα μεγάλο αριθμό διεθνών φοιτητών.

Ωστόσο, λίγοι εξ αυτών παραμένουν και καινοτομούν στη χώρα και έτσι, σπάνια παρατηρείται το φαινόμενο της «προσέλκυσης ταλαντούχων μυαλών». Ως εκ τούτου, η Ελλάδα, θα πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην προσέλκυση ταλέντων από το εξωτερικό που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης και την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της στην παγκόσμια σκηνή.

Επίσης, η Ελλάδα δεν έχει καλή απόδοση ούτε στον τομέα της «ενεργοποίησης» ταλέντων, ενώ υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης και στον τομέα των «επαγγελματικών δεξιοτήτων». «Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται ιδιαίτερα να δημιουργήσει μία ανταγωνιστική δεξαμενή ταλέντων» σημειώνει η μελέτη της Adecco.

Ο Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Γενικός Διευθυντής της Adecco Ελλάδας, επισημαίνει τα εξής: «Για ακόμα μία χρονιά η Ελλάδα παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης σε σύγκριση με τον δείκτη GTCI του προηγούμενου έτους. Η κατάταξή μας όμως είναι χαμηλή σε σχέση με τις χώρες της ίδια ομάδας εισοδήματος, καθώς και σε σχέση με τις χώρες της περιοχής στην οποία ανήκουμε, γεγονός που υποδεικνύει ότι έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε προκειμένου να γίνουμε μία ανταγωνιστική χώρα που θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους επαγγελματίες με υψηλά προσόντα και για τα λεγόμενα "χρυσά μυαλά"».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι τρεις κορυφαίες χώρες στην ανταγωνιστικότητα ταλέντων είναι η Ελβετία που βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης, ακολουθούμενη από τη Σιγκαπούρη και το Λουξεμβούργο στην δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα, διατηρώντας τις θέσεις που είχαν λάβει και στον δείκτη 2014-15.

Οι δέκα κορυφαίες χώρες υπήρξαν ξεκάθαρα ανοιχτές στην κινητικότητα ταλέντων - σχεδόν το 25% του πληθυσμού της Ελβετίας και του Λουξεμβούργου αποτελείται από μη αυτόχθονες, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 43% για τη Σιγκαπούρη. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι επίσης υψηλό στις Ηνωμένες Πολιτείες (4η θέση), τον Καναδά (9η θέση), τη Νέα Ζηλανδία (11η θέση), την Αυστρία (15η θέση), και την Ιρλανδία (16η θέση). Υπήρξαν πολύ λίγες αλλαγές στις 20 κορυφαίες χώρες σε σχέση με τον δείκτη GTCI 2014-15, με εξαίρεση την ένταξη της Τσεχικής Δημοκρατίας (20η θέση) στις 20 πρώτες χώρες της κατάταξης, τη σημαντική βελτίωση της θέσης της Νέας Ζηλανδίας, ενώ αντίθετα ο Καναδάς και η Ιρλανδία παρουσίασαν πτωτική πορεία.