Skip to main content

Στην Αδελφότητα Εξωτερικής Ιεραποστολής ο Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ανακηρύχθηκε, τιμητικά, επίτιμος πρόεδρος της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη που παρέχει στο Πατριαρχείο η Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής, εξέφρασε ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος, ο οποίος βρέθηκε στην έδρα της αδελφότητας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να εγκαινιάσει έκθεση αφρικανικής τέχνης.

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας επισήμανε ότι το 1976, υποδέχτηκε ως νέος διάκονος στο νεοσύστατο τότε, γραφείο Εξωτερικής Αποστολής της Μητρόπολης Λάμπης και Σφακίων, τα πρώτα παιδιά από την Ουγκάντα, δεν μπορούσε, όμως, να διανοηθεί ότι πολλά χρόνια μετά θα ήταν ο ίδιος «πατέρας ταπεινός της Αφρικής».

Θυμήθηκε, ακόμη, τις επισκέψεις του στην Αδελφότητα Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής ως μητροπολίτης Καμερούν. «Ευχαριστώ, που ποτέ δεν βρήκα την πόρτα κλειστή» ανέφερε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ότι αφορά τους λαούς της Αφρικής, τους οποίους διακονεί το Πατριαρχείο, υπογράμμισε ότι σέβεται τις παραδόσεις τους, αλλά πάνω απ’ όλα προσπαθεί να τους δώσει «το καθαρό νερό της Ορθοδοξίας».

Ο πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής ανακηρύχθηκε, τιμητικά, επίτιμος πρόεδρος της Αδελφότητας Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής.

Στο έργο της αδελφότητας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της, Χαράλαμπος Μεταλίδης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι στα 55 χρόνια δράσης της κατήχησε και βάφτισε χιλιάδες ανθρώπους, έκτισε σχολεία, ορφανοτροφεία και κλινικές. Ο πατριάρχης απένειμε στον κ. Μεταλλίδη τον Τίμιο Σταυρό του Ευαγγελιστή Μάρκου.

Η έκθεση που εγκαινίασε ο πατριάρχης περιλαμβάνει αντικείμενα από την καθημερινότητα των ιθαγενών, όπως τόξα, βέλη, μαχαίρια φυλάρχων, ομοιώματα ζώων, μάσκες αρχηγών και μουσικά όργανα.