Skip to main content

Στην ανακύκλωση μπαίνουν και τα μπάζα από τις οικοδομές

Το 30% των μπάζων που προέρχεται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις, μέχρι τα τέλη του 2012 πρέπει να ανακυκλώνεται και να μην πετιέται σε ανενεργά λατομεία- κάτι που σήμερα είναι νόμιμο- είτε
Το 30% των μπάζων που προέρχεται από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις,  μέχρι τα τέλη του 2012 πρέπει να ανακυκλώνεται και να μην πετιέται σε ανενεργά  λατομεία- κάτι που σήμερα είναι νόμιμο- είτε παράνομα στα δάση και τα ρέματα.

Βάσει της εγκυκλίου δημιουργείται το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, ώστε τα απόβλητα των ιδιωτικών και δημόσιων έργων να οδηγούνται στην ανακύκλωση και στην επανάχρηση.

Η διαχείριση και αποκομιδή των μπάζων θα αποτελεί συστατικό στοιχείο της οικοδομικής άδειας.

Αρμόδιος για την παρακολούθηση της εφαρμογής του νέου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης θα είναι ο Εθνικός Οργανισμός Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Άλλων Προϊόντων.

Το ΥΠΕΚΑ έχει πραγματοποιήσει μελέτες από τις οποίες προκύπτει ότι 6,5 εκατομμύρια τόνοι τέτοιων υλικών απορρίπτονται κάθε χρόνο ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

Η ανακύκλωση μπορεί να αρχίσει ακόμα και εντός του επόμενου έτους, αφού ιδιώτες έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, η εγκύκλιος ορίζει ότι μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2014 θα είναι αναγκαστική για όλη τη χώρα.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2012 θα ανακυκλώνεται ή θα αξιοποιείται το 30% των προϊόντων  εκσκαφής, ποσοστό που θα φτάσει ακόμα και στο 70% τα επόμενα χρόνια.