Skip to main content

Πανελλήνια πρεμιέρα νέων μοντέλων ΙΧ στην Auto Festival

Η αγορά αυτοκινήτου με αργούς ρυθμούς ανακάμπτει από την πολύ μεγάλη πτώση στα χρόνια της κρίσης. Μικρός ο αριθμός των πωλήσεων με τιμές λιανικής.

Περισσότερα από δέκα καινούργια μοντέλα αυτοκινήτων θα κάνουν τις πανελλήνιες πρεμιέρες τους στο Auto Festival που φέτος επιστρέφει δριμύτερο στη Θεσσαλονίκη και στο εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ- Helexpo, για το διάστημα 6-9 Απριλίου.

Για δεύτερη χρονιά η ΔΕΘ- Helexpo συνεργάζεται με την Promauto, για την διοργάνωση ενός ακόμη μεγαλύτερου Φεστιβάλ για το αυτοκίνητο, στο οποίο φέτος θα συμμετέχουν 18 εταιρείες, έναντι των 13 πέρυσι, παρουσιάζοντας τα τελευταία μοντέλα τους στις κατηγορίες των επιβατικών, των 4Χ4, των SUV αλλά και των επαγγελματικών αυτοκινήτων.

Όπως είπε και τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΘ – Helexpo κ. Τάσος Τζήκας, η ΔΕΘ ήθελε να επανασυνδεθεί με έναν κλάδο που στις προηγούμενες δεκαετίες είχε δώσει μεγάλα εκθεσιακά γεγονότα, στηρίζοντας μάλιστα με παράλληλες εκδηλώσεις- όπως την off road διαδρομή, την έκθεση κλασικού αυτοκινήτου και το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής- την διοργάνωση.

Ο δ/νων σύμβουλος της ΔΕΘ- Helexpo κ. Ποζρικίδης υπενθύμισε ότι η ΔΕΘ ήταν εκείνη που πρώτη, το 1926, είχε διοργανώσει σαλόνι αυτοκινήτου στη χώρα μας, συνεχίζοντας στη διαδρομή των χρόνων με παρουσιάσεις αυτοκινήτων και στη μεγάλη γενική έκθεση του Σεπτεμβρίου.

Φέτος, οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν θα είναι 18, με μόνο τρεις να απουσιάζουν από αυτές που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά(BMW, Ford, Toyota, Opel). Tα καινούργια μοντέλα θα φιλοξενούνται στο περίπτερο 13 ενώ στο περίπτερο 15, οι ίδιες εταιρείες, θα έχουν και σαλόνι μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, ενώ στους εξωτερικούς χώρους γύρω από αυτά τα δύο περίπτερα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κάνουν test drives.

«Στο φετινό Auto Festival, θα παρουσιάζονται για τους ενδιαφερόμενους αυτοκίνητα με τιμές από 10.000 ευρώ μέχρι και 100.000 ευρώ. Επίσης, πολλές εταιρείες θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά νέα μοντέλα τους, νέες εκδόσεις δημοφιλών αυτοκινήτων, ενώ υπάρχουν και εταιρείες που έχουν όλη την γκάμα των αυτοκινήτων τους, όπως με τα Mercedes, Smart και Volvo, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και εκπλήξεις», όπως είπε ο κ. Αντώνης Στιβακτάρης εκπροσωπώντας την Promauto.

Ο κ. Στιβακτάρης εξέφρασε την ελπίδα ότι κάποια στιγμή, η Auto Festival της Θεσσαλονίκης θα μεγαλώσει περαιτέρω, έτσι ώστε να φτάσει να αναφέρεται στο παγκόσμιο καλαντάρι των Εκθέσεων για το Αυτοκίνητο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα – των καινούργιων αυτοκινήτων- έχει αρχίσει με αργούς ρυθμούς να ανακάμπτει, από το κατώτατο σημείο στα χρόνια της κρίσης, που ήταν τα 62.000 οχήματα(έναντι των 300.000 το 2000, χρονιά της απόσυρσης). Σταδιακά ετησίως καταγράφεται μία αύξηση στις πωλήσεις της τάξης του 2%-3% με αποτέλεσμα πέρυσι να πωληθούν 78.000 αυτοκίνητα από τα οποία μόνο οι 35.000 διατέθηκαν στη λιανική γιατί σχεδόν τα μισά οχήματα τα πήραν εταιρείες leasing και ενοικιάσεως αυτοκινήτων.

«Στόχος της αγοράς είναι να σταθεροποιηθεί κοντά στις 90.000 οχήματα, πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων το χρόνο, παρότι στην Πορτογαλία, χώρα συγκρίσιμη με την Ελλάδα, η αγορά είναι στις 120.000 οχήματα», πρόσθεσε ο κ. Στιβακτάρης λέγοντας ότι ακόμη, εξαιτίας της συγκριτικά φθηνότερης τιμής του diesel, δεν έχει επεκταθεί η παγκόσμια τάση που θέλει στροφή στα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα μικρού κυβισμού με κινητήρες τούρμπο.

Τον λόγο πήρε ο αντιπεριφερειάρχης Κ. Μακεδονίας για τις Μεταφορές και τις Επικοινωνίες κ. Δημήτρης Χατζηβρέττας, καθώς η ΠΚΜ υποστηρίζει την Auto Festival, συμμετέχοντας με stand στο οποίο θα ενημερώνει για θέματα τεχνικών ελέγχων, ΚΤΕΟ και οδικής ασφάλειας.

Τέλος, ο αναπλ. γενικός διευθυντής κ. Αλέξης Τσαξιρλής υποστήριξε ότι σταδιακά η Auto Festival θα μπορούσε να γίνει μία έκθεση που θα προσέλκυε επισκέπτες από τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.