Skip to main content

Στην κορυφή της ποιότητας διεθνώς το ελληνικό σκυρόδεμα

Στις σύγχρονες κατασκευές το σκυρόδεμα έχει διάρκεια ζωής 50 ετών χωρίς βλάβες. Δυνατή η αναστολή της οξείδωσης του μεταλλικού οπλισμού.

Η ποιότητα του ελληνικού σκυροδέματος/μπετόν, έχει με μεγάλη ταχύτητα ανεβεί την ποιοτική κλίμακα με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ως και εννέα φορές ποιοτικότερο και στο κορυφαίο διεθνώς στάνταρτ, στο C90, σε έργα ειδικών απαιτήσεων και υψηλού κόστους όπως συγκεκριμένα στην περίπτωση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, η ποιότητα του ελληνικού σκυροδέματος έχει διπλασιαστεί στις μέσες κατασκευές και από το C10 έχει σήμερα κατακτήσει το C20, που είναι και το επίπεδο το ποιοτικό διεθνώς, εξήγησε στη Voria.gr o oμότιμος καθητητής του ΑΠΘ κ. Γεώργιος Πενέλης, στο περιθώριο του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Σκυροδέματος που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη με διοργανωτές το ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας και την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Ερευνών Σκυροδέματος.

Ωστόσο, ο κ. Πενέλης, επέμεινε στο παράδειγμα του Κέντρου Πολιτισμού του Ι.Σ.Ν. καθώς τόσο η μελέτη για το μείγμα του μπετόν που χρησιμοποιήθηκε όσο και οι παραγωγή του, ενός κορυφαίου προϊόντος με παγκόσμια στάνταρτς, έγινε από Έλληνες μελετητές και ελληνικές εταιρείες παραγωγής σκυροδέματος.

«Πρέπει να τονιστεί η μεγάλη εξέλιξη που επιτεύχθηκε στον κλάδο στις δεκαετίες που μεσολάβησαν από τη δεκαετία του 1960 καθώς εκείνη την περίοδο οι κατασκευές που γίνονταν στην Θεσσαλονίκη είχαν δείκτη C10», τόνισε ο καθηγητής.

Σε ό,τι αφορά στις αντοχές του μπετόν, στη διάρκεια ζωής που έχει αλλά και στη συμπεριφορά του σε σεισμούς, ο κ. Πενέλης επισήμανε:

«Το σκυρόδεμα, ως λίθινο υλικό, έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ενδεικτικά η περίπτωση της Ροτόντα στην οποία είχε χρησιμοποιηθεί ρωμαϊκό σκυρόδεμα, δηλαδή μιλάμε για διάρκεια ζωής μεγαλύτερη της χιλιετίας. Στις σύγχρονες κατασκευές  το υλικό που φθείρεται δεν είναι το μπετόν, είναι ο οπλισμός. Συνεπώς παίζει μεγάλο ρόλο η ποιότητα του χάλυβα που χρησιμοποιείται και το πως είναι "δεμένη" μία οικοδομή, για την αντοχή της σε σεισμούς».

Προσθέτοντας ο καθηγητής είπε ότι όλο το οικοδομικό απόθεμα παγκοσμίως, που κτίζεται με τους τρέχοντες κανονισμού, έχει διάρκεια ζωής 50 χρόνια χωρίς βλάβες και υπογράμμισε το «χωρίς βλάβες». Μετά την 50ετία, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες τεχνικές για την αναστολή της οξείδωσης του μεταλλικού οπλισμού.

Σχολιάζοντας την καθοδική πορεία του κλάδου κατασκευών έκρινε αρνητικό το γεγονός ότι η εσωτερική υποτίμηση στα χρόνια της κρίσης έγινε σε βάρος του συγκεκριμένου κλάδου που από το 11% του ΑΕΠ (το 70% αφορούσε την οικοδομή), συρρικνώθηκε στο 3%, χωρίς να συνυπολογιστούν οι μειώσεις στο δευτερογενή τομέα, δηλαδή στον κλάδο δομικών υλικών ενώ όπως είπε πολύ χαρακτηριστικά «οι επιπτώσεις της μείωσης φτάνουν να επηρεάζουν ως και τις κουρτίνες, ότι αφορά την επένδυση και τον εξοπλισμό μιας κατοικίας ή ενός επαγγελματικού κτηρίου».

Τις εργασίες του πολύ μεγάλου συνεδρίου, του πρώτου που γίνεται μετά το 2009, άνοιξε με χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας. Στο συνέδριο συμμετέχουν περισσότεροι από 500 μηχανικοί.