Skip to main content

Στην Καρδίτσα το πρώτο εργοστάσιο στέβιας στην Ευρώπη

Με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβιας Καρδίτσας συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης

Στο ΥΠΑΑΤ, σε συνάντηση συνεργασίας με τον αναπληρωτή υπουργού Μάρκο Μπόλαρη, βρέθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδίτσας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Α.Σ. Γιώργο Κολοσούσα. Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, Σπύρος Λάππας.  

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας αναφέρθηκε στην επιτυχή προσπάθεια για την ίδρυση του το 2012 και στο γεγονός της αποδοχής από νέους αγρότες ώστε να απαρτίζεται σήμερα από 64 μέλη, τόνισε την καινοτόμα στην Ελλάδα καλλιέργεια του φυτού της στέβιας, τις συνεχείς ενημερωτικές διαδικασίες για την πλήρη κατάρτιση των μελών, τις επιστημονικές συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας, στις διεθνείς επαφές με παραγωγούς από τρίτες χώρες που παράγουν στέβια.

Αναλυτικά αναφέρθηκε στην ευόδωση της συνεργασίας μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας, των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Θεσσαλίας και ελληνικής κατασκευαστικής επιχείρησης ώστε να κατασκευαστεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός του εργοστασίου με καινοτομία. Αποτέλεσμα των συνεργειών αυτών είναι το εργοστάσιο στέβιας στην Καρδίτσα να λειτουργήσει με πατέντα παραγωγής γλυκοζιτών της στέβιας μόνο με τη χρήση νερού, πατέντα η οποία ανήκει στην ερευνητική εργασία και εφαρμογές του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Η μονάδα, που είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα Leader, θα παράγει γλυκαντικά και προϊόντα στέβιας με πλήρως καθετοποιημένη παραγωγή (χωράφι - μεταποίηση - διανομή). Πρόκειται για  το πρώτο, στην Ευρώπη, εργοστάσιο στέβιας στο Φανάρι Μουζακίου στην Καρδίτσα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2016.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, συζητήθηκε η στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην πρωτοποριακή αυτή και καινοτόμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθετοποιημένη προσπάθεια των συνεταιρισμένων παραγωγών στέβιας και η ένταξη της καινοτόμας αυτής καλλιέργειας και της μεταποιητικής μονάδας του Συνεταιρισμού στο νέο ΠΑΑ 2014 – 2020. Στο τραπέζι τέθηκε και το θέμα της προμήθειας πιστοποιημένων σπόρων από χώρες παραγωγής της στέβιας.

«Η πρωτοβουλία των νέων παραγωγών του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στέβιας Καρδίτσας συγκεντρώνει κρίσιμα χαρακτηριστικά όπως η συμμετοχή νέων αγροτών, η υπό συγκρότηση Ομάδα Παραγωγών, η καινοτομία στην καλλιέργεια και η χρήση νέας τεχνολογίας, η ανταγωνιστικότητα, η καθετοποιημένη διαχείριση του προϊόντος, που καθιστούν, με την προϋπόθεση υποβολής τεκμηριωμένης μελέτης, επιλέξιμη για την ένταξη στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, υπήρξε εκτενής συζήτηση για το στρατηγικό σχεδιασμό της πολιτικής προώθησης των προϊόντων που θα ακολουθεί, τόσο στην εγχώρια αγορά, όσο και σε αγορές τρίτων χωρών, με την απαραίτητη στήριξη των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ για τις διεθνείς σχέσεις και την προώθηση των ελληνικών προϊόντων σε ξένες αγορές», καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.