Skip to main content

Στην κυκλοφορία το αποκαλυπτικό βιβλίο για τον «Λευκό Οίκο του Τραμπ»

Ο Μάικλ Γουλφ εξήγησε ότι επί 18 μήνες γυρνούσε τον γαλαξία Τραμπ και μίλησε με «περισσότερα από 200» πρόσωπα για να γράψει το βιβλίο του.

Το «εκρηκτικό» βιβλίο του Μάικλ Γουλφ, με τίτλο: «Φωτιά και Θυμός: Μέσα στον Λευκό Οίκο του Τραμπ», που αρχικά προβλεπόταν να κυκλοφορήσει την ερχόμενη Τρίτη, θα κυκλοφορήσει νωρίτερα, σήμερα Παρασκευή, παρά τις προσπάθειες του Ντόναλντ Τραμπ να εμποδίσει την κυκλοφορία του.

Ο δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου, Τσαρλς Τζ. Χάρντερ, προσπάθησε χθες χωρίς επιτυχία να απαγορεύσει την κυκλοφορία του βιβλίου που περιγράφει τη σκοτεινή εικόνα ενός δυσλειτουργικού Λευκού Οίκου στο φόντο μηχανορραφιών γύρω από έναν Ντόναλντ Τραμπ που χλευάζεται από τους ίδιους του συνεργάτες του για την ανεπάρκεια και την ανικανότητά του να διοικεί. Αυτή η νομική προσπάθεια έγινε την επομένη της πολύ έντονης αντίδρασης του Τραμπ, που κατηγόρησε τον πρώην σύμβουλό του Στιβ Μπάνον ότι «έχασε τα λογικά του».

Σε ένα κυρίως συμβολικό διάβημα, απηύθυνε επιστολή στον συγγραφέα του Μάικλ Γουλφ και τον Στιβ Ρούμπιν, πρόεδρο του εκδοτικού οίκου Henry Holt and Co., απαιτώντας από αυτούς να «σταματήσουν αμέσως» τη διανομή του βιβλίου, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για δυσφήμιση.

Όμως η απάντηση του εκδότη, που είναι πιθανότατα κατευχαριστημένος για αυτή τη μεγάλη προβολή, ήταν να επισπεύσει την κυκλοφορία του βιβλίου κατά τέσσερις ημέρες: ενώ αρχικά επρόκειτο να κυκλοφορήσει την Τρίτη, θα κυκλοφορήσει τελικά σήμερα.

«Να ‘μαστε. Μπορείτε να το αγοράσετε (και να το διαβάσετε) αύριο. Κύριε πρόεδρε, ευχαριστώ», έγραψε ο Μάικλ Γουλφ σε ανάρτησή του στο Twitter την Πέμπτη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο 64χρονος πολυσχιδής αρθρογράφος (συνεργάζεται, μεταξύ άλλων, με το Hollywood Reporter, το Vanity Fair, το New York Magazine...) εξήγησε ότι επί 18 μήνες γυρνούσε τον γαλαξία Τραμπ, από την προεκλογική εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο, και μίλησε με «περισσότερα από 200» πρόσωπα, από τον πρόεδρο μέχρι τους στενούς συνεργάτες του.

Οι αποκαλύψεις

Αποσπάσματα του βιβλίου έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί από αμερικανικά ΜΜΕ και τον βρετανικό Guardian και δίνουν πιπεράτες λεπτομέρειες για την ζωή στον Λευκό Οίκο, όταν κλείνουν οι πόρτες. Επικαλούμενος το προσωπικό της προεδρικής κατοικίας, ο Γουλφ υποστηρίζει πως η «επίσημη» Πρώτη Κυρία Μελάνια Τραμπ είναι ουσιαστικά απούσα και εξαφανισμένη από την Δυτική Πτέρυγα. Μάλιστα, η Μελάνια λείπει τόσο συχνά, που το προσωπικό αναφέρεται στην Ιβάνκα, την κόρη του Τραμπ, ως την «πραγματική σύζυγο», ενώ η στενή του σύμβουλος, η 29χρονη καλλονή Χόουπ Χικς έχει τη θέση της... «πραγματικής κόρης».

Ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, Μάικλ Γουλφ, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στο «Hollywood Reporter» γράφει: «Με την κόρη του και τον γαμπρό του παραγκωνισμένους λόγω των νομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, η Χόουπ Χικς, η 29χρονη προσωπική βοηθός και έμπιστη του Τραμπ, έχει πρακτικά γίνει η πιο ισχυρή σύμβουλος του Λευκού Οίκου».

«Με την Μελάνια απούσα, το προσωπικό αναφέρεται στην Ιβάνκα ως την "πραγματική σύζυγο" και την Χικς ως την "πραγματική κόρη"», γράφει στο ίδιο άρθρο ο Γουλφ. «Η Χικς έχει το έργο του να φροντίζει το "εγώ" του Τραμπ, να τον διαβεβαιώνει πως όλα είναι καλά, να τον προστατεύει, να τον κολακεύει και να τον μαλακώνει», συνεχίζει.

Ένα από τα κουτσομπολιά που άκουσε ο Γουλφ στον Λευκό Οίκο είναι ότι όταν η Χικς είχε εραστή τον παντρεμένο Κόρεϊ Λεβαντόφσκι, ο Τραμπ της είχε πει: «Είσαι το καλύτερο κομμάτι που θα είχε ποτέ»!

Παράλληλα ο Γουλφ αναφέρεται στην ιδιαίτερη σχέση του Τραμπ με τα παιδιά του, γράφοντας πως δεν μπορεί να τους πει «όχι», ένδειξη της «ηλιθιότητάς» του, όπως λέει. «"Είναι λίγοοοο, λίγοοοο περίπλοκο" ήταν η απάντηση του Τραμπ όταν ο πρώτος επικεφαλής του προσωπικού του Ρινς Πρίμπους τον ρώτησε γιατί ήθελε να δώσει στην Ιβάνκα και τον σύζυγό της Τζάρεντ Κούσνερ επίσημες θέσεις στον Λευκό Οίκο» γράφει σε ένα σημείο και παρακάτω: «Μέχρι τον Ιούλιο, ο Τζάρεντ και η Ιβάνκα, που μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες μετατράπηκαν σε βασιλική οικογένεια και έγιναν δύο από τους ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο, ενεπλάκησαν σε μια περιπέτεια και ήταν αναγκασμένοι να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, προκαλώντας ζημιά στον Τραμπ».

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέγεται πως είπε τον γαμπρό του «κορόιδο» σε κάποια φάση και δήλωσε μετανιωμένος που άφησε εκείνον και την Ιβάνκα να έρθουν στην Ουάσινγκτον.