Skip to main content

Στην Κύπρο ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία Χατζηκωστή

Αύριο το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θα ανακοινώσει την απόφασή του στο αίτημα της Αστυνομίας για έκδοση διατάγματος εξαήμερης κράτησης του Γρηγόρη Ξενοφώντος, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στη δο
Αύριο το πρωί το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας θα ανακοινώσει την απόφασή του στο αίτημα της Αστυνομίας για έκδοση διατάγματος εξαήμερης κράτησης του Γρηγόρη Ξενοφώντος, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στη δολοφονία του διευθύνοντος συμβούλου του συγκροτήματος «Δίας», Άντη Χατζηκωστή, τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Ξενοφώντος είχε διαφύγει στη Μολδαβία και επέστρεψε χθες βράδυ στην Κύπρο.

Η σημερινή διαδικασία ενώπιον του Δικαστηρίου ολοκληρώθηκε γύρω στις 14:00 και αφού αγόρευσαν οι δικηγόροι υπεράσπισης και η κατηγορούσα αρχή.

Ο δικηγόρος του Ξενοφώντος, Ροβέρτος Βραχίμης, δήλωσε πως ο πελάτης του δεν προτίθεται να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία ούτε να λάβει μέρος σε αναγνωριστικές παρατάξεις καθώς, όπως υποστήριξε, δεν είναι ύποπτος αλλά κατηγορούμενος, αφού το όνομά του αναγράφεται στο κατηγορητήριο των άλλων κατηγορουμένων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, δήλωσε ότι, σε περίπτωση που εκδοθεί το διάταγμα κράτησης, η υπόθεση θα τεθεί ενώπιον του γενικού εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει για τον περαιτέρω χειρισμό της.

Στις 8:30 αύριο το πρωί θα εκδοθεί τελικά η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας σε ό,τι αφορά το διάταγμα εξαήμερης κράτησης του Γρηγόρη Ξενοφώντος, ο οποίος με βάση το μαρτυρικό υλικό που έχουν στα χέρια τους οι ανακριτικές Αρχές φέρεται ως ο εκτελεστής του διευθύνοντος συμβούλου του συγκροτήματος «Δίας», Άντη Χατζηκωστή, στις 11 Ιανουαρίου του 2010.

Ο Ξενοφώντος, τον οποίο εξέδωσαν οι Αρχές της Μολδαβίας όπου και συνελήφθη, αφίχθη στην Κύπρο χθες βράδυ και συνελήφθη αμέσως από μέλη του ΤΑΕ Λευκωσίας.

Η σημερινή ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε γύρω στις 9:30 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 14:00.

Το αίτημα της Αστυνομίας για έκδοση κράτησής του ως υπόπτου για συμμετοχή στη δολοφονία υποστήριξε ο υπαστυνόμος του ΤΑΕ Λευκωσίας, μέλος της ομάδας των ανακριτών της υπόθεσης, Μάριος Παπαευριβιάδης.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι ο Ξενοφώντος θεωρείται από την Αστυνομία ως ύποπτος για συνωμοσία για διάπραξη φόνου, φόνο εκ προμελέτης, συνωμοσία προς διάπραξη κακουργήματος, κατοχή και μεταφορά πυροβόλου όπλου και κατοχή και μεταφορά εκρηκτικών υλών.

Ο κ. Παπαευριβιάδης είπε ακόμα πως στην κατάθεση που έδωσε στις ανακριτικές Αρχές με τη θέλησή του ο Θεοφάνης (Φάνος) Χατζηγεωργίου, ο Γρηγόρης Ξενοφώντος φέρεται ως το άτομο που πυροβόλησε τον Άντη Χατζηκωστή το βράδυ της 11ης Ιανουαρίου του 2010.

Όπως εξήγησε, οι λόγοι για τους οποίους η Αστυνομία αιτείται την κράτηση του Ξενοφώντος σχετίζονται με τη συνέχιση του ανακριτικού έργου με τη λήψη κατάθεσης τόσο από τον Ξενοφώντος όσο και από άτομα του οικογενειακού και φιλικού του περιβάλλοντος, τη συμμετοχή του Ξενοφώντος σε αναγνωριστική παράταξη, το ενδεχόμενο ο Ξενοφώντος να επηρεάσει μάρτυρες αλλά και τον κίνδυνο να διαφύγει είτε στο εξωτερικό είτε στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε πως πρόκειται να ληφθεί γενετικό υλικό από τον Ξενοφώντος για να συγκριθεί με γενετικό υλικό αγνώστου, το οποίο βρέθηκε σε τεκμήρια του εγκλήματος.

Σημείωσε ακόμα πως η Αστυνομία προτίθεται να διεξαγάγει έρευνες σε εταιρείες αποστολής χρημάτων για να διαπιστωθεί ποιος απέστελλε χρήματα στον ύποπτο για να ζει όσο καιρό αυτός βρισκόταν στη Μολδαβία και κατά πόσο υπάρχει συσχετισμός με άλλα άτομα που ενδεχομένως να εμπλέκονται στο αδίκημα.

Κατά την αντεξέταση του μάρτυρα, ο συνήγορος υπεράσπισης, Ροβέρτος Βραχίμης, ανέφερε υπό τη μορφή ερώτησης προς το μάρτυρα πως ο Ξενοφώντος δεν έχει πρόθεση να δώσει κατάθεση στην Αστυνομία. Ο κ. Παπαευριβιάδης απάντησε «ναι, (ο Ξενοφώντος) μου είπε ότι έχει οδηγίες από το δικηγόρο του να απαντά σε κάθε ερώτηση ΄΄δεν έχω να πω τίποτε΄΄». Ο κ. Βραχίμης πρόσθεσε πως πρόθεση του Ξενοφώντος σε περίπτωση ανάκρισής του είναι «να ασκήσει το συνταγματικό δικαίωμα της σιωπής».

Κατά την αντεξέταση του μάρτυρα, ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ακόμη πως ο Ξενοφώντος έχει πάψει να είναι ύποπτος εδώ και καιρό και πως θα πρέπει να θεωρείται ως κατηγορούμενος. Ως εκ τούτου, διερωτήθηκε «ποια ανάκριση θα του κάνει η Αστυνομία;».

Ο κ. Βραχίμης επικαλέστηκε και δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη σε ΜΜΕ όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, ο γενικός εισαγγελέας ανέφερε πως υπάρχει το ενδεχόμενο αναστολής της δίκης για το φόνο του Άντη Χατζηκωστή έτσι ώστε να συμπεριληφθεί στο κατηγορητήριο και ο Γρηγόρης Ξενοφώντος.

Έκανε παράλληλα λόγο για ολιγωρία των ανακριτών σε σχέση με τη λήψη καταθέσεων από το οικογενειακό περιβάλλον του Ξενοφώντος.

Ο μάρτυρας αρνήθηκε τον ισχυρισμό της υπεράσπισης, επαναλαμβάνοντας ότι οι έρευνες της Αστυνομίας για την υπόθεση συνεχίζονται.

Στη συνέχεια, η υπεράσπιση ζήτησε όπως κατατεθούν στο Δικαστήριο ως τεκμήρια οι αιτήσεις που υπέβαλε η Κυπριακή Δημοκρατία προς τη Μολδαβία για έκδοση του Ξενοφώντος, υποστηρίζοντας πως από τη στιγμή που ο Ξενοφώντος εκδόθηκε στην Κύπρο ως κατηγορούμενος, η κατηγορούσα Αρχή κωλύεται να τον θεωρεί ύποπτο και να ζητά την κράτησή του.

«Ο Ξενοφώντος εκδόθηκε ως κατηγορούμενος και δεν μπορεί να μεταχειρίζεται ως ύποπτος. Δεν έχετε δικαίωμα να τον ανακρίνετε ως ύποπτο, παρά μόνο να τον διώξετε», είπε ο Ροβέρτος Βραχίμης, απευθυνόμενος προς τον υπαστυνόμο του ΤΑΕ, Μάριο Παπαευριβιάδη.

Ωστόσο, ύστερα από ένσταση της κατηγορούσας Αρχής, το Δικαστήριο απέρριψε την κατάθεση των αιτήσεων.

Ακολούθως, ο δικηγόρος του Γρηγόρη Ξενοφώντος ρώτησε το μάρτυρα κατά πόσο η Αστυνομία έχει έτοιμη την παραπομπή του Ξενοφώντος σε δίκη σε περίπτωση που δεν εγκριθεί το αίτημά της για εξαήμερη προσωποκράτησή του. Ο μάρτυρας απάντησε «όχι».

Ο κ. Βραχίμης υποστήριξε πως η Αστυνομία ζητά αυτό τον επιπλέον χρόνο των 6 ημερών για να πιέσει τον Ξενοφώντος και να αποσπάσει πληροφορίες παρά τη θέλησή του, σημειώνοντας παράλληλα πως ο πελάτης του δεν επιθυμεί να λάβει μέρος σε αναγνωριστική παράταξη.

Η ακροαματική διαδικασία, η οποία διήρκησε πάνω από πέντε ώρες, ολοκληρώθηκε με τις αγορεύσεις της κατηγορούσας Αρχής και της υπεράσπισης.
  
Στην αγόρευσή της η κατηγορούσα Αρχή υπερασπίστηκε το αίτημα για εξαήμερη προσωποκράτηση του Ξενοφώντος, σημειώνοντας πως έχει αποδειχθεί τόσο η εύλογη υπόνοια για συσχέτιση του υπόπτου με το αδίκημα όσο και η γνησιότητα του αιτήματος της Αστυνομίας.

«Το αίτημα της Αστυνομίας δικαιολογείται, όπως επίσης και ο χρόνος των έξι ημερών», ανέφερε η δικηγόρος της Δημοκρατίας, Έλενα Κλεόπα.

Στη δική του αγόρευση, ο δικηγόρος του Ξενοφώντος επανέλαβε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο ο πελάτης του θα μπορούσε να βρίσκεται σήμερα εντός του Δικαστηρίου είναι για να παραπεμφθεί σε δίκη. Επανέλαβε ακόμα ότι ο Ξενοφώντος ήρθε στην Κύπρο όχι ως ύποπτος αλλά ως κατηγορούμενος. Ανέφερε πως η σημερινή διαδικασία είναι απαράδεκτη και καταχρηστική σε ό,τι αφορά το δικαστικό της μέρος, ενώ έκανε λόγο και για ρίσκο των ανακριτικών Αρχών να ζητήσουν σήμερα την προσωποκράτηση του Ξενοφώντος και να μην τον παραπέμψουν σε δίκη.

«Το ρίσκο είναι δικό τους και δεν πρέπει να το φορτωθεί το Δικαστήριο. Αν δεν δικαιολογείται η έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης, ο Ξενοφώντος θα πρέπει να απολυθεί», πρόσθεσε. «Όπως έστρωσαν, ας κοιμηθούν», είπε χαρακτηριστικά, ενώ καταλήγοντας επανέλαβε πως το αίτημα για προσωποκράτηση του πελάτη του είναι «αναιτιολόγητο και καταχρηστικό».

Ο δικαστής ανακοίνωσε πως η απόφαση στο αίτημα της Αστυνομίας θα εκδοθεί αύριο στις 8:30 το πρωί και πως μέχρι τότε ο Γρηγόρης Ξενοφώντος θα συνεχίσει να παραμένει υπό κράτηση.