Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 7.000 νέοι κάδοι απορριμμάτων, από το 2018 οι υπόγειοι

Στόχος η αντικατάσταση των παλαιών, αλλά και κατεστραμμένων κάδων, που δυσκολεύουν τη διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων

Στην προμήθεια περίπου 7.000 κάδων αποκομιδής απορριμμάτων θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης. Στόχος είναι η αντικατάσταση των παλαιών αλλά και κατεστραμμένων κάδων που δυσκολεύουν τη διαδικασία αποκομιδής των απορριμμάτων.

«Έχουμε πολλούς κάδους στον δήμο, οι οποίοι είναι κατεστραμμένοι, είτε λόγο χρήση, είτε από βανδαλισμούς σε επεισόδια. Αυτοί όλοι πρέπει να αντικατασταθούν», επισήμανε στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαρράς, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η Καθαριότητα. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν θα αντικατασταθούν καθώς θα μείνουν ορισμένοι στις αποθήκες για μελλοντική χρήση.

Το θέμα της προμήθειας συνολικά 7.029 τροχήλατων κάδων αποκομιδής απορριμμάτων, ανακύκλωσης και συλλογής οργανικών απορριμμάτων / προκομποστοποίησης, διαφόρων μεγεθών, αναμένεται να εγκριθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα.

Η προμήθεια των κάδων απορριμμάτων, προϋπολογισμού 1.553.100 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί με  δημόσιο διεθνή διαγωνισμό. Όπως σημείωσε ο κ. Ψαρράς, μετά το πράσινο φως από το δημοτικό συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες, προκειμένου να καθοριστούν οι όροι του διεθνή διαγωνισμού στην Οικονομική Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα προχωρήσει στην προμήθεια:  

α) 1069 τεμ. μεταλλικών τροχήλατων κάδων αποκομιδής χωρητικότητας  1.100lt .
β) 3.500 τεμ. πλαστικών τροχήλατων κάδων αποκομιδής χωρητικότητας 1.100lt,
γ) 300 τεμ. πλαστικών τροχήλατων κάδων αποκομιδής  χωρητικότητας 770lt,
δ) 1000 τεμ. πλαστικών τροχήλατων κάδων αποκομιδής χωρητικότητας  360lt,  
ε) 50 τεμ. πλαστικών τροχήλατων κάδων Ανακύκλωσης χωρητικότητας 240lt
στ) 560 τεμ. κάδων μικροαπορριμμάτων χωρητικότητας 100lt
ζ) 550 τεμ. πλαστικοί κάδοι συλλογής οργανικών απορριμμάτων / προκομποστοποίησης χωρητικότητας  240lt

Η προμήθεια και η τοποθέτησή τους γίνεται προγραμματισμένα για την κάλυψη όλων των περιοχών του δήμου Θεσσαλονίκης.

Εν τω μεταξύ, η δημοτική αρχή προχωρά τις διαδικασίες για την υπογειοποίηση 80 κάδων απορριμμάτων στο ιστορικό και εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Έως την περασμένη εβδομάδα η προκήρυξη ήταν σε διαβούλευση και οι τεχνικές υπηρεσίες επεξεργάζονται τις τελευταίες παρατηρήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχει βγει στον αέρα εκ νέου ο διεθνής διαγωνισμός. Ο ίδιος εκτιμά πως ως την άνοιξη του 2018 θα υπάρξει ανάδοχος του έργου για την υλοποίησή του.