Skip to main content

Η «Φιλία Amicizia» του Βαρώτσου έτοιμη για τη Νέα Παραλία (φωτο)

Πράσινο φως για την τοποθέτηση στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης του γυάλινου γλυπτού που φιλοτέχνησε ο διάσημος εικαστικός Κώστας Βαρώτσος.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται, μετά από 1,5 χρόνο γραφειοκρατίας, η διαδικασία για την τοποθέτηση του νέου γλυπτού «Φιλία Amicizia» του διάσημου γλύπτη, καθηγητή Εικαστικών Τεχνών Κώστα Βαρώτσου, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στη θέση που βρισκόταν το γνωστό σε όλους «Φεγγάρι στην Ακτή» του Παύλου Βασιλειάδη.  

Μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο ο δήμος Θεσσαλονίκης έλαβε την τελευταία έγκριση και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη των εργασιών για την τοποθέτηση του εικαστικού έργου.

Ωστόσο, για το δεύτερο έργο το «Φεγγάρι», που είχε βανδαλιστεί πολλές φορές, εκκρεμεί ακόμα η Διυπουργική Απόφαση για την εγκατάστασή του εντός της θάλασσας.

Πιο συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης ενέκρινε την παραχώρηση στον Δήμο Θεσσαλονίκης, του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, εμβαδού 1.332,21 τ.μ., για την εγκατάσταση και εκτέλεση εργασιών του καλλιτεχνικού έργου «Φιλία Amicia» στη Νέα Παραλία, μπροστά στο Μακεδονία Παλλάς. Είχαν προηγηθεί μπαράζ εγγράφων και κατάθεση μελετών από τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, οι οποίες τελικά πήραν το πράσινο φως για την τοποθέτηση του γλυπτού.

Στην απόφαση της Αποκεντρωμένης επισημαίνεται ότι το έργο θα ανήκει στο Δημόσιο, το οποίο μπορεί να το καταργεί ή να το μετατρέπει οποτεδήποτε για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας ή Εθνικής Άμυνας, χωρίς καμία υποχρέωση για αποζημίωση.

Ήδη, έχει σταλεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μετά από εντολή του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά, επιστολή προς τον δωρητή Σταύρο Ανδρεάδη για τις εξελίξεις, προκειμένου σε συνεννόηση με τον καλλιτέχνη να ορίσουν την ημερομηνία έναρξης των εργασιών για την τοποθέτησή του στη Νέα Παραλία.

«Μετά από 1,5 χρόνο συντονισμένων προσπαθειών, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και μπορούμε να προχωρήσουμε. Ένα απλό γεγονός είχε εμπλακεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Θα μπορούσε ήδη να ήταν τοποθετημένο το γλυπτό, αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι διαδικασίες», υπογράμμισε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς.



Οι υπηρεσίες του δήμου είναι σε ετοιμότητα για να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για τις εργασίες που απαιτούνται, προκειμένου στη συνέχεια να τοποθετηθεί το γλυπτό. Μετά από συνεννόηση με τον δωρητή και τον καλλιτέχνη, θα στηθεί το εργοτάξιο και θα απομακρυνθεί το ξύλινο ντεκ, ώστε να μην προκληθούν καταστροφές σε αυτό. Στη συνέχεια θα γίνουν οι πασαλομπήξεις και όλες οι υπόλοιπες εργασίες που απαιτούνται για να στηθεί έπειτα το γλυπτό του εικαστικού Κώστα Βαρώτσου. 

Υπενθυμίζεται πως το επιβλητικό νέο γλυπτό «Φιλία Amicizia» του διάσημου γλύπτη, καθηγητή Εικαστικών Τεχνών Κώστα Βαρώτσου, είναι δωρεά προς τον δήμο από τον επιχειρηματία Σταύρο Ανδρεάδη στη μνήμη των γονιών του και ανέρχεται στο ύψος των 200.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα γυάλινο γλυπτό που συμβολίζει την αγάπη και τη φιλία και αναμένεται να τοποθετηθεί στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης.

Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ αλληλογραφιών προς τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και καταθέσεις φακέλων από την άνοιξη του 2016, όταν η δημοτική αρχή είχε ξεκινήσει τη διαδικασία για να εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες για τη χωροθέτηση των δύο έργων. Ο δήμος συγκέντρωσε, περνώντας όλα τα γρανάζια της γραφειοκρατίας,  συνολικά 35 υπογραφές και εγκρίσεις για να προχωρήσει στην τοποθέτηση των δύο έργων.