Skip to main content

Στην τελική ευθεία το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Η κεντρική γραμμή της ΕΕ για μια νομισματική ένωση ανοίγει το δρόμο για την σύσταση και λειτουργία του Ευρωπαικού Νομισματικού Ταμείου.

Η ΕΕ δεν χρειάζεται μία πλήρη δημοσιονομική ένωση με μεγαλύτερες μεταβιβάσεις πόρων μεταξύ των χωρών, αλλά μια νομισματική ένωση για ένα Ταμείο που θα αντιμετωπίζει ασύμμετρα σοκ ή τη μακροοικονομική σταθεροποίηση. Αυτή είναι η κεντρική γραμμή που φαίνεται να υιοθετείται πλέον σε επίπεδο Βρυξελλών και Φρανκφούρτης για την επόμενη μέρα της ΕΕ και η οποία, μεταξύ άλλων, ανοίγει το δρόμο για την σύσταση και λειτουργία του Ευρωπαικού Νομισματικού Ταμείου (ΕΝΤ).

Μάλιστα, φαίνεται ότι οι σχετικές συζητήσεις έχουν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, όπως για παράδειγμα για τις μορφές της χρηματοδότησης που θα δίνει το συγκεκριμένο Ταμείο. Ευρωπαική πηγή, όταν ρωτήθηκε σχετικά, έκανε λόγο για έναν βραχυπρόθεσμο δανεισμό από τον ΕΜΣ. Κι αυτό γιατί η επικρατούσα λογική είναι πως ένα τέτοιο Ταμείο για μακροοικονομική σταθεροποίηση είναι δυνατό χωρίς μόνιμες μεταβιβάσεις πόρων ή αμοιβαία ανάληψη χρέους. Μπορεί να συσταθεί με την μορφή ενός ταμείου κατά τα πρότυπα του αμερικανικού rainy day fund ή μίας συμπληρωματικής ασφάλισης για την ανεργία.

Τέλος, ένα τέτοιο Ταμείο θα μπορούσε να συνδεθεί με ένα πιο διαφανές σύστημα ανάληψης βάρους και από τους ιδιώτες επενδυτές σε περίπτωση μίας αναδιάρθρωσης κρατικού χρέους. Αλλά εν προκειμένω υπάρχουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες που θα πρέπει να ρυθμιστούν. Το πιθανότερο είναι πώς όλα τα παραπάνω εκκρεμή ζητήματα θα έχουν «κλειδώσει» έως τις αρχές Μαρτίου του 2018.