Skip to main content

Στην «τσιμπίδα» των ελέγχων φαρμακοποιός στις Σέρρες

Ιατροφαρμακευτικές συνταγές ύψους 25.000 ευρώ (!!!) που αφορούν στο Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, παρουσίασε φαρμακείο, σε χωριό του νομού Σερρών, τη στιγμή που, από το σύνολο των κατοίκων, μόνο ένας
Ιατροφαρμακευτικές συνταγές ύψους 25.000 ευρώ (!!!) που αφορούν στο Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, παρουσίασε φαρμακείο, σε χωριό του νομού Σερρών, τη στιγμή που, από το σύνολο των κατοίκων, μόνο ένας τυγχάνει να εργάζεται στο δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Την καταγγελία για την… καραμπινάτη απάτη σε βάρος του Ταμείου την έκανε ο ίδιος ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), σε μια ένδειξη αποφασιστικότητας για αυτοκάθαρση στον κλάδο, από συμπεριφορές που δείχνουν γιατί το ασφαλιστικό μας σύστημα έφθασε ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.

Από το βήμα του 9ου φαρμακευτικού συνεδρίου Μακεδονίας – Θράκης, που έγινε στις Σέρρες, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο κ. Δημήτρης Βαγιωνάς εγκάλεσε τον ομόλογό του στο φαρμακευτικό σύλλογο Σερρών για την παράνομη συμπεριφορά του εν λόγω φαρμακοποιού, τονίζοντας ότι «δεν ανεχόμαστε το 5-10% των φαρμακοποιών να είναι λωποδύτες και να αμαυρώνουν το κύρος των άλλων 11.000 φαρμακείων της χώρας».

Το κρούσμα των Σερρών, ωστόσο, δεν είναι τίποτε περισσότερο από την κορυφή ενός μεγάλου παγόβουνου, που εκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και αφορά το σύνολο των Ταμείων του προβληματικού ασφαλιστικού συστήματος, στο οποίο προωθούνται δραστικές αλλαγές, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο. «Έχουμε παρεκκλίσεις, παρατυπίες και παράνομες συμπεριφορές», παραδέχθηκε, στην ίδια εκδήλωση, ο Διοικητής του ΙΚΑ και προειδοποίησε πως «γιατρός ο οποίος μονίμως γράφει απίστευτες ποσότητες κουτιών, φάρμακα εκτός της ειδικότητάς του και οι συνταγές του καταλήγουν πάντα σε ένα φαρμακείο, όπως καταλαβαίνεται μπαίνει κατευθείαν στο δείγμα που θα ελεγχθεί». Περαιτέρω ο κ.Θ. Αμπατζόγλου τόνισε πως κάθε μήνα στο ΙΚΑ κατατίθενται συνολικά περίπου 2,7 εκατ. συνταγές και καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης δεν έχει ξεπεράσει, πλήρως ακόμη, τις «νηπιακές του ασθένειες», που έχουν να κάνουν με προβλήματα στα κουπόνια, τον ΑΜΚΑ, τις σφραγίδες κλπ, το Ίδρυμα δείχνει, για την ώρα, ανοχή. «Έπειτα από αυτό το στάδιο ανοχής θα πάμε σε περικοπές συνταγών», είπε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι «το σύστημα είναι προσανατολισμένο στο συνταγογράφο γιατρό, γιατί η πηγή του προβλήματος έχει εντοπιστεί κυρίως σε αυτόν».

Αναφερόμενος στη φαρμακευτική δαπάνη του ΙΚΑ, ο κ. Αμπατζόγλου υποστήριξε ότι υπάρχει ένα ποσοστό των περίπου 2,6 δισ. ευρώ που θα πληρώσει φέτος το Ταμείο για φάρμακα στους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους του, το οποίο μπορεί και πρέπει να συρρικνωθεί. «Το υγιές κομμάτι αντιπροσωπεύει το 90% της δαπάνης. Υπάρχει, όμως και ένα 10%, που αντιστοιχεί στο υπερβάλλον, τη σπατάλη, την απάτη και την κατευθυνόμενη συνταγογραφία» ανέφερε και σημείωσε ότι αυτό το ποσοστό αντιστοιχεί σε περίπου 250 εκ. ευρώ ετησίως, «τα οποία αντί να μπουν στις τσέπες κυκλωμάτων, θα έπρεπε να είναι στις τσέπες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων μας».

Επί του παρόντος, πάντως, οι προσπάθειες συγκράτησης των δαπανών για φάρμακα του ΙΚΑ, αποδεικνύονται ημιτελείς. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Διοικητής του Ιδρύματος, στο πρώτο τρίμηνο του 2010 καταγράφεται ποσοστιαία αύξηση στα χρήματα που δαπανώνται. Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο οι φαρμακευτικές δαπάνες του ΙΚΑ ανήλθαν στο ποσό των 188 εκ. ευρώ και είναι αυξημένες 3,15%, έναντι των 182 εκ. ευρώ, του περσινού Γενάρη, ενώ το Φεβρουάριο, αν και το ποσό μειώθηκε στα 182 εκ. ευρώ, η αύξηση είναι στο 5,1%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009. Ακόμη μεγαλύτερο «άλμα» καταγράφεται στη διάρκεια του Μαρτίου, δεδομένου ότι η δαπάνη έφθασε στα 201 εκ. ευρώ και είναι υψηλότερη κατά 9,25%, σε σχέση με τα 184 εκ. ευρώ του περσινού Μαρτίου. «Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί μονίμως. Όταν για κάθε μήνα χρειάζεται μια επιταγή 200 εκ. ευρώ, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο διοικητής του ΙΚΑ», είπε ο κ. Αμπατζόγλου, ενώ εξήγησε πως οι συνολικές δαπάνες του ΙΚΑ για το 2010 έχουν προϋπολογιστεί σε 18,83 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 13 δισ. ευρώ, προορίζονται για την καταβολή των συντάξεων. Οι δαπάνες υγείας ανέρχονται στα 5,2 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ αφορούν τη φαρμακευτική δαπάνη (τα 300 εκ. ευρώ μέσω των φαρμακείων του ΙΚΑ και τα δημόσια νοσοκομεία και τα 2,3 δισ. ευρώ μέσω ιδιωτικών φαρμακείων) και υπάρχουν, επίσης, 1,2 δισ. ευρώ για νοσοκομειακή, 730 εκ. ευρώ για ιατρική και 520 εκ. ευρώ για πρόσθετη περίθαλψη των ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΙΚΑ. Όσον αφορά στις οφειλές του δημοσίου προς το ΙΚΑ, τέλος, ο ίδιος εκτίμησε ότι σήμερα υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ.