Skip to main content

Η παραλία της Θεσσαλονίκης του 1917 έφθασε μπροστά στη ΔΕΘ (video)

Στήθηκε η μακέτα για τις εκδηλώσεις της επετείου των 100 χρόνων από τη μεγάλη φωτιά. Τι λέει ο σκηνογράφος Γιάννης Κατρανίτσας στη Voria.gr

Τη θέση της μπροστά από την πύλη της ΔΕΘ (από την πλευρά της ΧΑΝΘ) πήρε η εντυπωσιακή μακέτα μήκους 30 μέτρων που αποτελεί πιστή αναπαράσταση της Θεσσαλονίκης έτσι όπως ήταν το 1917, πριν το ξέσπασμα της ολέθριας πυρκαγιάς που άλλαξε το πρόσωπο της πόλης.

Η μακέτα θα παραμείνει εκεί μέχρι το τέλος της διοργάνωσης για την επέτειο των 100 χρόνων από την εκδήλωση της μεγάλης φωτιάς.

Εκεί θα πραγματοποιούνται καθημερινά performances με τη συμμετοχή ηθοποιών αλλά και ένα ειδικό εικοσάλεπτο σόου με φωτιές που έχουν επιμεληθεί πυροτεχνουργοί και στη διάρκεια του οποίου θα φαίνεται πώς οι φλόγες τύλιξαν τη Θεσσαλονίκη.

Στόχος των εκδηλώσεων είναι να μεταφερθεί στους θεατές η ατμόσφαιρα εκείνης της ημέρας.

Τη μακέτα σχεδίασε και επιμελήθηκε ο σκηνογράφος Γιάννης Κατρανίτσας. Όπως ανέφερε ο ίδιος στη Voria.gr, χρειάστηκε τρεις μήνες για την ολοκλήρωση της μακέτας, από το στάδιο της έρευνας και του σχεδιασμού μέχρι αυτό της ολοκλήρωσης.

Η δυσκολία, όπως τόνισε ο ίδιος, είναι πως δεν υπάρχει το κομμάτι του παραλιακού μετώπου ενιαίο σε φωτογραφικό υλικό, και έτσι ο ίδιος χρειάτηκε να κάνει συρραφή από το υπάρχον φωτογραφικό υλικό που έδειχνε τμήματα της τότε παραλίας.

Στη μακέτα απεικονίζεται το παραλιακό μέτωπο της πόλης, όπως ήταν το 1917, από το σημείο που βρίσκεται η σημερινή πλατεία Ελευθερίας, όπου τότε ήταν το Όλυμπος Palace, μέχρι και την οδό Δημοσθένους όπου βρισκόταν το παλιό Μεντιτερανέ.

«Αν είχαμε το παραλιακό μέτωπο όπως ήταν τότε, θα είχαμε μια άλλη Θεσσαλονίκη» σχολίασε ο κ. Κατρανίτσας.

Tο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, μετά τη λήξη της 82ης Έκθεσης, η μακέτα θα μεταφερθεί στην πλατεία Αριστοτέλους όπου και θα παραδοθεί κυριολεκτικά στις φλόγες σε μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνεται από κοινού με τη ΔΕΘ και την «Παράλλαξη» και τη βοήθεια πολλών άλλων ομάδων και φορέων της πόλης.

Σημειώνεται ότι το ύψος της μακέτας σε κάποια σημεία θα φτάνει μέχρι και στα 4 μέτρα.

Για την επέτειο των 100 χρόνων από την πυρκαγιά, στη διάρκεια της ΔΕΘ προβάλλεται επίσης καθημερινά μέσα στον χώρο της έκθεσης το ντοκιμαντέρ «Θεσσαλονίκη 1917: η Φωτιά που Γέννησε μια Πόλη», συμπαραγωγή του Γρηγόρη Βαρδαρινού και της COSMOTE TV, με την υποστήριξη της ΔΕΘ - HELEXPO και του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.