Skip to main content

Στηρίζει τις προτάσεις για το ασφαλιστικό το ΕΒΕΑ

Προς τη σωστή κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας για το ασφαλιστικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο.
«Με ποσοτικοποιημένα στοιχεία πρέπει να παρουσιάσει η κυβέρνηση το όφελος που αναμένεται να προκύψει από τις αλλαγές που προωθεί για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, για τους ασφαλισμένους και για την οικονομία μας γενικότερα», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ., Κ. Μίχαλος, με αφορμή τις σημερινές ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Ανδρέα Λοβέρδου, σχετικά με τις δομικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Ο κ. Μίχαλος σημείωσε ότι «οι προτάσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό, όσον αφορά στις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Άλλωστε, το Ε.Β.Ε.Α., στη μελέτη που είχε δημοσιοποιήσει το Νοέμβριο του 2009, είχε επισημάνει ότι απαιτείται η άμεση λήψη τέτοιων μέτρων που θα έχουν και δημοσιονομικό αποτέλεσμα και θα βασίζονται στις πραγματικές, κοινωνικές και όχι ταμειακές διαστάσεις του προβλήματος.

Η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η ευελιξία του συστήματος σε ό,τι αφορά στο χρόνο συνταξιοδότησης και ο διαχωρισμός προνοιακής και ανταποδοτικής σύνταξης είναι μέτρα που η κυβέρνηση θα πρέπει να εφαρμόσει άμεσα στην πράξη. Χωρίς να μπει σε μια λογική εκπτώσεων και εξαιρέσεων, που ουσιαστικά θα ακύρωνε το πνεύμα της μεταρρύθμισης.

Είναι αναγκαίο, ωστόσο, η κυβέρνηση να παρουσιάσει, με συγκεκριμένα στοιχεία και με βάση τις σχετικές αναλογιστικές μελέτες, το αποτέλεσμα που επιδιώκεται με αυτές τις αλλαγές. Χρειάζεται, με άλλα λόγια, να γνωρίζουμε όλοι με ποσοτικοποιημένα στοιχεία το όφελος που αναμένεται να προκύψει για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος, για τους ασφαλισμένους και για την οικονομία μας γενικότερα. Γιατί, μόνο έτσι θα μπορέσει η κυβέρνηση να διασφαλίσει ευρύτερη κοινωνική συναίνεση και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα σε μια ουσιαστική ασφαλιστική μεταρρύθμιση».