Skip to main content

Πρώτο «ναι» από Θεσμούς για Ασφαλιστικό - 18 Ιανουαρίου η αξιολόγηση

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν αντιρρήσεις ως προς το γενικό περίγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό, μεταδίδει το Reuters.

Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα ξεκινήσει την εβδομάδα μετά τις 18 Ιανουαρίου και στόχος είναι να ολοκληρωθεί στο Φεβρουάριο, ανοίγοντας το δρόμο για την έναρξη των συζητήσεων σχετικά με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

«Η αποστολή της πρώτης αξιολόγησης πρόκειται να ξεκινήσει την εβδομάδα που αρχίζει στις 18 Ιανουαρίου. Στην πράξη, θα μπορούσε ίσως να είναι λίγο αργότερα» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος στο Reuters.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επιβεβαίωσε ότι η αποστολή της αξιολόγησης θα ξεκινήσει αργότερα εντός του Ιανουαρίου αλλά δεν έδωσε ακριβή ημερομηνία.

Ένα από τα αγκάθια της πρώτης αξιολόγησης είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Σύμφωνα με το Reuters, oι Βρυξέλλες δεν έχουν αντιρρήσεις ως προς το γενικό περίγραμμα του κυβερνητικού σχεδίου για το ασφαλιστικό, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα προτεινόμενα μέτρα θα έχουν το επιθυμητό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρεία αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης. Αλλά βγαίνει; Πρέπει να πάρουμε περισσότερους αριθμούς και τεχνικά δεδομένα από την Αθήνα για να είμαστε σε θέση να πούμε» δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει πραγματικά λόγος να επείγει η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, είναι ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω εκταμιεύσεις δανείων και για την έναρξη των συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ η κατάσταση της ρευστότητας στην Ελλάδα στενεύει.

Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 1,4 δισ. ευρώ σε τόκους το Φεβρουάριο, περίπου 470 εκατομμύρια εκ των οποίων θα είναι για τα δάνεια του EFSF και τα υπόλοιπα σε άλλα ομόλογα, είπε ένας τρίτος αξιωματούχος.