Skip to main content

Στις 2 Φεβρουαρίου η εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής για τον ΟΑΣΘ

Ποιους λόγους επικαλούνται οι πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ που ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος 4482/2017 - Πότε αναμένεται η απόφαση.

του Νίκου Ηλιάδη

Στις 2 Φεβρουαρίου, κατά πάσα πιθανότητα, πρόκειται να εξεταστούν ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι προσφυγές των πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ οι οποίοι ζητούν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος 4482/2017 με τον οποίο ο Οργανισμός περιήλθε στο δημόσιο. Αυτή είναι η κατ’ αρχήν πρόθεση του προέδρου του ΣτΕ Νικόλαου Σακελλαρίου ωστόσο η οριστική απόφαση θα ληφθεί μετά τις 25 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση επί των προσφυγών είχε προσδιοριστεί αρχικά για τις 5 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, λόγω της σπουδαιότητάς της η υπόθεση, η οποία επρόκειτο αρχικά να εξεταστεί από την επταμελή σύνθεση του ΣτΕ, αποφασίστηκε να μεταφερθεί στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον νομικό Πάνο Λαζαράτο, στις 2 Φεβρουαρίου πρόκειται να εξεταστούν και οι τέσσερις προσφυγές οι οποίες έχουν κατατεθεί από διάφορες ομάδες πρώην μετόχων. Ο ίδιος εκπροσωπεί τον πρώην πρόεδρο του ΟΑΣΘ Χρήστο Στεφανίδη καθώς και άλλους πέντε πρώην μετόχους. Σύμφωνα με τον ίδιο το πιθανότερο είναι να γίνει συνεκδίκαση όλων των προσφυγών, ωστόσο, υπάρχει περίπτωση να συζητηθεί μόνο μία από τις προσφυγές «ως πιλότος» και μετά οι άλλες τρεις να εξεταστούν μετά την έκδοση της πρώτης απόφασης.

Οι βασικοί λόγοι της προσφυγής

Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο κ. Λαζαράτος οι λόγοι τους οποίους επικαλούνται οι προσφεύγοντες κατά της συνταγματικότητα του νόμου 4482/2017 είναι πολλοί. Οι κυριότεροι, ωστόσο, είναι οι εξής:

1. Από τους πρώην μετόχους αφαιρέθηκε η μετοχική ιδιότητα (απαλλοτριώθηκαν οι μετοχές τους) χωρίς να τους καταβληθεί αποζημίωση η οποία πιθανολογείται ότι θα καταβληθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Λαζαράτο, είναι θεμελιώδες και αντικρούει σε σαφείς διατάξεις του Συντάγματος.

2. Στο νόμο δεν έχουν συμπεριληφθεί όλα τα στοιχεία του ενεργητικού του ιδιωτικού ΟΑΣΘ, γεγονός που θα επηρεάσει το ύψος της αποζημίωσης, εφόσον τελικά ο νόμος κριθεί συνταγματικός και προχωρήσει η εκκαθάριση. Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, από το ενεργητικό του ιδιωτικού ΟΑΣΘ έχουν αφαιρεθεί οι αξιώσεις που είχε ο Οργανισμός έναντι του δημοσίου, πριν από την κρατικοποίησή του, οι οποίες ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα για κάποιες απ’ αυτές και συγκεκριμένα για ποσόν 47,5 εκατ. ευρώ που αφορά αξιώσεις του Οργανισμού για το έτος 2015, η νυν διοίκηση έχει ήδη παραιτηθεί από τη διεκδίκησή τους. Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι μέτοχοι να μην λάβουν το σύνολο της αποζημίωσης που δικαιούνται βάσει του ενεργητικού του ιδιωτικού ΟΑΣΘ.

3. Από τη διαδικασία της εκκαθάρισης του ΟΑΣΘ έχουν αποκλειστεί παντελώς οι πρώην μέτοχοι, καθώς στο νέο, διορισμένο δ.σ. του Οργανισμού δεν μετέχει κανείς εκπρόσωπός τους. Σύμφωνα με τον κ. Λαζαράτο αυτός πιθανότατα ήταν ο λόγος που στις 18 Αυγούστου το ΣτΕ με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε, ανέστειλε κάθε διαδικασία σχετιζόμενη με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ.

Προς το τέλος του χρόνου

Σύμφωνα με τον κ. Λαζαράτο ενδέχεται το ΣτΕ να κάνει δεκτό έναν ή και δύο μόνον από τους λόγους της προσφυγής. Σε αυτή την περίπτωση, η διάταξη ή οι διατάξεις οι οποίες θα κριθούν αντισυνταγματικές, εάν είναι ουσιώδεις μπορεί να συμπαρασύρουν όλο το νόμο. Διαφορετικά, μπορούν να αντικατασταθούν οι διατάξεις που θα κριθούν αντισυνταγματικές και να συνεχίσει η εφαρμογή του νόμου με τις αλλαγές που θα γίνουν στο μεταξύ.

«Το σκεπτικό της απόφασης θα κρίνει εάν η μερική ακυρότητα κάποιων διατάξεων μπορεί να οδηγήσει σε ολική ακυρότητα του νόμου» εξηγεί ο κ. Λαζαράτος. Εφόσον η εκδίκαση των προσφυγών γίνει τελικά στις 2 Φεβρουαρίου η απόφαση δεν αναμένεται νωρίτερα από το τέλος του 2018, αρχές του 2019. Έως τότε θα εξακολουθήσει να ισχύει η προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το ΣτΕ και απαγορεύει τη διενέργεια της εκκαθάρισης.