Skip to main content

Στις 22 Νοεμβρίου η πρώτη γεύση της «Γοργόνας» στη Θεσσαλονίκη

Περισσότερες φέτος οι δράσεις του Thessaloniki Food Festival που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 18 Νοεμβρίου - 18 Δεκεμβρίου. Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα.

Στο κοινό θα παρουσιαστεί τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά και στο πλαίσιο του Thessaloniki Food Festival, η «Γοργόνα», το πρώτο κρασί που παράγεται από τα αμπέλια του δήμου Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη παρουσίαση θα γίνει την Τρίτη 22 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια φιλανθρωπικού δείπνου στο ξενοδοχείο Excelsior και τα έσοδα θα διατεθούν στο Σύλλογο γονέων παιδιών πασχόντων από την Ινώδη Κυστική Νόσο. Θα ακολουθήσει και δεύτερη παρουσίαση την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου πάλι σε φιλανθρωπικό δείπνο στο ξενοδοχείο Grand Hotel, τα έσοδα του οποίου θα δοθούν στο Ίδρυμα «Άγιος Στυλιανός».

Η πρόσκληση για τις δύο εκδηλώσεις θα κοστίζει στην πρώτη 30 ευρώ και στη δεύτερη 20 ευρώ, και ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να την προμηθεύεται είτε από τα σωματεία είτε από το δημαρχείο (περισσότερες λεπτομέρειες για την αγορά των προσκλήσεων θα ανακοινωθούν σύντομα). Όπως ανέφερε στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας, με την αγορά της πρόσκλησης ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει και μια φιάλη κρασιού, την οποία θα μπορεί να καταναλώνει την ημέρα της εκδήλωσης. Ο κ. Πέγκας ξεκαθάρισε ότι το κρασί δεν θα διατεθεί προς πώληση σε καταστήματα.

Η «Γοργόνα», που εμφιαλώνεται από τον Βαγγέλη Γεροβασιλείου και το Κτήμα Γεροβασιλείου, θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό φιαλών, περίπου 1.400.



Περισσότερες φέτος οι δράσεις του Thessaloniki Food Festival

Το χρονικό διάστημα από 18 Νοεμβρίου μέχρι 18 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι δράσεις του 6oυ Φεστιβάλ, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς και τοπικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

«Όλες οι αναφορές στο διεθνή Τύπο για το καλό φαγητό της Θεσσαλονίκης, υποδεικνύουν την πόλη σαν την πρωτεύουσα της γαστρονομίας και προτρέπουν το κοινό τους να την επισκεφθεί. Έρχονται από άλλες χώρες για εκπομπές μαγειρικής. Το Food Festival έχει δημιουργήσει μια δυναμική για την πόλη», τόνισε ο κ. Πέγκας.

Φέτος το Thessaloniki Food Festival θα δώσει έμφαση και στην προώθηση γλυκών της πόλης, με δράσεις υπό τον τίτλο «Θεσσαλονίκη, η πόλη του Γλυκού». «Παραδοσιακά και μη, γλυκά της πόλης με μεγάλη φήμη, αναγνώριση και ζήτηση: Τσουρέκια, Τρίγωνα, παγωτά Αρμενοβίλ, Καζάν Ντιμπί κλπ, αποτέλεσμα του ιστορικού παρελθόντος της Θεσσαλονίκης, των φυλών, που την κατοίκησαν. Προβολή των προϊόντων, σε συνεργασία με τους Συλλόγους και τις συντεχνίες των ζαχαροπλαστών της πόλης», όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του Φεστιβάλ.

Παράλληλα, θα εκδοθεί νέος γαστρονομικός οδηγός της πόλης (Food stories 2), με τις 10 καλύτερες συνταγές της Θεσσαλονίκης από τη σύγχρονη κουζίνα της.

Επίσης, θα συνεχιστεί και το πρόγραμμα «Τα παιδιά στην Κουζίνα», με σειρά δράσεων σε σχολεία της πόλης, προκειμένου τα παιδιά, μέσα από μια διαδραστική συμμετοχική διαδικασία να γνωρίσουν τις παραμέτρους της υγιεινής διατροφής και της παραγωγής των τροφών. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται ένα πρωτότυπο ευρηματικό σόου με ξηρό πάγο, για παιδιά 5ης και 6ης Δημοτικού, που θα δημιουργούν  γρανίτες από φρούτα και λαχανικά μέσα σε φαντασμαγορικούς καπνούς.

Στις 17 Δεκεμβρίου θα λάβει χώρα το Street-food με γεύσεις και προϊόντα από τη Ιταλία. Επιχειρηματίες και εστιατόρια της πόλης με ιταλικά γαστρονομικά προϊόντα θα γιορτάσουν με τον κόσμο στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας. Λίγες μέρες νωρίτερα στις 3 και 4 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος η χριστουγεννιάτικη αγορά στο φουαγιέ του δημαρχείου.

Στόχος του Τhessaloniki Food Festival  όλα αυτά τα χρόνια, με τις ποικίλες εκδηλώσεις, είναι «να προβάλλουν τα τοπικά πιάτα, το περιβάλλον της πόλης, τα τοπικά προϊόντα και τις αντίστοιχες επιχειρήσεις». Το πρόγραμμα του Thessaloniki Food Festival αναμένεται να εγκριθεί την ερχόμενη Δευτέρα κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα:

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΩΡΑ-ΤΟΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

« Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα γύρω από την άσκηση και τη διατροφή στην παιδική και προεφηβική ηλικία»

 

 

Νοέμβριος

Σε δέκα και πλέον Δημόσια σχολεία όλο το Νοέμβριο

Κατά τις ώρες των μαθημάτων

Σε συνεργασία με τη Δ/νση Εκπαίδευσης & Αθλητισμού

«Παγκόσμια διατροφή-Δίκαιο εμπόριο»

Πανευρωπαϊκή Έκθεση για ενημέρωση του κόσμου για το παγκόσμιο πρόβλημα της δίκαιης κατανομής της τροφής.

 

 

Παρασκευή 18/11 μέχρι 28/11

Φουαγιέ Δημαρχείου

Σε συνεργασία με τη Fair Trade Hellas στο πλαίσιο της υπογραφής του συμφώνου για τη Αστική Διατροφική πολιτική στο Μιλάνο.

Τα παιδιά στην Κουζίνα:

Επιστήμη –γαστρονομία –διασκέδαση . Ένα πρωτότυπο ευρηματικό σόου με ξηρό πάγο, για παιδιά 5ης και 6ης Δημοτικού , που θα δημιουργούν γρανίτες από φρούτα και λαχανικά μέσα σε φαντασμαγορικούς καπνούς

 

 

 

 

 

 

 

Σάββατο 19/11 Κυριακή 20/11

Σάββατο 26/11 Κυριακή 27/11

 

53ο Δημοτικό Σχολείο

54ο Δημοτικό Σχολείο

59ο Δημοτικό Σχολείο

61ο Δημοτικό Σχολείο

ώρα 12.00-14.00

Σε συνεργασία με τη Β ΄ και τη Γ΄ Δημοτική Κοινότητα

 

 

 

 

 

Διαγωνισμός μαγειρικής

για την Τρίτη ηλικία

 

 

Νοέμβριος

 

Δευτέρα 21/11

Δευτέρα 28/11

 

 

Δεκέμβριος

 

Τετάρτη 14/12

 

21/11/2016 ώρα 11:00 5ο παράρτημα (Αλεξανδρείας 27)

 

28/11/2016 ώρα 11:00 3ο παράρτημα (Χαρ. Μούσκου 9)

 

14/12/2016 ώρα  17:00 2ο παράρτημα (Λαγκαδά 35)

Σε συνεργασία με τα Κ.Α.Π.Η του Δ, Θ.

και τη chef Κική Εμμανουηλίδου , από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ελλάδος

 

 

 

''Με....Nου '' ,:

''Αρωματόκηπος και ευεξία . Ανακαλύπτοντας τα μυστικά των βοτάνων.'':

 

παρουσίαση βιβλίου

 

Τρίτη 22/11

Πατάρι βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ ώρα 19.00

Συγγραφείς :

Μ. Στικούδη Food blogger

Δρ. Ν. Κρίγκας Βιολογος

Δρ. Δ. Λάζαρη καθ. Φαρμακευτικής

Δρ. Ελ. Μαλούπα γεωπόνος Α.Π.Θ. ερευνήτρια-Δ/ντρια ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ”

Παρουσίαση του κρασιού,

«ΓΟΡΓΟΝΑ» – πρώτη παραγωγή του Αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης

Η παρουσίαση θα γίνει σε φιλανθρωπικό δείπνο

 

Τρίτη 22/11

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ EXELSIOR

Εστιατόριο “Be

ώρα 20.30

Σε συνεργασία με τη Δ/νση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος

Τα έσοδα θα διατεθούν στo Σύλλογο γονέων παιδιών πασχόντων από Ινώδη Κυστική

Το Δίκαιο Εμπόριο : Ενημερωτική ημερίδα για την Αστική διατροφική πολιτική σε τοπικό επίπεδο

Τετάρτη 23/11

Αίθουσα πολλαπλών Χρήσεων Δημαρχείου

16.30-20.30

Σε συνεργασία με τη Fair trade Hellas

«Κρασί και σοκολάτα» παρουσίαση και γευστική δοκιμή κρασιών που συνδυάζονται με επιδόρπια σοκολάτας

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ EXELSIOR

19.00-21.00

Σε συνεργασία με :

«Οίνους Β. Ελλάδος»- «ΒΟΡΟΙΝΑ»

ζαχαροπλαστείο «ΑΓΑΠΗΤΟΣ»

«Ο χάρτης των γεύσεων»

Παρουσίαση –γευσιγνωσία κρασιών και τοπικών προϊόντων

Σάββατο 3/12 Κυριακή 4/12

 

Αποθήκη Γ΄ Λιμάνι

Διοργάνωση WINE-PLUS Υπό την αιγίδα του Thessaloniki Food Festival

Χριστουγεννιάτικη Αγορά στο Δημαρχείο

Τοπικοί παραγωγοί και επιχειρηματίες προβάλουν και πωλούν προϊόντα από το χώρο της γαστρονομίας.

Παρουσίαση χριστουγεννιάτικων συνταγών από τις σεφ Χρ. Κάκου και Σπανού

Σάββατο 3/12 Κυριακή 4/12

 

Φουαγιέ Δημαρχείου ώρα 11.00-17.00

 

«Μεσογειακή διατροφή και υγεία»

Ημερίδα

Τετάρτη 7/12

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων Δημαρχείου

Από ώρα 16.00 -20.00

 

Σε συνεργασία με τους:

 

Ένωση διατροφολόγων Β. Ελλάδος,

Fair Trade Hellas

Α.Π.Θ.

Δεύτερη Παρουσίαση του κρασιού

«ΓΟΡΓΟΝΑ» –παραγωγή του Αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε Φιλανθρωπικό δείπνο

 

Πέμπτη 8/12

Ξενοδοχείο GRAND HOTEL

Ώρα 20.00

 

 

Σε συνεργασία με τη Δ/νση Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος και το Ίδρυμα Άγιος Στυλιανός". Τα έσοδα θα διατεθούν στο Ίδρυμα " Άγιος Στυλιανός"

«Και διηγώντας τα να…τρώς» Παρουσίαση βιβλίου που πραγματεύεται ιστορίες που συνοδεύουν προσφιλή ελληνικά πιάτα και σχετίζονται με συνήθειες, έθιμα, μουσική, βιώματα κ.λ.π. για τη δημιουργία τους.

Δευτέρα 12/12

Πολυχώρος AGORA-ERGON

 

ΏΡΑ 19.00

Συγγραφέας :

Μελίσσα Στοίλη αρχισυντάκτρια του περιοδικού «ΒΗΜΑ-GOURMET»

«Το κρασί των Χριστουγέννων»

Παρουσίαση -γευσιγνωσία των κρασιών που συνοδεύουν τα χριστουγεννιάτικα πιάτα

Τρίτη 13 /12

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΠΑΛΛΑΣ

19.00-21.00

Σε συνεργασία με τους «Οίνους Β. Ελλάδος»- «ΒΟΡΟΙΝΑ»»

«Η Γαλλική επιρροή στα γλυκά της Θεσσαλονίκης»

Work shop και γευσιγνωσία

από τη σεφ Ντίνα Νικολάου

Πέμπτη 15 /12

Μακεδονία Παλλάς

 

Ώρα 19.00

 

Street-food

Με γεύσεις και προϊόντα από τη Ιταλία.

Επιχειρηματίες και εστιατόρια της πόλης με ιταλικά γαστρονομικά προϊόντα γιορτάζουν με τον κόσμο στον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης.

Σάββατο 17 /12

Πεζόδρομος Αγ. Σοφίας από 12.00 μέχρι 22.00

Σε συνεργασία με το Ελληνο Ιταλικό Επιμελητήριο.

 

 

 

 

Φιλανθρωπικό brunch

Με συνταγές βασισμένες σε ελληνικά βότανα

Προλογίζει η Ελένη Ψυχούλη

Κυριακή 18 /12

Ξενοδοχείο THE MET

Από 12.00 μέχρι 16.00

 

Σε συνεργασία με το Ορφανοτροφείο

«Η ΜΕΛΙΣΣΑ»

στο οποίο θα διατεθούν και τα έσοδα

Thessaloniki Food Festival Παρουσίαση ειδικού επιλεγμένου πιάτου, σε συνεργασία με 50 κεντρικά εστιατόρια της πόλης που συμμετέχουν όλη τη χρονιά στο πρόγραμμα «Τρίτη βράδυ τρώμε έξω»

15 Νοεμβριου-18 Δεκεμβρίου

Σε 50 κεντρικά εστιατόρια της πόλης