Skip to main content

Στις 25.000 τα απούλητα ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα

Πάτο έχει πιάσει η δραστηριότητα στην αγορά ακινήτου της Βόρειας Ελλάδας, με τα απούλητα ακίνητα να προσεγγίζουν τις 25.000 και τις οικοδομικές επιχειρήσεις να βρίσκονται ένα βήμα πριν την καταστροφή

Ίσως ο κλάδος της οικονομίας που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από το ξέσπασμα στης οικονομικής κρίσης είναι αυτός του ακινήτου, με τους αριθμούς για τα απούλητα ακίνητα και τις οικοδομικές επιχειρήσεις που υπολειτουργούν, να είναι ενδεικτικοί του νοσηρού κλίματος που επικρατεί στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας.

Τα στοιχεία που αποκάλυψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Οικοδομικών Επιχειρήσεων Βορείου Ελλάδος (ΣΟΕΒΕ), Ιωάννης Παγώνης, στη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης με τους δημοσιογράφους, είναι απογοητευτικά. Όπως γνωστοποίησε τα απούλητα ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα προσεγγίζουν τις 25.000, εκ των οποίων κοντά στις 10.000 βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, το 2010 η μείωση των αγοραπωλησιών  διαμορφώθηκε μεταξύ 20% και 22%.

Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και για την κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου. Από τα 500 μέλη του Συνδέσμου μόνο τα 350 είναι ενεργά, το 40% δεν έχει έργο και το υπόλοιπο 60% υπολειτουργεί. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παγώνης, υπάρχουν επιχειρήσεις με τόσο έντονο πρόβλημα ρευστότητας, που οδηγούνται στην αδρανοποίηση.

Κατά τον ίδιο, το όποιο ενδιαφέρον για αγορές ακινήτου αυτή τη στιγμή εκφράζεται από ανθρώπους με αποταμιεύσεις, οι οποίοι θεωρούν τις επενδύσεις στα ακίνητα ασφαλείς. Ωστόσο, ακόμα και αυτοί, σημείωσε, αναζητούν πωλητές οι οποίοι βρίσκονται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, ώστε να καταφέρουν να ρίξουν την τιμή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις τιμές στα ακίνητα, ο πρόεδρος του ΣΟΕΒΕ ανέφερε ότι ο μεγαλύτερος εξορθολογισμός -και ως εκ τούτου μείωση της τιμής- παρουσιάζεται στα ακριβά ακίνητα, αφού στα φθηνά δεν υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω ψαλίδι. Ο ίδιος προσδιορίζει την μείωση των τιμών σε 10% με 15%, με βάση σύγκρισης την τελευταία πενταετία.

Εξάλλου, υπογράμμισε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή πόθεν έσχες στην αγορά πρώτης κατοικίας είχε παγώσει την αγορά. Εντούτοις, πρόσθεσε, η αναστολή για δύο χρόνια του μέτρου και το πάγωμα των αντικειμενικών για ένα εξάμηνο, είναι κινήσεις προς τη θετική κατεύθυνση. Μάλιστα, τόνισε ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους είναι ιδανική εποχή για αγορά ακινήτου.

Τέλος, ο κ. Παγώνης στάθηκε σε τρεις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε η αγορά ακινήτου να αρχίσει και πάλι να κινείται. Αναλυτικά, πρότεινε:

α. Αλλαγή της ψυχολογίας των πολιτών, αφού όπως είναι γνωστό το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητας βασίζεται στην ψυχολογία και όχι στα πραγματικά δεδομένα.

β. Να μπει ένα τέλος στην φορομπηχτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, αφού η απάντηση στην κρίση είναι τα μέτρα ανάπτυξης και όχι η αύξηση των φόρων.

γ. Ενεργοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε να κινηθεί και πάλι η αγορά. Ειδικότερα προτείνει αύξηση της χρηματοδότησης τόσο από τις τράπεζες όσο και από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.