Skip to main content

Στις 25 Ιουνίου οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία

Τα κόμματα θα κατέβουν στις εκλογές αυτόνομα με τα μικρότερα εξ αυτών, ανάμεσά τους 2 ελληνικής μειονότητας να απειλούνται με κοινοβουλευτικό αφανισμό

Με διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισιάνι, οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε προηγηθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για μετάθεση της ημερομηνίας από τις 18 Ιουνίου που είχε αρχικά είχε αποφασισθεί, λόγω διαφωνιών γύρω από τον χαρακτήρα της κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές.

Ο ρόλος της κυβέρνησης θα είναι υπηρεσιακός με μοναδικό στόχο τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας και οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα ονόματα των υπουργών που θα οριστούν (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομικών κ.ά) και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που θα προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Καθώς όμως έχουν εκπνεύσει οι προθεσμίες για τη συγκρότηση εκλογικών συνασπισμών, τα κόμματα θα κατέβουν στις εκλογές αυτόνομα, με τα μικρότερα εξ αυτών -ανάμεσα τους και δύο της ελληνικής μειονότητας- να απειλούνται με κοινοβουλευτικό αφανισμό.

Εκτός και εάν τα δυο μεγάλα μεγάλα κόμματα δεχθούν να τοποθετήσουν υποψήφιους των μικρών, σε εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων τους. Ήδη, το Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε τους μικρότερους κομματικούς συμμάχους του -μεταξύ αυτών και το ΚΕΑΔ που υποστηρίζεται από την ελληνική μειονοτική οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ- να προτείνουν υποψηφίους για να τους εντάξει στις λίστες του.