Skip to main content

Στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας ο Παυλόπουλος

Από την Νέα Ποτίδαια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σχολίασε την επικείμενη επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα.

Στη διπλή σημασία του Ολοκαυτώματος της χερσονήσου Κασσάνδρας Χαλκιδικής το 1821, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του Ολοκαυτώματος στη Νέα Ποτίδαια.

Όπως είπε, από τη μια το Ολοκαύτωμα έδωσε χρόνο στις άλλες περιοχές της χώρας να προετοιμάσουν την Επανάσταση και από την άλλη ενέπνευσε αργότερα τους αγώνες των Μακεδόνων που οδήγησαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας και στην ενσωμάτωση της στον εθνικό κορμό, με θωράκιση της αδιαμφισβήτητης ελληνικότητας της.

«Τιμούμε σήμερα, με βαθειά συγκίνηση και ανυπόκριτη υπερηφάνεια, την Ιερή Μνήμη των εξεγερμένων Χαλκιδιωτών που πολέμησαν ηρωικά υπέρ της ελευθερίας της Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας. Είναι εκείνοι που έπεσαν στις Πόρτες της χερσονήσου της Κασσάνδρας, στις 14 Νοεμβρίου 1821, προσθέτοντας ένα ακόμη παράδειγμα "Θερμοπυλών" στην ένδοξη Ιστορία του Έθνους μας», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος μετά την παρέλαση μαθητών και στρατιωτικών τμημάτων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε την επίσημη δοξολογία και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο. Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εκπροσώπησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.

Στη διάρκεια της δοξολογίας τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.

Παραβρέθηκαν ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς, ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.

«Χωρίς κοινωνικό κράτος Δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και επισήμανε ότι η μεγαλύτερη τομή με την οποία έχει συνδέσει το όνομα του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαρακ Ομπάμα, που σε δυο μέρες φτάνει στην Αθήνα, είναι η αναστήλωση του κοινωνικού κράτους στις ΗΠΑ.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει σήμερα, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς, είναι η κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, το οποίο είναι υποχρέωση του κράτους εκ του Συντάγματος, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την αντιφώνηση του, στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του ο αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής Ιωάννης Γιώργος, στη Νέα Ποτίδαια, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Ολοκαύτωμα της Κασσάνδρας το 1821.