Skip to main content

Στις φυλακές Διαβατών στις 12 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας

Την πρώτη μονάδα απεξάρτησης που θα στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα σωφρονιστικού καταστήματος, εγκαινιάζει σήμερα στις 12 ο πρωθυπουργός.

Την πρώτη θεραπευτική κοινότητα απεξάρτησης από τα ναρκωτικά μέσα σε σωφρονιστικό κατάστημα θα εγκαινίασει σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα Διαβατά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, πρόκειται για νέα θεραπευτική κοινότητα, χωρητικότητας 84 ατόμων, η οποία υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του ΚΕΘΕΑ και του υπουργείου Δικαιοσύνης, γεγονός που την καθιστά και το μεγαλύτερο πρόγραμμα απεξάρτησης διαμονής σε όλη τη χώρα.

Τα πρώτα 12 μέλη έχουν ήδη εγκατασταθεί στον χώρο, ενώ αλλά 50 άτομα, τα οποία παρακολουθούν το πρόγραμμα συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στο Κατάστημα των Διαβατών, επίσης προετοιμάζονται να ενταχθούν σύντομα σε αυτήν.

Συνολικά, περίπου 170 άτομα παρακολουθούν τα προγράμματα στις φυλακές της Βόρειας Ελλάδας και ήδη αρκετά από αυτά έχουν υποβάλει αίτηση για τη μεταφορά τους στη νέα θεραπευτική κοινότητα στα Διαβατά.

Όσοι ολοκληρώνουν το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση για πρόωρη αποφυλάκιση και ένταξη στο Κέντρο Υποδοχής και Επανένταξης Αποφυλακισμένων στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Έτσι εξασφαλίζεται η συνέχεια της φροντίδας μετά την αποφυλάκιση και η στήριξη της πλήρους κοινωνικής επανένταξης των συμμετεχόντων, η οποία είναι και τελικός στόχος του όλου εγχειρήματος.

Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο, «η απεξάρτηση αποτελεί την αληθινή αντεγκληματική πολιτική» αφού «αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για όλο το σωφρονιστικό σύστημα, καθώς δείχνει ότι ο χρόνος κράτησης μπορεί να χρησιμοποιηθεί επωφελώς, τόσο για το άτομο όσο και για την κοινωνία».