Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
x

ΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΑ ΤΡΙΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στις κάλπες από αύριο οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκη για τις Επιμελητηριακές Εκλογές. Όλοι πρεσβεύουν την ανανέωση και τις συνεργασίες.

Μετά από έξι χρόνια θα στηθούν επιτέλους κάλπες στα Επιμελητήρια για την εκλογή νέων διοικήσεων, με το κλίμα το τελευταίο δίμηνο σταδιακά να θερμαίνεται, δίνοντας μερικές φορές και ξεσπάσματα δημιουργικού αναβρασμού.

Οι λέξεις που έχουν κυριαρχήσει στην προεκλογική περίοδο, από τους περισσότερους συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο επιχειρήσεων και επιχειρηματιών, είναι δύο: «ανανέωση» και «συνεργασία».

Η «ανανέωση» είναι αναπόφευκτη, με τις απερχόμενες διοικήσεις να έχουν, λόγω παρατάσεων, μείνει επικεφαλής τα τελευταία έξι χρόνια. Αλλά είναι επίσης αναπόφευκτη γιατί οι ίδιοι οι Επιμελητηριακοί συνδικαλιστές, θέλουν την ανανέωση σε πρόσωπα, οργανωτικά και λειτουργικά σχήματα και μηχανισμούς.

Όμως και η «συνεργασία» είναι αναπόφευκτη, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι περισσότεροι υποψήφιοι, αφού οι ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές σε μεγάλο βαθμό ανήκουν στο παρελθόν, ενώ τα μεγάλα προβλήματα των επιχειρήσεων απαιτούν συνένωση δυνάμεων για να αναζητηθούν και να επιτευχθούν λύσεις.

Στη Θεσσαλονίκη η εκλογική διαδικασία ανοίγει στις 2 Δεκεμβρίου, από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο και το Επαγγελματικό για να συνεχιστεί στις 3 του μηνός και να ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας, 4 Δεκεμβρίου. Το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο όμως, έχει ορίσει τις εκλογές για το διήμερο 4 και 5 Δεκεμβρίου, στη διάρκεια εργάσιμων ημερών.

Το εκλογικό σκηνικό, έχει… πολύ από όλα. Πολλούς υποψηφίους, πολλές νέες προτάσεις, πολλά νέα πρόσωπα, αλλά και πολλούς έμπειρους και δυναμικούς του Επιμελητηριακού χώρου, γνωστούς στην επιχειρηματική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης από πολλά μετερίζια.

Ξεκινώντας από τους απερχόμενους προέδρους, βλέπουμε ότι μετά από 16 χρόνια στο τιμόνι του ΕΒΕΘ, αποχωρεί ο κ. Δημήτρης Μπακατσέλος, δίνοντας θέση στον επόμενο επικεφαλής του συνδυασμού «Νέο Επιμελητήριο», στον επιχειρηματία κ. Γιάννη Μασούτη, σύμβουλο του Εμπορικού Τμήματος.

Αντίθετα, τόσο ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, όπως και ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, κύριοι Μιχάλης Ζορπίδης και Παναγιώτης Παπαδόπουλος αντίστοιχα, παραμένουν επικεφαλής συνδυασμών, θέλοντας να συνεχίσουν το έργο που ξεκίνησαν στη θητεία του ο καθένας.

Στο πολυαριθμότερο, το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό, υποψήφιοι είναι τρεις συνδυασμοί: Ο συνδυασμός «Ισχυρό Επιμελητήριο» με επικεφαλής τον κ. Μιχάλη Ζορπίδη και 135 υποψηφίους συμβούλους. Ο συνδυασμός «Αλληλεγγύη Επαγγελματιών» με επικεφαλής τον μέχρι σήμερα γενικό γραμματέα κ. Χρήστο Νικολόπουλο και 100 υποψηφίους συμβούλους και ο συνδυασμός «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση» με επικεφαλής την κ. Έφη Γιοβανίδου και επτά υποψηφίους συμβούλους.

Στις προηγούμενες εκλογές, του 2011, είχαν συμμετάσχει πέντε συνδυασμοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή την εκλογική διαδικασία δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 20.000 μέλη. Οι εκλογείς, θα πρέπει να ψηφίσουν υποψηφίους των Τμημάτων στα οποία ανήκουν, δηλαδή είτε του Τμήματος Εμπορίου, είτε του Τμήματος Υπηρεσιών. Οι επαγγελματίες ψηφίζουν για να εκλέξουν αυτή τη φορά συνολικά 51 συμβούλους ( έναντι 61 στις προηγούμενες εκλογές).

Οι κάλπες για τα μέλη του ΕΕΘ θα στηθούν στο περίπτερο ‘10’ της ΔΕΘ-Helexpo και θα ανοίξουν το Σάββατο 2/12, στις 8 π.μ. και θα είναι ανοικτές μέχρι τις 6μ.μ., όπως επίσης στις 3 και 4 Δεκεμβρίου.

Στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, κατεβαίνουν στις εκλογές πέντε συνδυασμοί, έναντι έξι των εκλογών του 2011.

Ο νυν πρόεδρος κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος είναι επικεφαλής του συνδυασμού «Βιοτεχνική Συμμαχία». Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος είναι πρόεδρος του ΒΕΘ από το 2010.

Ο κ. Ιωάννης Στάθης Φωτιάδης, οικονομικός επόπτης του ΒΕΘ, είναι επικεφαλής του συνδυασμού «Ένωση Βιοτεχνών Νέοι Ορίζοντες».

Δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΒΕΘ, ηγούνται δύο ακόμη συνδυασμών, ο κ. Παύλος Κολοβός του συνδυασμού «Βιοτεχνική Αλληλεγγύη» και ο κ. Αθανάσιος Νικολόπουλος του συνδυασμού «Βιοτεχνική Συνεργασία».

Ο πέμπτος συνδυασμός είναι η «Αγωνιστική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Βιοτεχνών Θεσσαλονίκης» με επικεφαλής τον Πασχάλη Κυριάκου.

Σημειώνεται ότι στις εκλογές του 2011, είχαν συμμετάσχει έξι συνδυασμοί.

Στους καταλόγους των εκλογέων, φέτος, είναι γραμμένες 6.892 επιχειρήσεις – μέλη του ΒΕΘ, που εκπροσωπούνται, ανάλογα με τη νομική μορφή της κάθε επιχείρησης, από 10.060 φυσικά πρόσωπα.

Οι βιοτέχνες της Θεσσαλονίκης θα ψηφίσουν στις 2,3 και 4 Δεκεμβρίου, στο περίπτερο ‘16’ της ΔΕΘ- Helexpo, κατά τις ώρες 7:30 π.μ. – 5:30 μ.μ., για να εκλέξουν 41 συμβούλους.

Στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η προεκλογική εκστρατεία έγινε σε πολύ ήρεμους τόνους, αν και παρουσίασε μεγαλύτερο ενδιαφέρον καθώς ένας νέος συνδυασμός έκανε την εμφάνισή του, όταν στις προηγούμενες εκλογές, το «Νέο Επιμελητήριο» είχε απέναντί του δύο μεμονωμένα άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, την ψήφο των επιχειρήσεων διεκδικεί ο μεγάλος συνδυασμός «Νέο Επιμελητήριο», με επικεφαλής αυτή τη φορά τον κ. Γιάννη Μασούτη  και 57 υποψηφίους συμβούλους, οι 30 από τους οποίους κατεβαίνουν για πρώτη φορά σε Επιμελητηριακές εκλογές.

Ο δεύτερος συνδυασμός είναι η «Πρωτοβουλία Ανασυγκρότησης ΕΒΕΘ», με επικεφαλής τον κ. Γιώργο Καλανδρέα και έξι υποψηφίους συμβούλους. Οι υποψήφιοι της «Πρωτοβουλίας» κατέρχονται όλοι για πρώτη φορά σε εκλογές του ΕΒΕΘ.

Οι εκλογές για τη νέα διοίκηση του ΕΒΕΘ θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο του Επιμελητηρίου, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, από τις 8 π.μ. έως τις 7 μ.μ. Οι επιχειρήσεις μέλη θα εκλέξουν 41 συμβούλους, σύμφωνα με τη νέα επιμελητηριακή νομοθεσία.

Το μήνυμα που στέλνουν όλοι οι υποψήφιοι προς τα μέλη τους, είναι ένα: Συμμετοχή στις εκλογές για ισχυρά Επιμελητήρια.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ