Skip to main content

Στις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ το αστρονομικό πάρκο του Όρλιακα

Στις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ βρίσκεται η κατασκευή του έργου του αστρονομικού πάρκου του Όρλιακα, ένα όνειρο που ξεκίνησε από τον αστροφυσικό, συνεργάτη της NASA, Θανάση Οικονόμου.

Στις προτεραιότητες του ΕΣΠΑ βρίσκεται η κατασκευή του έργου του αστρονομικού πάρκου του Όρλιακα, ένα όνειρο που ξεκίνησε από τον επιστήμονα αστροφυσικό, συνεργάτη της NASA Θανάση Οικονόμου και την πρώην νομαρχία Γρεβενών.

«Το Αστρονομικό Πάρκο του Όρλιακα με την ολοκλήρωση του, βάζει τα Γρεβενά στον αναπτυξιακό χάρτη της χώρας με ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα βιώσιμο και αειφόρο τουριστικό και επιστημονικό μέλλον» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Οι πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία αστρονομικού πάρκου ξεκίνησαν το 2007, ωστόσο οι προσπάθειες που ακολούθησαν «σκόνταψαν» στην ελληνική γραφειοκρατία και τη σχετική νομοθεσία που δεν προβλέπει τη δημιουργία αστεροσκοπείων στα βουνά.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τον κ. Οικονόμου, η τοποθεσία του Όρλιακα είναι ιδανική, ίσως μια από τις καλύτερες στην Ευρώπη καθώς έχει την ελάχιστη δυνατή φωτορρύπανση διότι βρίσκεται μακριά από μεγάλες πόλεις. Το γεγονός αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την αρτιότητα των αστρονομικών παρατηρήσεων.

Σκοπός της δημιουργίας του αστεροσκοπείου είναι να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές της περιοχής να γνωρίσουν τον κόσμο της αστρονομίας και στους επιστήμονες όλου του κόσμου να συνεργάζονται πάνω σε δεδομένα παρατηρήσεων που θα λαμβάνουν μέσω του διαδικτύου. Κάτι τέτοιο θα εντείνει παράλληλα τη συνεργασία των ειδικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό στον τομέα της αστρονομίας και της αστροφυσικής.