Skip to main content

Στο 11,9% η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας σημείωσε αύξηση 11,9% τους πρώτους τρεις μήνες του 2010 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας σημείωσε αύξηση 11,9% τους πρώτους τρεις μήνες του 2010 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αυξανόμενο στα 8,06 τρις γιούαν (1,19 τρις δολάρια), ανακοίνωσε η κινεζική στατιστική υπηρεσία σήμερα Πέμπτη.

Σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2009, όταν η Κίνα ακόμη αντιμετώπιζε τις συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης που εκδηλωνόταν, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι 5,7% υψηλότερος, κατά την ίδια πηγή.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή, ο βασικός δείκτης όσον αφορά στον πληθωρισμό, αυξήθηκε κατά 2,4% τον Μάρτιο στο έτος και 2,2% το πρώτο τρίμηνο.

Οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια αυξήθηκε 25,6% το πρώτο τρίμηνο του 2010 στο έτος, σύμφωνα με την υπηρεσία, ενώ οι πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 17,9%.

Η κινεζική οικονομία αντιμετώπισε καλύτερα τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης από πολλές άλλες χώρες, χάρη στο μεγάλης κλίμακας κυβερνητικό πακέτο «τόνωσής» της και τη μεγάλη αύξηση της διαθεσιμότητας πιστώσεων, αλλά οι περισσότεροι αναλυτές ανησυχούν για την αύξηση του πληθωρισμού και την «υπερθέρμανση» της αγοράς ακινήτων.

Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ο ταχύτερος από το 2007 και, σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, «υπογραμμίζει» την ανάγκη αλλαγής της κινεζικής νομισματικής πολιτικής - κάτι για το οποίο πιέζει η Ουάσινγκτον, αλλά απορρίπτει προς το παρόν το Πεκίνο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ