Skip to main content

Στο 60% oι φορολογικές παραβάσεις τις ημέρες του Πάσχα στη Β. Ελλάδα

Στις έξι από τις δέκα επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν βρέθηκαν παρατυπίες που αφορούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, κυρίως μη έκδοση αποδείξεων.

Σε ποσοστό 60% ανέρχονται οι φορολογικές παραβάσεις στη Β. Ελλάδα, όπως διαπιστώνουν οι ελεγκτές που για ένα δεκαήμερο από τη Μεγάλη Εβδομάδα μέχρι σήμερα «οργώνουν» τη Μακεδονία και τη Θράκη. Στις έξι από τις δέκα επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν βρέθηκαν παρατυπίες που αφορούν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις –κυρίως μη έκδοση αποδείξεων- και επιβλήθηκαν κυρώσεις. Το ποσοστό αυτό είναι πάνω κάτω ίδιο με το αντίστοιχο περσινό, κάτι που σημαίνει είτε ότι οι επιχειρηματίες δεν πτοούνται από τα πρόστιμα και τις άλλες διοικητικές ποινές που ανακοινώνονται συχνά πυκνά, είτε είναι εθισμένοι στο σπορ της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της φοροκλοπής. Μια τρίτη άποψη είναι ότι η υψηλή φορολογία των τελευταίων ετών ωθεί στην παραβατικότητα, καθώς καθιστά στην ουσία εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωση μιας μικρομεσαίας επιχείρησης, όταν ο επιχειρηματίας είναι τυπικός με τις υποχρεώσεις του προς το ελληνικό δημόσιο κατά 100%.

Σύμφωνα με παράγοντες οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά την αγορά και τους ελέγχους που διεξάγουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων η διαφορά που υπάρχει φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες γνωρίζουν, πλέον, ότι γίνονται έλεγχοι και μάλιστα με συστηματικό τρόπο. Έχουν, δηλαδή, πλήρη συναίσθηση του ρίσκου που αναλαμβάνουν όταν δεν είναι απόλυτα τυπικοί. Αυτό είναι ένα ποιοτικό στοιχείο, το οποίο συνηγορεί στην άποψη ότι σε πολλές περιπτώσεις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης, καθώς η διάρθρωση της ελληνικής αγοράς εν πολλοίς δεν επιτρέπει την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού.

Εκείνο που –σύμφωνα με τους ανθρώπους των ελεγκτικών μηχανισμών- συμβάλλει αισθητά στον περιορισμό των φαινομένων φοροδιαφυγής είναι η χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές. Γι’ αυτό άλλωστε οι περισσότερες παραβάσεις καταγράφονται σε επιχειρήσεις στις οποίες η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών είναι περιορισμένη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τους φοροελεγκτές η περίοδος του Πάσχα είναι μια «πρόβα τζενεράλε» για την επερχόμενη τουριστική περίοδο. Ως γνωστόν στη Β. Ελλάδα ο τουρισμός βρίσκεται σε έξαρση από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, ένα εξάμηνο κατά το οποίο τα θέρετρα της Μακεδονίας και της Θράκης προσφέρουν διακοπές σε πολλούς ξένους, αλλά και Έλληνες επισκέπτες.

Με δεδομένο, μάλιστα, την εποχικότητα των τουριστικών επιχειρήσεων έχει παρατηρηθεί έξαρση των φορολογικών και ασφαλιστικών παραβάσεων, ιδιαίτερα στην παροχή υπηρεσιών προς ξένους, οι οποίοι ελάχιστα έως καθόλου ενδιαφέρονται για αποδείξεις και άλλα φορολογικά στοιχεία, ενώ δεν τους νοιάζει καθόλου το καθεστώς του εργαζομένου που τους εξυπηρετεί. Ήδη στα αρμόδια γραφεία υπάρχει προετοιμασία για τους καλοκαιρινούς μήνες, με τους αρμόδιους να διαβεβαιώνουν ότι φέτος οι έλεγχοι θα είναι ακόμη πυκνότεροι και πιο συστηματικοί, καθώς το προσωπικό που ασχολείται είναι επιφορτισμένο με αυτή την αποστολή έχει ενισχυθεί ουσιαστικά, ενώ και η οργάνωση του συστήματος έχει βελτιωθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι την πασχαλινή περίοδο είχαμε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά μεταφορά ελεγκτικού προσωπικού από μια περιοχή σε άλλη, ώστε να ξεπεραστούν οι αδυναμίες της εντοπιότητας, κάτι που θα συνεχιστεί και το καλοκαίρι.