Skip to main content

Στο 7,5% το έλλειμμα της Γαλλίας το 2009

Στο 7,5% του ΑΕΠ αυξήθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας για το 2009, από 3,3% το 2008. Τεράστιο άλμα πραγματοποίησε και το δημόσιο χρέος της χώρας, το οποίο ανέρχεται σε 1,5 τρισ. δολ.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα του δημοσίου τομέα της Γαλλίας αυξήθηκε στο 7,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από 3,3% το 2008, ως αποτέλεσμα των οικονομικών προγραμμάτων ενίσχυσης που εφάρμοσε ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Το 2006, το έλλειμμα ήταν 2,6%.

Το δημόσιο χρέος της χώρας σημείωσε άλμα στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους κατά 31,7 δισ. ευρώ έναντι του αμέσως προηγούμενου τριμήνου οδηγώντας το συνολικό δημόσιο χρέος στα 1,489 τρισ. ευρώ, ή 77,6% του ΑΕΠ. Στο τέλος του 2008, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ ήταν στο 67,5%.

Όπως και άλλες χώρες στην Ευρωζώνη, η Γαλλία σε μεγάλο βαθμό ξεπέρασε τα όρια για το έλλειμμα και το χρέος που ορίζονται από τη συνθήκη σταθερότητας και ανάπτυξης. Βάσει αυτών των κανόνων, το δημόσιο χρέος της χώρας δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού δεν θα έπρεπε να ξεπερνάει το 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν λάβει προσωρινή άφεση τον περασμένο χρόνο για το γεγονός ότι παραβίασαν τα όρια με σκοπό να ενισχύσουν τις οικονομίες τους κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Επιπλέον, αυξήθηκε ο δημόσιος δανεισμός της Γαλλίας το 2009 καθώς η κυβέρνησηδαπάνησε σε υπερβολικό βαθμό με σκοπό να ενισχύσει την οικονομικήανάπτυξη και να βγάλει τη χώρα από την ύφεση.