Skip to main content

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών η τουρκική λίρα

Από τον Μάιο του 2016, η λίρα έχει απωλέσει το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ενώ ανάλογες είναι οι απώλειες και έναντι του ευρώ

Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται το τουρκικό νόμισμα, το οποίο σήμερα το πρωί υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

Οι πιέσεις πυροδοτήθηκαν λόγω της φημολογίας περί επικείμενης υποβάθμισης του κρατικού ομολόγου από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.

To τουρκικό αξιόχρεο βρίσκεται ήδη στην κατηγορία «σκουπίδια» από τους οίκους Standard & Poor’s και Moody’s και μία νέα υποβάθμιση θα συνεπάγεται την περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού για δημόσιο και τράπεζες.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Fitch, η επόμενη αναθεώρηση της τουρκικής αξιολόγησης είναι προγραμματισμένη για τις 27 Ιανουαρίου.

Από τον Μάιο του 2016, η λίρα έχει απωλέσει το 30% της αξίας της έναντι του δολαρίου, ενώ ανάλογες είναι οι απώλειες και έναντι του ευρώ.

Σήμερα, το τουρκικό νόμισμα κινείται πτωτικά κατά 1,29% στις 3,618 λίρες/δολάριο, ενώ προηγουμένως βρέθηκε ακόμη και στα επίπεδα των 3,65 λιρών/δολάριο.