Skip to main content

Στο... δρόμο 72 συμβασιούχοι του ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας χριστουγεννιάτικα

Ξεκίνησαν οι απολύσεις από το Σάββατο. Έντονη αντίδραση εργαζομένων, καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα. Σε κίνδυνο όλοι οι συμβασιούχοι στους δήμους

Στο... δρόμο χριστουγεννιάτικα κινδυνεύουν να βρεθούν σε πρώτη φάση 72 συμβασιούχοι του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, που είχαν προσληφθεί πριν από δυο χρόνια (Δεκέμβριος 2014) και μάλιστα στις 21 Οκτωβρίου 2016 υπήρξε ρητή πρόβλεψη παραμονής τους στην υπηρεσία στη σχετική ρύθμιση Βερναρδάκη για τις παρατάσεις των συμβάσεων καθαριότητας. Με μη παράταση σύμβασης απειλούνται και εκατοντάδες άλλοι συμβασιούχοι στους δήμους, που εργάζονται στην καθαριότητα.

Πριν από δυο μήνες οι συμβασιούχοι νόμιζαν ότι δόθηκε λύση στο ζήτημα, έπειτα κι από τις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει. Όμως η εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΔΣΑ αποφάσισε να προχωρήσει στην απόλυση των συμβασιούχων και μάλιστα ήδη από το προηγούμενο Σάββατο ξεκίνησαν οι απολύσεις, οι οποίες προγραμματίστηκε να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Από αύριο οι συμβασιούχοι καταθέτουν ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις απολύσεις τους σε βάρος του ΦΟΔΣΑ χαρακτηρίζοντας παράνομες και καταχρηστικές τις απολύσεις τους και ζητώντας να ακυρωθούν οι απολύσεις.

Η παράταξη ΔΑΣ (Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία του ΠΑΜΕ) σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του Φορέα «στηρίχθηκε στην κατά παραγγελία νομική γνωμοδότηση, που αναφέρει ότι οι συμβάσεις εργαζομένων δεν μπορούν να παραταθούν βάσει του Προεδρικού Διατάγματος 164/2004 (Παυλόπουλου) πάνω από 24 μήνες. Το πρόσφατα ψηφισμένο άρθρο 16 του νόμου 4429/2016, που δίνει παράταση συμβάσεων και για το 2017 στους συναδέλφους συμβασιούχους των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων και των φορέων τους αναφέρει: '... παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31/12/2017 κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης'».

Η ΔΑΣ τονίζει ότι η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής ήταν ομόφωνη και ψηφίστηκε κι από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ενώ την ίδια ώρα στο δήμο Θεσσαλονίκης περισσότεροι από 400 συμβασιούχοι έχουν συμπληρώσει 24 μήνες δουλειάς από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο... Επίσης, τονίζει με νόημα ότι η πλειοψηφία των δημάρχων (ΚΕΔΕ) είναι ενάντια στις παρατάσεις των συμβάσεων και μάλιστα το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ είχε αποφασίσει την εξέταση προσφυγής στα δικαστήρια ενάντια στο νόμο που δίνει παράταση στους συμβασιούχους.

Η ΔΑΣ αποδίδει όλη αυτή την κατάσταση στην πρόθεση της Αυτοδιοίκησης να ιδιωτικοποιήσει τις δημοτικές υπηρεσίες, με την αρχή να γίνεται ήδη από τις υπηρεσίες καθαριότητας, τις οποίες έχουν εκχωρήσει πλέον αρκετοί δήμοι.

«Ο ΦΟΔΣΑ. έχει προκηρύξει την ιδιωτικοποίηση ΧΥΤΑ της Κεντρικής Μακεδονίας. Η ύπαρξη προσωπικού στις υπηρεσίες του αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ και των μεγαλοεργολάβων που θέλουν να θησαυρίζουν, με τον λαό να πληρώνει δυο και τρεις φορές για υπηρεσίες που έπρεπε να είναι δωρεάν. Ο πρόεδρος και η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ λειτουργούν ως 'λαγός' για την πλειοψηφία της ΚΕΔΕ. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο είχαν επιχειρήσει να απολύσουν τους ίδιους συμβασιούχους. Τότε, και κάτω από την πίεση και την κινητοποίηση όλων των συμβασιούχων του νομού Θεσσαλονίκης, δεν τα κατάφεραν. Ευθύνες για την παραπάνω εξέλιξη έχει και ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΦΟΔΣΑ (απόλυτη πλειοψηφία 'Συνδικαλιστική Ανατροπή', πρώην ΠΑΣΚΕ) που δεν κάνει τίποτα ενάντια στις απολύσεις. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στους δήμους σε εγρήγορση και επιφυλακή. Ειδικά τους συναδέλφους συμβασιούχους. Να μην αφήσουμε να περάσουν οι σχεδιασμοί της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ και της πλειοψηφίας των δημάρχων», τονίζει η ΔΑΣ.

Έλλειψη προσωπικού

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΦΟΔΣΑ, Λεόντιος Παναγιωτίδης, πάντως τόνισε πως «οι εργαζόμενοι είναι οι τελευταίοι που θα ήθελαν να απολυθούν οι συνάδελφοί τους συμβασιούχοι. Αντιθέτως, εμείς προσπαθούμε να πείσουμε για την ανάγκη παραμονής τους. Προχωρήσαμε μάλιστα σε σειρά ενεργειών, ώστε να χαρακτηριστεί παράνομη η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής και να μην εφαρμοστεί. Με τη φυγή των 72 συμβασιούχων δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα λειτουργίας σε τέσσερις ΧΥΤΑ περιφερειακούς. Στο ΧΥΤΑ Σερρών, που είναι ένα στολίδι και λειτουργεί άψογα κυρίως από συμβασιούχους, τον οποίο ιδιωτικοποιούν, με αύξηση του κόστους τελικά σε σχέση με τη σημερινή λειτουργία του, στο ΧΥΤΑ Κιλκίς, στο ΧΥΤΑ Πολυγύρου και στο ΧΥΤΑ Ανθεμούντα, στην Τρίγλια. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για το βιολογικό καθαρισμό στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, στη Θεσσαλονίκη. Εμείς κάναμε παρεμβάσεις στους χώρους εργασίας και ενημερώσαμε για το πρόβλημα που δημιουργείται. Με την ξαφνική απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν πλέον τις άδειές τους στις γιορτές εάν φύγουν οι συμβασιούχοι. Προσφύγαμε στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, στο γιατρό εργασίας και στον τεχνικό ασφάλειας, επισημαίνοντας και τα προβλήματα που πιθανόν να δημιουργηθούν για τη δημόσια υγεία. Ο κανονισμός λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ προβλέπει 450 εργαζόμενους κι εμείς είμαστε 404. Εάν φύγουν οι συμβασιούχοι μειώνεται ο αριθμός στους 330. Έλλειψη προσωπικού έχουμε όχι περίσσευμα. Θεωρούμε ότι παίζεται πολιτικό παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων συνολικά».

Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, τόνισε ότι η απόφαση του ΦΟΔΣΑ για την απόλυση των συμβασιούχων είναι δεδομένη και μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουν φύγει σταδιακά όλοι. Μάλιστα στις τελευταίες μέρες του Δεκεμβρίου θα φύγουν και οι τελευταίοι δέκα.

Ο ίδιος επισημαίνει πως η απόλυση είναι αναγκαστική λόγω νόμου και σε καμιά περίπτωση δεν έχει να κάνει με τη βούληση της διοίκησης του Φορέα.

«Η τελευταία τροπολογία για την αυτοδίκαιη παράταση των συμβάσεων (ρύθμιση Βερναρδάκη) δεν ισχύει στην περίπτωσή μας. Δεν μπορούμε να πάμε ενάντια στο νόμο παρότι θα θέλαμε να μη χάσουν τη δουλειά τους τόσοι άνθρωποι, δεδομένου ότι ανάγκες σε προσωπικό. Γι' αυτό το λόγο και απευθυνθήκαμε στους νομικούς μας συμβούλους, ζητήσαμε και πήραμε τη γνωμοδότησή τους κι έτσι αποφασίσαμε ομόφωνα ως εκτελεστική επιτροπή να μη συνεχίσουν την εργασία τους οι συμβασιούχοι. Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εργάζονται εδώ και δυο χρόνια με παράταση των συμβάσεων. Στις 10 Δεκεμβρίου συμπληρώθηκε η διετής παράταση και ενδεχόμενη ανανέωση προσκρούει στο Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, που είναι σε ισχύ, προβλέποντας πως δεν μπορεί κάποιος να έχει παρατάσεις είτε για συνεχόμενα είτε για διαδοχικά χρόνια εργασίας στον ίδιο φορέα. Στη γνωμοδότησή τους οι νομικοί σύμβουλοι ήταν ξεκάθαροι. Υποχρεούται η εκτελεστική επιτροπή του ΦΟΔΣΑ να προχωρήσει στη λύση των συμβάσεων», είπε ο κ. Γεράνης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι προηγήθηκε εξαντλητικός διάλογος με τους συμβασιούχους. «Δεν είμαστε εισαγγελείς και δικαστές, αλλά οφείλουμε να τηρούμε το νόμο, αλλιώς υπάρχουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις. Ανάγκες σε προσωπικό υπάρχουν, αλλά και με τα 330 άτομα που παραμένουν στο Φορέα έχουμε λάβει μέριμνα, βάσει οργανογράμματος, προκειμένου να καλύψουμε το κενό που δημιουργείται και να καλυφθούν οι ανάγκες, ώστε να μην κινδυνεύσει να μείνει κάποια περιοχή με τα σκουπίδια στο δρόμο. Οι συμβασιούχοι έχουν κάθε δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη και όποια απόφαση των δικαστηρίων εμείς θα την τηρήσουμε. Άλλωστε, έχουμε αιτηθεί ήδη την πρόσληψη προσωπικού από τον Ιανουάριο του 2017, οπότε αν τυχόν δικαιωθούν θα μπορούν οι ίδιοι να επιστρέψουν στις δουλειές τους, σε άλλη περίπτωση θα προσληφθεί άλλος κόσμος. Άλλωστε, έχουμε και την επικείμενη λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας, όπου θα χρειαστεί προσωπικό. Εμείς θα περιμένουμε τις δικαστικές αποφάσεις και θα εφαρμόσουμε το νόμο στο ακέραιο».