Skip to main content

Στον Κώστα Παπαδόπουλο αφιερωμένη εκδήλωση του ΥΜΑΘ

Το ΥΜΑΘ, να είναι ένα ανοιχτό και εξωστρεφές Υπουργείο, που δεν θα διατηρεί ούτε θα συντηρεί ανιστόρητους «εθνικούς μύθους», τονίζει το υπουργείο.

Στη μνήμη του αγωνιστή της αντιδικτατορικής αντίστασης, Κώστα Παπαδόπουλου γνωστού στους περισσότερους ως «Κωτσίκου» αφιερώθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε τη  Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018, το Υπουργείο Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) στο κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Η εκδήλωση, η πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων και δράσεων που θα διοργανώσει το ΥΜΑΘ το προσεχές διάστημα, είχε θέμα «Τομές στην Ιστορία: Η Θεσσαλονίκη από το 1912 στο 1944» και εντάχθηκε  στο πλαίσιο των πενθήμερων εορτασμών για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912, την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και την επέτειο απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1944.

Στόχος, αυτού του κύκλου εκδηλώσεων και δράσεων που άνοιξε το ΥΜΑΘ με αυτή την εκδήλωση, είναι  να εξεταστεί με νηφαλιότητα η ιστορική αλήθεια, όπως ανάφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Το ΥΜΑΘ, να είναι ένα ανοιχτό και εξωστρεφές Υπουργείο, που δεν θα διατηρεί ούτε θα συντηρεί ανιστόρητους «εθνικούς μύθους», που θα βρίσκεται σε άμεση επαφή με την πόλη και τους πολίτες, τονίζει σχετική ανακοίνωση.

Σε  αυτή την πορεία αλλαγής φυσιογνωμίας του Υπουργείου, συνεχίζει η ανακοίνωση, η Υφυπουργός Εσωτερικών (τομέας Μακεδονίας και Θράκης) κάλεσε όλους τους ενεργούς, δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της Θεσσαλονίκης.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου στην ομιλία της αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στον εθνικό κορμό, στην πολυπολιτισμική κοινωνία της πόλης με Εβραίους, Μουσουλμάνους και Έλληνες. Μιας πόλης, που μεταλλάχθηκε από πόλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη δεύτερη σημαντικότερη πόλη του Ελληνικού κράτους. Μιας πόλης, μέγιστης έως σήμερα γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας όπως τόνισε.

Την ανάδειξη του ΥΜΑΘ ως διαύλου επικοινωνίας για την κατανόηση της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε στην ομιλία του ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι ανάγκη, το ιστορικό αρχείο του Υπουργείου Μακεδονίας Θράκης να αναδειχθεί στο πλαίσιο της γενικότερης ενίσχυσης των γενικών αρχείων του κράτους.

Οι ομιλητές,Τάσος Κωστόπουλος, Ιστορικός και Δημοσιογράφος (Εφημερίδα των Συντακτών), Ευάγγελος Χεκίμογλου, Διδάκτωρ Οικονομικής Ιστορίας, Έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης και Ηλίας Νικολακόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης (ΕΚΠΑ) αναφέρθηκαν στο ιστορικό πλαίσιο της καθοριστικής αυτής περιόδου, την απελευθέρωση του 1912 και την ενσωμάτωση της Θεσσαλονίκης στον εθνικό κορμό, την μετάβαση της πόλης από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στο Ελληνικό Κράτος, την περίοδο του Μεσοπολέμου, την υποδοχή των προσφύγων και τέλος στην περίοδο της Κατοχής και την απελευθέρωση του 1944.