Skip to main content

Στο Λονδίνο ο Τσίπρας για τη Σύνοδο ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και είναι η πρώτη φορά που προσκαλείται η Ελλάδα σε αυτή

Από τη Θεσσαλονίκη στο Λονδίνο ταξιδεύει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να δώσει το παρών στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων.

Θα πάρει μέρος στη «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που είχε αναλάβει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και είναι η πρώτη φορά που προσκαλείται η Ελλάδα σε αυτή. Σημειώνεται ότι για τη Σερβία και το Μαυροβούνιο η προοπτική ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι για το 2025.

Για την πΓΔΜ και την Αλβανία η έναρξη των σχετικών διαδικασιών έχει οριστεί για το καλοκαίρι του 2019 και όσον αφορά στην πΓΔΜ εξαρτάται από το αν η γειτονική χώρα θα έχει εκπληρώσει όλα όσα προβλέπονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Το πρόγραμμα

13:00 Γεύμα εργασίας των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη σύνοδο, όπου θα συμμετάσχουν επίσης οι επικεφαλής των European Investment Bank, European Bank for Reconstruction and Development, Regional Cooperation Council, Regional Youth Cooperation Office.
14:20 1η συνεδρίαση Ολομέλειας με θεματολογία Εξωτερικά ζητήματα και διμερείς σχέσεις.
16:20 2η συνεδρίαση Ολομέλειας, Σύνοδος Διαδικασίας Βερολίνου.
17:20 Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αλβανό Πρωθυπουργό, Έντι Ράμα.
18:00 Δεξίωση των ηγετών των χωρών που μετέχουν στη Σύνοδο με τη συμμετοχή του Πρίγκιπα της Ουαλίας, Καρόλου.

Από το Λονδίνο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη (11-12/7), στην οποία ο πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και οι άλλοι ηγέτες των χωρών μελών της Συμμαχίας.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι αυτό της πρόσκλησης της πΓΔΜ γι αυτό αναμένεται να φτάσει στις Βρυξέλλες και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ.