Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018
x

ΣΤΟ ΜΙΣΟ ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2016

Η πιο δραματική περίοδος των τελευταίων ετών, με αποκορύφωμα τη μείωση της κατανάλωσης στις γιορτές. Η κακοκαιρία φέρνει ελλείψεις προϊόντων

Το χειρότερο τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου πέρασαν οι λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, σε επίπεδο αγοραστικής κίνησης, με την κατανάλωση να μειώνεται στη μισή σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2015! Το Σωματείο Παραγωγών – Επαγγελματιών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης «Ομόνοια» χαρακτηρίζει τον απολογισμό της εορταστικής περιόδου «τραγικό».

Η κατανάλωση, σύμφωνα με το σωματείο, σημείωσε κατακόρυφη πτώση όλο αυτό το διάστημα κι όχι μόνο την εορταστική περίοδο μέχρι το τέλος του 2016, παρά τις προσιτές τιμές και την ποικιλία των προϊόντων.

«Ήταν μία πρωτόγνωρη κατάσταση, αυτή που βίωσαν οι εργαζόμενοι στις λαϊκές αγορές, η φετινή. Παρά τις προσδοκίες, που δημιουργήθηκαν με την παροχή του βοηθήματος στους συνταξιούχους από την κυβέρνηση, η εικόνα δεν διέφερε ως προς τις 'καθημερινές'. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, η πτώση εκτιμάται στο 50%. Είναι δε εντυπωσιακή η πτώση στην κατανάλωση φρούτων, τα οποία μετατρέπονται σε είδος πολυτελείας, κάτι που άλλωστε έχουμε επισημάνει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Και αυτή η εικόνα δεν άλλαξε ούτε την εορταστική περίοδο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η «Ομόνοια».

Ποσοτικά, ο κόσμος επέλεξε και πάλι τις λαϊκές αγορές, δηλαδή ο αριθμός των καταναλωτών που προτίμησε τη λαϊκή αγορά για να κάνει τα ψώνια του και στις γιορτές ήταν ικανοποιητικός. «Ωστόσο φάνηκε πιο 'κουμπωμένος' από ποτέ, ως προς τις αγορές του, ακόμη και όταν οι τιμές των προϊόντων δεν ήταν απλά ελκυστικές, αλλά χαρακτηριστικά χαμηλές. Μετά λοιπόν και τη λήξη της εορταστικής περιόδου μπορούμε να μιλάμε για τη χειρότερη χρονική περίοδο ( Σεπτέμβριος 2016- Δεκέμβριος 2016), στον κλάδο των λαϊκών αγορών», τονίζει το σωματείο.

Ελλείψεις και αυξήσεις

Οι λαϊκές αγορές λειτουργούν όπως μπορούν και με ότι προϊόντα είναι διαθέσιμα, ακόμη και το διάστημα αυτό με την έντονη κακοκαιρία. Ωστόσο, υπάρχει δυσκολία στις μετακινήσεις, όπως για όλους τους πολίτες.

Κι αυτό είναι το λιγότερο. Όπως τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θράκης – Θεσσαλίας, Άγγελος Δερετζής, «τα επιπλέον χρήματα που πήραν στα χέρια τους οι συνταξιούχοι στις γιορτές δεν έπεσαν στο χριστουγεννιάτικο ή πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Πήγαν για να καλύψουν χρέη και υποχρεώσεις άλλου τύπου. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα και έχει περιορίσει δραματικά τις ποσότητες που καταναλώνει ακόμη και στο φαγητό. Αγοράζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα κι αυτά με το ζόρι. Όλοι κάνουμε ταμείο το μεσημέρι στις λαϊκές με κέρματα».

Επιπλέον ο κ. Δερετζής προειδοποιεί για τις επιπτώσεις του χιονιά και του παγετού, που έπληξαν όλη τη χώρα. «Οι παραγωγοί ξεμένουν πλέον από προϊόντα, ενώ και οι έμποροι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επάρκειας σε μια σειρά από αγαθά. Σε χωράφια και θερμοκήπια οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες από την κακοκαιρία και οι επιπτώσεις θα φανούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο», επισήμανε.

Σύμφωνα με τον κ. Δερετζή, το πρόβλημα επιδεινώνεται κι από το γεγονός ότι η κακοκαιρία έπληξε και τις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ιταλία, Τουρκία) κι έτσι ακόμη και μια σειρά από προϊόντα που εισάγονταν είναι και πιο ακριβά και περιορισμένης ποσότητας. Ειδικά τα «πράσινα», που εισάγονται σε ποσότητες αυτή την εποχή (κουνουπίδια, μπρόκολα, σαλάτες κτλ.) έχουν πρόβλημα και τιμής και επάρκειας.

Η κατάσταση επιδεινώνεται κι από το πλήγμα που δέχτηκε η παραγωγή της Κρήτης, η οποία προμήθευε και τις λαϊκές της Θεσσαλονίκης (όπως όλης της χώρας) με ντομάτες και μια σειρά άλλων προϊόντων. Για πρώτη φορά η παραγωγή υπέστη και στο νησί μεγάλο πλήγμα, κάτι που σημαίνει ότι τα λιγοστά προϊόντα θα πωλούνται πιο ακριβά από ό,τι συνήθως.

Με την κακοκαιρία μάλιστα, όσοι δραστηριοποιούνται στις λαϊκές έχουν καταθέσει αίτημα (με σχετική επιστολή του προέδρου της «Ομόνοιας», Λάζαρου Παυλίδη) ώστε να μην καταβάλουν το ημερήσιο τέλος για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η κακοκαιρία, καθώς από το Σάββατο 7 Ιανουαρίου μέχρι και τις 14 Ιανουαρίου (οπότε υπολογίζεται ότι θα λήξουν οι δυσλειτουργίες στις λαϊκές και η αδυναμία πολλών για πρόσβαση και παραμονή στη λαϊκή), οι επαγγελματίες πωλητές δεν μπόρεσαν να μεταβούν στις αγορές. Για τους παραγωγούς ισχύει διαφορετικό καθεστώς, αφού καταβάλλουν το τίμημα μόνο όταν προσέρχονται στη λαϊκή αγορά. Όμως οι πωλητές υποχρεούνται να καταβάλουν το τίμημα ανεξαρτήτως συνθηκών. Στην περίπτωση της κακοκαιρίας όμως ούτε μπόρεσαν πολλοί να πάνε στη λαϊκή, ούτε να έχουν έσοδα. Η «Ομόνοια» ζητά από τις αρμόδιες αρχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να απαλλαγούν οι επαγγελματίες πωλητές από την καταβολή του τέλους προσέλευσης για το διάστημα της μιας εβδομάδας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ