Skip to main content

Στο μισό μειώθηκε ο τζίρος στις λαϊκές της Θεσσαλονίκης

Οι πολίτες αγοράζουν μόνο όσπρια και οι πρώτες ελλείψεις εμφανίζονται σε φακές και φασόλια. Στο 50% η μείωση του τζίρου στα υπόλοιπα προϊόντα.

Ανάσα πήραν οι 500 επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης, μετά την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χτες και δίνει νέα τετράμηνη παράταση για την ανανέωση των αδειών τους.

Οι επαγγελματίες των λαϊκών αγορών που πλήττονται από την κρίση και την έλλειψη ρευστότητας, ζούσαν με την αγωνία μήπως τους αφαιρέσουν τις άδειες, λόγω της αδυναμίας τους να εκδώσουν φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα.

Τελικά με την απόφαση του υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργου Σταθάκη, «η διαδικασία αξιολόγησης και ελέγχου των υποβληθέντων δικαιολογητικών για την ανανέωση των επαγγελματικών αδειών πωλητών λαϊκών αγορών, η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου 2015, παρατείνεται μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2015».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τέσσερις μήνες είχε δοθεί επίσης παράταση, δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι εκτεταμένο και πολλοί επαγγελματίες, παραγωγοί και έμποροι κινδυνεύουν με απώλεια της μοναδικής πηγής εισοδήματός τους.

Ένα εισόδημα, που όπως τόνισε στη Voria.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Λαϊκών Αγορών, Άγγελος Δερετζής, έχει μειωθεί δραματικά, με τον τζίρο τις τελευταίες μέρες, μετά και τις πολιτικές εξελίξεις έχει μειωθεί σε ποσοστό 50% σε σχεδόν το σύνολο των προϊόντων.

«Στις λαϊκές της Θεσσαλονίκης έχουμε επάρκεια σε οπωροκηπευτικά, αλλά ο κόσμος δεν αγοράζει. Το ίδιο και ακόμη χειρότερα συμβαίνει με τα ψάρια. Τις τελευταίες μέρες ο τζίρος έχει μειωθεί σε ποσοστό 50%. Ο κόσμος αγοράζει μόνο όσπρια. Ρύζι υπάρχει, αλλά ήδη αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την επάρκεια σε φακές και φασόλια. Ακόμη και στη χονδρική δεν υπάρχουν πια», είπε ο κ. Δερετζής.

Με τη νέα υπουργική απόφαση παύει να υπάρχει κίνδυνος αφαίρεσης αδειών άσκησης επαγγέλματος, όμως για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και να μη χρειαστούν εκ νέου παρατάσεις θα πρέπει να ψηφιστεί νέος νόμος, που να προβλέπει ότι για την ανανέωση των αδειών δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα άμεσα.

Ο ίδιος ο κ. Σταθάκης έχει δεσμευτεί ότι μέσα στο επόμενο τετράμηνο ο νόμος θα ψηφιστεί και θα είναι υπέρ των εργαζομένων στις λαϊκές αγορές.

Σε ό,τι αφορά στην έκδοση νέων αδειών, αυτή παραμένει σε εκκρεμότητα. Μάλιστα, ο αριθμός των νέων αδειών (προέρχονται από άδειες που έχουν παραδοθεί από το 2008 και μετά και δεν έχουν διατεθεί σε κανέναν, παραμένοντας ανενεργές) μόνο στη Θεσσαλονίκη υπολογίζεται σε περίπου 500.

Η Ομοσπονδία των Λαϊκών Αγορών του νομού προσπαθεί να πείσει ότι πρέπει να γίνει προκήρυξη για όλες αυτές τις ανενεργές άδειες, ώστε να βρεθεί διέξοδος για μια σειρά ανέργων και πολιτών που έχουν ανάγκη εργασίας ή δραστηριοποίησης, αλλά και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων μηνών η σχετική προκήρυξη αναμένεται να βγει στον... αέρα.