Skip to main content

Στο σχέδιο πόλης τα Κοιμητήρια Αναστάσεως - Το λίφτινγκ 3,5 εκατ. ευρώ

Τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων με 14.000 τάφους, λειτουργούν από τις αρχές της δεκαετίας του '70

Μετά από 40 και πλέον χρόνια λειτουργίας τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη πρόκειται να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης ξεκινά τις διαδικασίες για την ένταξη στο σχέδιο πόλης της έκτασης τους, προκειμένου να καθοριστεί οικοδομήσιμος ο χώρος για την εγκατάσταση χρήσεων κοιμητηρίων αλλά και του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.

Την ερχόμενη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την πρόταση της Διεύθυνσης Αστικού Σχεδιασμού και Αρχιτεκτονικών Μελετών για να προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πολεοδομική τακτοποίηση των Κοιμητηρίων και τη δημιουργία Αποτεφρωτηρίου, το οποίο η δημοτική αρχή είχε ξεκινήσει να τρέχει από το 2011. Στη συνέχεια ο φάκελος με το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, θα κατατεθεί για έγκριση από τον δήμο Πυλαίας- Χορτιάτη, στα όρια του οποίου είναι ο χώρος των Κοιμητηρίων. Κατόπιν, θα κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος για ΦΕΚ τόσο το Τοπικό Ρυμοτομικό, όσο και οι άδειες οικοδόμησης του Αποτεφρωτηρίου. Παράλληλα ο δήμος θα τρέξει και τις σχετικές μελέτες για την κατασκευή του. Από τη δημοτική αρχή εκτιμάται ότι πιθανόν να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του Αποτεφρωτηρίου προς το τέλος του έτους και οι πρώτες αποτεφρώσεις να γίνουν το πρώτο εξάμηνο του 2019.

Τις εξελίξεις αυτές είχαν προαναγγείλει τον προηγούμενο μήνα ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Θανάσης Παππάς. (Δείτε εδώ).

Τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου, τα οποία είναι τα μεγαλύτερα των Βαλκανίων με 14.000 τάφους, λειτουργούν από τις αρχές της δεκαετίας του '70 σε έκταση ιδιοκτησίας του δήμου Θεσσαλονίκης που απαλλοτριώθηκε για το σκοπό αυτό και εμπίπτει εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη.

Τα έργα που αλλάζουν την εικόνα των Κοιμητηρίων

Στο μεταξύ, ο δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί μία σειρά από έργα ύψους άνω των 3,5 εκατ. ευρώ με στόχο το «λίφτινγκ» των χώρων του Κοιμητηρίου.

Ήδη ολοκληρώνονται τα έργα στις κτηριακές εγκαταστάσεις των Κοιμητηρίων κόστους 859.000 ευρώ. Πρόκειται για επεμβάσεις συντήρησης, επισκευής και βελτίωσης της λειτουργικότητας σε κτηριακές υποδομές και δομικές κατασκευές των Κοιμητηρίων, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα ξεκινά η εργολαβία για τα δίκτυα αποχέτευσης, πρασίνου, διαχείρισης υδάτων, ύψους 2,5 εκατ.ευρώ.

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει το έργο, 700.000 ευρώ, για τον φωτισμό του χώρου εξωτερικά των Κοιμητηρίων. Συνολικά οι εργασίες πραγματοποιούνται με χρήματα που προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη των Κοιμητηρίων.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου είναι:

ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΟΣΤΩΝ – WC ΚΟΙΝΟΥ

Επανασχεδιασμός λειτουργίας πλυντηρίου, στεγανοποίηση, επιχρίσματα, επιστρώσεις, αντικατάσταση κουφωμάτων, νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και είδη υγιεινής, εξοπλισμός αποθήκευσης –στεγνώματος, ανακατασκευή WC , δημιουργία WC ΑμεΑ και πλακόστρωση περιβάλλοντα χώρου.

ΚΤΗΡΙΟ ΕΡΓΑΤΩΝ ΤΑΦΗΣ – WC ΚΟΙΝΟΥ

Επανασχεδιασμός χώρων παραμονής, στεγανοποίηση, επιχρίσματα, επιστρώσεις, αντικατάσταση κουφωμάτων, βαφές, κατασκευή ερμαρίων αποθήκευσης, νέες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και είδη υγιεινής, δημιουργία καθιστικού-κουζίνας, ανακατασκευή WC κοινού με WC ΑΜΕΑ και πλακόστρωση περιβάλλοντα χώρου.

ΝΕΚΡΟΣΤΑΣΙΑ

Στεγανοποίηση, επιχρίσματα, νέες επιστρώσεις δαπέδων, βαφές, συντήρηση υαλοπινάκων, βελτίωση υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, φωτιστικά, νέα κουφώματα και πλακοστρώσεις περιβάλλοντα χώρου.



ΧΩΡΟΣ ΨΥΓΕΙΩΝ

Επιχρίσματα, βαφές, επιστρώσεις δαπέδων, στεγανοποίηση, βελτιώσεις υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντικατάσταση εφεδρικού ψυγείου νεκρών και πλακοστρώσεις περιβάλλοντα χώρου.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ

Στεγανοποίηση οροφής, αποκατάσταση δικτύου απορροής ομβρίων, αντικατάσταση εξοπλισμού λεβητοστασίου, θερμαντικών σωμάτων, ηλεκτρικού πίνακα, εξωτερικός φωτισμός, νέο κλιματιστικό τύπου ντουλάπας και στεγανοποίηση κτιρίου γραφείου ιερέων.

Ανακατασκευή περιβάλλοντος χώρου με επίστρωση θραπιναρισμένου μαρμάρου στην κύρια πρόσβαση και πλακοστρώσεις στις περιμετρικές και στο κλιμακοστάσιο.

ΟΣΤΕΟΦΥΛΑΚΙΑ

Στεγανοποίηση οροφής, συντήρηση υδρορροών και αντικατάσταση κουφωμάτων, ηλεκτρολογικών πινάκων και φωτιστικών.



ΚΤΗΡΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΩΝ

Στεγανοποίηση οροφής, θερμομόνωση (θερμοπρόσοψη ) – κλιματισμός αποθηκευτικών χώρων κεριών και αποκατάσταση εξωτερικών φωτιστικών. Αντικατάσταση ηλεκτρολογικών πεδίων και γενικού πίνακα χαμηλής τάσης.

ΚΤΗΡΙΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Στεγανοποίηση οροφής, αντικατάσταση ηλεκτρολογικών πεδίων και γενικού πίνακα χαμηλής τάσης.