Skip to main content

Στο σφυρί για 18,28 εκατ. ευρώ βγαίνει τον Δεκέμβριο η πτωχευμένη ΑΓΝΟ

Επειδή η γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλονίκης πτώχευσε με τον παλαιό Κώδικα, οι εργαζόμενοι θα προηγηθούν των υπολοίπων πιστωτών της.

Σε πλειστηριασμό ως σύνολο, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 18,281 εκατ. ευρώ, βγαίνει στις 7 Δεκεμβρίου η άλλοτε κραταιά γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλονίκης ΑΓΝΟ.

Όπως αναφέρει το capital.gr, στη διακήρυξη εκποίησης της επιχείρησης αναφέρεται ότι η προσφορά του κάθε ενδιαφερόμενου θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή τράπεζας για ποσό όχι κατώτερο των 500.000 ευρώ.

Σύμφωμα με το ίδιο δημοσίευμα, το ποσό θεωρείται υψηλό από παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι εκτιμούν ότι σε αυτά τα επίπεδα δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον.

Η κατακύρωση θα γίνει σε εκείνον που θα προσφέρει την πιο συμφέρουσα προσφορά, ενώ ο πλειοδότης οφείλει να καταβάλει ολόκληρο το συμφωνηθέν τίμημα εφάπαξ εντός 60 το αργότερο εργάσιμων ημερών από την κατακύρωση. Ωστόσο ο ενδιαφερόμενος μπορεί αντί της εφάπαξ καταβολής, με γραπτή δήλωση του προς τη σύνδικο μέχρι την ημέρα της κατακυρώσεως, να αναλάβει την υποχρέωση καταβολής του τιμήματος σε δύο άτοκες δόσεις, δηλαδή ποσό 10 εκατ. ευρώ εντός προθεσμίας 60 ημερών και το υπόλοιπο ποσό εντός προθεσμίας 90 ημερών.

Η Voria.gr το περασμένο καλοκαίρι είχε αποκαλύψει (δείτε εδώ) ότι με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης το Δικαστήριο (δημοσιεύτηκε 16/6/2017) επετράπη η εκποίηση της περιουσίας της πτωχευμένης επιχείρησης ως σύνολο, με δημόσιο πλειστηριασμό, με τιμή πρώτης προσφοράς τα 18.281.232 ευρώ.

Οι απαιτήσεις των πιστωτών της ΑΓΝΟ είναι πολλές και μεγάλες και αφορούν οφειλές προς Τράπεζες, εργαζομένους, εταιρείες και το Δημόσιο. Οι δανειακές υποχρεώσεις, σε ευρώ αλλά και… σε δραχμές, ήταν κυρίως προς την παλιά ΑΤΕ, την άλλοτε Εμπορική όπως και προς την Eurobank, ενώ οι οφειλές προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 9 εκατ. ευρώ. Η ΑΓΝΟ το 2003 πέρασε στην ιδιοκτησία της «Κολιός», μέχρι που σταμάτησε κάθε παραγωγική δραστηριότητα τον Μάρτιο του 2013.

Όταν έκλεισε η εταιρεία, 375 εργαζόμενοι που διεκδικούσαν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, βρέθηκαν άνεργοι. Εν τούτοις επειδή η ΑΓΝΟ πτώχευσε με τον παλαιό Κώδικα, οι εργαζόμενοι θα προηγηθούν των υπολοίπων πιστωτών της ΑΓΝΟ, των οποίων οι απαιτήσεις είναι μεγάλες και θα καλυφθούν μόνο μερικώς.

Μένει να φανεί αν θα εκφραστεί ενδιαφέρον είτε για το σύνολο του ενεργητικού της πτωχευμένης επιχείρησης είτε σε δεύτερη φιάση για μέρη αυτού και συγκεκριμένα για τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό.