Skip to main content

Στο σφυρί η ΣΒΕΚΗ

Ο πλειστηριασμός της ΣΒΕΚΗ στις 16 Ιουνίου με τιμή εκκίνησης τα 4 εκατ. ευρώ ίσως να είναι και η καλύτερη λύση για το μέλλον της εταιρίας, που παραμένει κλειστή εδώ και δυο μήνες.
Ο πλειστηριασμός της ΣΒΕΚΗ στις 16 Ιουνίου με τιμή εκκίνησης τα 4 εκατ. ευρώ  ίσως να είναι και η καλύτερη λύση για το μέλλον της εταιρίας, που παραμένει κλειστή εδώ και δυο μήνες. Τη θέση αυτή διατυπώνει ο πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος», που κατέχει το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών στη ΣΒΕΚΗ, Μιχάλης Κασσής και  δηλώνει στη Voria.gr ότι o πλειστηριασμός είναι αναγκαστικά μονόδρομος, εφόσον περάσει σε ένα νέο συνεταιριστικό σχήμα, αλλά με διαφορετική οργάνωση και στόχευση, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.

Η ΑΤΕ αρνήθηκε οποιαδήποτε βοήθεια και έτσι η λύση είναι ίσως η επαναλειτουργία της μέσω του πλειστηριασμού της. Βέβαια υπάρχει και το ενδεχόμενο απλά να εκποιηθεί, χωρίς να επαναλειτουργήσει η ΣΒΕΚΗ. Από το ποσό που θα προκύψει κατά τον πλειστηριασμό οι μέτοχοι της ΣΒΕΚΗ -που είναι κατά 43% η Πίνδος, οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας με 25% και 21%, αλλά και ο Σύλλογος χοιροτρόφων και κτηνοτρόφοι με μικρότερο μερίδιο- προγραμματίζουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι παραγωγοί σε μεγάλο ποσοστό, το δημόσιο, ασφαλιστικές εισφορές και προμηθευτές, αλλά και η τράπεζα η οποία έχει λαμβάνειν 5,6 εκατ. ευρώ από δάνεια.

Η δύσκολη απόφαση για τη στάση που θα κρατήσει στον πλειστηριασμό η Πίνδος αναμένεται να ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο το επόμενο διάστημα και ανάλογα να επικυρωθεί και από τη γενική συνέλευση των μετόχων του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες θα επιδιωχθεί να υπάρξει συνεργασία και με την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων και με τους παραγωγούς, για να έχει νόημα η συμμετοχή στον πλειστηριασμό, όμως τίποτε δεν είναι ακόμη σαφές.

Ο πρόεδρος της Πίνδος επισημαίνει ότι, ακόμη κι αν καταλήξει η επιχείρηση σε ιδιώτη, το τίμημα μπορεί να ανέβει κατά πολύ και να καλυφθούν όλες σχεδόν οι απαιτήσεις και οφειλές, αν και μπορεί να αποκτηθεί από ένα υγιές, αυτή τη φορά και με άλλη προοπτική, συνεταιριστικό σχήμα και πάλι, ώστε να υπάρχει ένας φορέας που θα στηρίζει την κτηνοτροφία. Αυτό σημαίνει, κατά τον ίδιο, λιγότερο προσωπικό και λειτουργία όχι απλά ως σφαγείου, αλλά με τυποποίηση και εμπορία επώνυμου και ποιοτικού ντόπιου κρέατος, κατά τα πρότυπα του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού.

Η δυσχερής θέση της ΣΒΕΚΗ έβαλε «θηλιά» στο λαιμό δεκάδων ντόπιων προμηθευτών της βιομηχανίας, που σφίγγει όλο και πιο πολύ, καθώς οι περισσότεροι απ’ αυτούς παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πολλούς μήνες και κινδυνεύουν οι δικές τους μονάδες και γι΄ αυτό επέλεξαν τον πλειστηριασμό των περιουσιακών στοιχείων της ηπειρωτικής κρεατοβιομηχανίας.