Skip to main content

Στο «σφυρί» τα ξενοδοχεία στη Βουλγαρία

Ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες σε χειμερινά θέρετρα της Βουλγαρίας, αλλά και στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία πριν από ορισμένα χρόνια ήταν, λόγω τιμών, απλησίαστα, τώρα πια, εξαιτίας της
Ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες σε χειμερινά θέρετρα της Βουλγαρίας, αλλά και στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία πριν από ορισμένα χρόνια ήταν, λόγω τιμών, απλησίαστα, τώρα πια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης βγήκαν στο «σφυρί» και αναζητούν νέο ιδιοκτήτη, ικανό να τα καταστήσει κερδοφόρα και βιώσιμα.

Σύμφωνα με στοιχεία από κτηματομεσιτικές εταιρίες στη Βουλγαρία, ο αριθμός των ξενοδοχείων προς πώληση στα χειμερινά θέρετρα της Βουλγαρίας, μεταξύ των οποίων το Παμπόροβο, διαμορφώνεται σε 43.

Μάλιστα, στην ιστοσελίδα κτηματομεσιτικού γραφείου, την «imot.bg», τονίζεται πως τα ξενοδοχεία βρίσκονται στο Μπάνσκο, το Παμπόροβο και το Μπόροβετς. Στο Μπάνσκο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, 22 ξενοδοχεία βρίσκονται στη διαδικασία πώλησης, με τιμή που κυμαίνεται από 195.000 ευρώ μέχρι 6,5 εκ. ευρώ.

Στο Παμπόροβο, διατίθενται 14 ξενοδοχεία για πώληση, με τιμές που ξεκινούν από 198.000 ευρώ και φθάνουν έως και 11,5 εκ. ευρώ, ενώ στο Μπόροβετς, επτά ξενοδοχεία με τιμές από 750.000 ευρώ έως και 6,2 εκ. ευρώ είναι προς πώληση.

Το πιο ακριβό ξενοδοχείο που τίθεται προς πώληση ανήκει στην εταιρία «Happy Home», με έδρα τη Βάρνα. Η τιμή πώλησής του διαμορφώνεται σε 11,5 εκ. ευρώ, κατά 20% μειωμένη σε σχέση με δύο χρόνια πριν, όταν υπήρξε η πρώτη προσπάθεια πώλησης του ξενοδοχείου.

Πρόκειται για μια ξενοδοχειακή μονάδα τεσσάρων αστέρων, που διαθέτει εστιατόρια, αίθουσα μπόουλινγκ, γυμναστήριο, αίθουσα συνεδρίων και άλλες εγκαταστάσεις. Η εταιρία δεν ανακοίνωσε την επωνυμία του ξενοδοχείου, ωστόσο γνωστοποίησε πως υπάρχει ρωσικό ενδιαφέρον για την απόκτηση του ξενοδοχείου.

Από την άλλη πλευρά, περίπου 230 ξενοδοχεία στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας βγήκαν προς πώληση. Μόλις τα 70 από αυτά έχουν αξία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και τα υπόλοιπα έχουν μικρή αξία, διότι πρόκειται κυρίως για μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις.

Στην παραθαλάσσια περιοχή του γνωστού θερέτρου «Sunny Beach», πωλείται ξενοδοχειακό συγκρότημα, έναντι 11 εκ. ευρώ. Το ξενοδοχείο καλύπτει έκταση 6.780 τετραγωνικών μέτρων.

Στη Βάρνα, τα πιο ακριβά ξενοδοχεία βρίσκονται στο θέρετρο Golden Sands και «αγγίζουν» ποσά έως και 40 εκ. ευρώ.

Ο τουρισμός, μια από τις πιο εξελισσόμενες βιομηχανίες στη Βουλγαρία, οδήγησε τα τελευταία χρόνια στην κατασκευή νέων ξενοδοχείων, καθώς ο ρυθμός αύξησης του τουρισμού διαμορφωνόταν στο 15% με 20%, πριν από την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ