Skip to main content

Γιατρός έγραφε μαϊμού-συνταγές ζημιώνοντας με 480.000 ευρώ το ΙΚΑ

Γιατρός που υπηρετούσε σε περιφερειακό ιατρείο του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας Ημαθίας δικάζεται για απάτη σε βάρος του ΙΚΑ.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναμένεται να καθίσει ένας γιατρός για εικονικές συνταγογραφήσεις που ωφέλησαν φαρμακοποιό και ζημίωσαν το ΙΚΑ. Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπεται να δικαστεί για ψευδή βεβαίωση σε βάρος ΝΠΔΔ, απλή συνέργεια σε απάτη και παράνομη έκδοση συνταγής για χορήγηση ναρκωτικών.

Ο κατηγορούμενος ενώ υπηρετούσε ως Επιμελητής Β΄ ΕΣΥ, σε περιφερειακό ιατρείο του Κέντρου Υγείας Αλεξάνδρειας Ημαθίας, παρείχε συνδρομή σε φαρμακοποιό, με φαρμακείο σε χωριό της Θεσσαλονίκης. Η τελευταία κατηγορείται για απάτη κι άλλα αδικήματα, με ξεχωριστή δικογραφία που έχει σχηματιστεί εις βάρος της και εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή της.

Περισσότερες από 1.5ΟΟ ψευδείς ιατρικές συνταγές, φέρεται ότι παρέδωσε ο γιατρός στη φαρμακοποιό η οποία παρέστησε ψευδώς ότι τις εκτέλεσε στο φαρμακείο της και τις προσκόμισε στο ΙΚΑ –ΕΤΑΜ, εισπράττοντας παράνομα το αντίστοιχο ποσό συμμετοχής, τη διετία 2007-2009. Η ζημιά εις βάρος του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ υπολογίζεται ότι ανέρχεται συνολικά σε 480.462 ευρώ.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα: Ο γιατρός εξέδιδε τις συνταγές χωρίς προηγουμένως να έχει εξετάσει τους ασφαλισμένους, χωρίς οι εν λόγω ασφαλισμένοι να πάσχουν από τα νοσήματα που αυτός ανέγραφε ψευδώς. Οι φερόμενοι ως ασθενείς κατέθεσαν ότι ουδέποτε εξετάστηκαν από τον κατηγορούμενο.

Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Αποδέχεται ότι εξέδωσε τις επίδικες συνταγές, ισχυρίζεται όμως ότι τις εξέδωσε νόμιμα. Υποστηρίζει ότι προηγουμένως οι ασθενείς ή άτομα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, προσήλθαν στο περιφερειακό Ιατρείο όπου υπηρετούσε και του προσκόμισαν τα βιβλιάρια υγείας τους.