Skip to main content

Στο σκαμνί Σαξώνης - Λεμούσιας για τα ρέστα της υπεξαίρεσης

Τα δύο πρώην στελέχη του δήμου Θεσσαλονίκης κατηγορούνται, αντίστοιχα, για πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση και απλή συνέργεια.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι πρώην διαχειριστής και γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης για δύο ξεχασμένα πλαστά τιμολόγια της υπεξαίρεσης.

Ο Παναγιώτης Σαξώνης και ο Μιχάλης Λεμούσιας κατηγορούνται, αντίστοιχα, για «πλαστογραφία κατ' εξακολούθηση» και «απλή συνέργεια» στο προηγούμενο αδίκημα.

Οι δύο κατηγορούμενοι, μαζί με τον πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, έχουν καταδικαστεί τελεσίδικα με ποινές κάθειρξης για την υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης. Από τους τρεις στη φυλακή παραμένει μόνο ο Παναγιώτης Σαξώνης καθώς οι συγκατηγορούμενοι του εξέτισαν τις ποινές τους και αποφυλακίστηκαν. Στο πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν προσκομίστηκαν δύο πλαστά παραστατικά που εντοπίστηκαν εκ των υστέρων.

Για τον Παναγιώτη Σαξώνη, στο βούλευμα αναφέρεται ότι «κατασκεύασε παραστατικά πληρωμής προς τη Θ' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης θέτοντας σε αυτά δικής του εμπνεύσεως στοιχεία, υπογραφές και σφραγίδες με τα ονόματα ανύπαρκτων υπαλλήλων {...} προκειμένου να αποκρύψει την υπεξαίρεση του αντίστοιχου ποσού που από το πλαστό παραστατικό φέρεται ότι καταβλήθηκε προς το νόμιμο δικαιούχο». Με τα δύο πλαστά παραστατικά αποκόμισε 335.289 ευρώ και 445.018 ευρώ, δηλαδή συνολικά 780.307 ευρώ.

Κατά την κρίση των δικαστών «ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης από το έτος 1999 μέχρι και τις 20-02-2008 και του είχε νομότυπα, σύμφωνα με τον Οργανισμό του Δήμου ανατεθεί η προστασία ολοκλήρου του προσωπικού του Δήμου και η εποπτεία και ο έλεγχος σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου και δη στην Ταμειακή Υπηρεσία αυτού, παρείχε (κατά το χρονικό διάστημα από 28-12-2005 έως την 30-1-2007) με ισάριθμες εξακολουθητικές πράξεις του, ψυχική συνδρομή στον Παναγιώτη Σαξώνη πριν και κατά την τέλεση των μερικότερων πράξεων κατάρτισης πλαστών εγγράφων».