Skip to main content

Στο τέλος του μήνα οι αποφάσεις για το μέλλον της ΕΒΖ

Οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους τευτλοπαραγωγούς για άμεση εξόφληση με πωλήσεις ζάχαρης. Σε στάση αναμονής αγρότες και εργαζόμενοι της Εταιρείας.

Σε στάση αναμονής βρίσκονται τευτλοκαλλιεργητές και στελέχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς η διοίκηση ζήτησε – τουλάχιστον από τους αγρότες- ένα περιθώριο δέκα ημερών για να καταλήξει και ανακοινώσει τις αποφάσεις της για το μέλλον της εταιρείας.

Έτσι, οι πιο πρόσφατες πληροφορίες της Voria.gr επιβεβαιώνουν προηγούμενες δηλώσεις, ότι δηλαδή στο τέλος Ιανουαρίου το δ.σ. της ΕΒΖ θα ανακοινώσει τις τελικές αποφάσεις του για το μέλλον της βιομηχανίας, οι οποίες αποφάσεις θα προκύπτουν από σχετική μελέτη που αναμένεται να παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Ωστόσο, σημειώνεται ότι έχει διαρρεύσει η πληροφορία πως η διοίκηση της ΕΒΖ προσανατολίζεται στο να κρατήσει σε λειτουργία μόνο το ζαχαρουργείο στο Πλατύ, πράγμα που συνεπάγεται ότι θα βγει εκτός παραγωγικής διαδικασίας το εργοστάσιο της Ορεστιάδας, ενώ στις δύο τελευταίες καμπάνιες δεν λειτούργησε το ζαχαρουργείο των Σερρών. Μία τέτοια εξέλιξη θα σημαίνει ουσιαστικά το τέλος της τευτλοκαλλιέργειας στον Έβρο, επειδή τα μεταφορικά κόστη καθιστούν μη συμφέρουσα τη μεταφορά της πρώτης ύλης, για επεξεργασία, στο Πλατύ.

Το προηγούμενο διήμερο ήταν πυκνό συζητήσεων και διαπραγματεύσεων μεταξύ εκπροσώπων των τευτλοκαλλιεργητών, πολιτικών και υπηρεσιακών στελεχών του τομέα της Γεωργίας. Οι εκπρόσωποι των αγροτών ήταν επί δύο ημέρες στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις με τα μέλη του δ.σ. της ΕΒΖ (σ.σ έγινε έκτακτη συνεδρίαση δ.σ. στην Αθήνα), όπως επίσης με τους υπουργούς ΑΑ& Τ και Οικονομίας, κυρίους Αποστόλου και Χαρίτση. Στο πρόγραμμα των πολλών συναντήσεων, οι παραγωγοί ενημερώθηκαν επίσης από στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ.

«Το αν θα σπείρουμε ξανά τεύτλα, για τη φετινή σεζόν, είναι θέμα της επόμενης ημέρας. Σήμερα το ζήτημά μας είναι να πάρουμε τα χρήματα που μας οφείλονται για την παραγωγή που παραδώσαμε το 2017», δήλωσε εκπρόσωπος των τευτλοπαραγωγών στη Voria.gr, προσθέτοντας: «Προς το παρόν το μόνο βέβαιο είναι ότι ως τις 5 Φεβρουαρίου θα μπούνε στους λογαριασμούς μας τα χρήματα από τη συνδεδεμένη ενίσχυση, 72 ευρώ για κάθε στρέμμα, ένα ποσό συνολικά κοντά στα 4,6 εκατομμύρια».

Όσον αφορά τις πληρωμές για τα τεύτλα, έχουν γίνει οι διαδικαστικές ενέργειες για πάρουν τα 4 εκατ. έναντι της συνολικής οφειλής (σ.σ. είναι 10,2 εκατ καθαρά)και αν δεν πιστωθούν σήμερα τα χρήματα στους λογαριασμούς των αγροτών, θα κατατεθούν από Δευτέρα.

Τελικώς η εξόφληση της οφειλής θα γίνει με πωλήσεις ζάχαρης σε μεγάλους πελάτες και η διαβεβαίωση που δόθηκε προς τους παραγωγούς είναι, ότι και τα υπόλοιπα 6,2 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν έως τις 31 Ιανουαρίου. Μένει φυσικά να αποδειχθεί το εάν θα καταστεί δυνατό, να συγκεντρωθούν τόσο υψηλά ποσά, από 6-7 μεγάλους πελάτες, μέσα σε λίγες ημέρες.

Προς το παρόν, όσοι σχετίζονται και συνδέονται παραγωγικά, εργασιακά και λειτουργικά με την ΕΒΖ, βρίσκονται σε αναμονή περιμένοντας να ακούσουν τις τελικές αποφάσεις της Διοίκησης για το μέλλον της Εταιρείας, που βαρύνεται από δάνεια 160 εκατ. ευρώ, λειτουργεί χωρίς δανειοδότηση για κεφάλαια κίνησης και χωρίς διατυπωμένη στρατηγική στην απελευθερωμένη ΚΟΑ (Κοινή Οργάνωση Αγοράς) Ζάχαρης.