Skip to main content

Στην ατζέντα η υδάτινη σύνδεση Θεσσαλονίκης - Βελιγραδίου

Η πόλη που έχει ιστορικό ρόλο στη σχέση των δύο χωρών πρέπει να αποκτήσει και κομβικό στρατηγικό ρόλο για το μέλλον μας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο συμφώνησαν να συγκροτήσουν στη σημερινή τους συνάντηση ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς.

«Συμφωνήσαμε το επόμενο διάστημα να οργανώσουμε και να συστήσουμε Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα συγκληθεί για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, την προσεχή άνοιξη, μια πόλη που έχει ιστορικό ρόλο στη σχέση μας, αλλά πρέπει να αποκτήσει και κομβικό στρατηγικό ρόλο για το μέλλον μας» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Από πλευράς του ο Σέρβος πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι «δεν μπορεί να αλλάξει κάτι σε μια μέρα, αλλά Ελλάδα και Σερβίας ατενίζουν από κοινού το μέλλον». «Εδώ και επτά χρόνια δεν είχαμε τόσο υψηλή συνάντηση» σημείωσε ακόμα ο κ. Βούτσιτς.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξειδικεύοντας τους τομείς συνεργασίας, υποστήριξε πως «ανοίγονται ευκαιρίες στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, της συνδεσιμότητας, της πληροφορικής, της υψηλής τεχνολογίας ενώ αναφέρθηκε το εξαιρετικά σημαντικό σχέδιο σιδηροδρομικής διασύνδεσης Βελιγραδίου - Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος έκανε λόγο ακόμα για ένα σύγχρονο σιδηροδρομικό δίκτυο, που θα εκτείνεται από τον Πειραιά στο Βελιγράδι. Αλλά και πέραν αυτού, ένα άλλο μεγάλο έργο που, όπως παρατήρησε ο πρωθυπουργός, «μπορεί να αλλάξει τη γεωγραφία των Βαλκανίων είναι η ιδέα της υδάτινης διασύνδεσης του Βελιγραδίου με τη Θεσσαλονίκη. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να διαπιστωθεί αν η ΕΕ, το πρόγραμμα Γιούνκερ, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει το έργο αυτό, συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με την ελληνική προσέγγιση, η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο στρατηγικό πλεονέκτημα, την τοποθεσία της. Μπορεί να είναι ένας κρίσιμος διαμετακομιστικός κόμβος, καθώς συνδέει Ευρώπη με Μ. Ανατολή, αλλά και την Ασία. Η Σερβία μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα ανάμεσα στη δυτική και την ανατολική Ευρώπη. Συνεπώς η συνεργασία, ιδίως στις μεταφορές μπορεί να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο project ιδιαίτερης σημασίας για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο», πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.   

Πέραν της οικονομικής συνεργασίας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στις δηλώσεις του υπογράμμισε τους «σημαντικούς ιστορικούς, πολιτιστικούς και πνευματικούς δεσμούς, με σχέσεις που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ειλικρινή φιλία και την αλληλεγγύη σε δύσκολες στιγμές.