Skip to main content

Στο υπουργικό συμβούλιο η άρση του καμποτάζ

Το νομοσχέδιο για την άρση του καμποτάζ θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Το ζήτημα αποτελεί συναρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτ
Το νομοσχέδιο για την άρση του καμποτάζ θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο. Το ζήτημα αποτελεί συναρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι εταιρίες διαχείρισης κρουαζιερόπλοιων θα πρέπει να προσλαμβάνουν περίπου 30 Έλληνες ναυτικούς που θα απασχολούνται σε κάθε ξένο κρουαζιερόπλοιο που θα ταξιδεύει στα ελληνικά νερά.

Επιπλέον, οι πλοιοκτήτριες εταιρίες θα υπογράφουν σύμβαση τριετούς ή πενταετούς διάρκειας με το Ελληνικό Δημόσιο, βάσει των οποίων θα δεσμεύονται το πλοίο να εκτελεί διαδρομές διάρκειας μεγαλύτερης των 72 ωρών, προσεγγίζοντας τουλάχιστον τρία λιμάνια εντός Ελλάδας με ελάχιστη παραμονή στο καθένα έξι ωρών και τον ίδιο αφετήριο - τερματικό λιμένα. Οι εν λόγω συμβάσεις θα ανανεώνονται αυτόματα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την επιβολή ειδικού τέλους ανά επιβάτη, με το οποίο θα χρηματοδοτείται ένας νέος φορέας απασχόλησης ναυτεργατικού δυναμικού, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εμπορικού Ναυτικού (ΟΑΕΝ).

Σύμφωνα, πάντως, με το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, τα οφέλη για την ελληνική οικονομία από το συνάλλαγμα που θα εισρέει στη χώρα σε ετήσια βάση μετά την επικείμενη άρση του καμποτάζ στον χώρο της κρουαζιέρας υπολογίζονται σε 1,16 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην εξυπηρέτηση του πολίτη (παρουσία του Συνηγόρου του Πολίτη, Γ. Καμίνη), η επιλογή ηγεσίας των Ανώτατων Δικαστηρίων και το σχέδιο νόμου για τη δημιουργία Πράσινου Ταμείου.