Skip to main content

Στο Βατικανό σήμερα ο Τραμπ συναντά τον Πάπα Φραγκίσκο

Μετά την ανταλλαγή σκληρών κριτικών πέρυσι, κατά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος επισκέπτεται τον ποντίφικα.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται το Βατικανό σήμερα για συνομιλίες με έναν από τους πιο αυστηρούς επικριτές του, τον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς οι δύο άνδρες αντάλλαξαν οξείς χαρακτηρισμούς κατά την αμερικανική προεδρική προεκλογική περίοδο πέρυσι.

Η συνάντηση του Τραμπ στο Αποστολικό Παλάτι στο Βατικανό, η τρίτη του στάση σε μια εννιαήμερη περιοδεία στο εξωτερικό που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο, είναι μέρος της παγκόσμιας περιοδείας του Αμερικανού προέδρου στις μεγάλες θρησκείες του κόσμου, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Έχουν προηγηθεί μεταξύ άλλων συναντήσεις του με ηγέτες μουσουλμανικών κρατών στη Σαουδική Αραβία και περιηγήσεις σε ιερούς χώρους στην Ιερουσαλήμ.

Όμως ενώ οι συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ ήταν ιδιαίτερα φιλικές, η συνάντηση μεταξύ του επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και του Τραμπ - ο οποίος είναι παντρεμένος τρεις φορές και μιλά με ωμότητα - μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη αντιπαράθεση.

Πέρυσι, ο πάπας δήλωσε πως ένας άνθρωπος που σκέφτεται να κτίσει τείχη και όχι γέφυρες «δεν είναι χριστιανός», αναφερόμενος στην προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ να οικοδομήσει ένα τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

Ο Τραμπ έχει πει ότι είναι «επαίσχυντο» για τον πάπα, ο οποίος αντιπροσωπεύει πάνω από το ήμισυ των δύο δις καθολικών στον κόσμο, να εκφράζει αμφιβολία για την πίστη του. «Όταν και εάν το Βατικανό βρεθεί υπό επίθεση από το ISIS (Ισλαμικό Κράτος), το οποίο, όπως ξέρουν όλοι, αποτελεί το ύψιστο τρόπαιο για το ISIS, μπορώ να σας υποσχεθώ ότι ο πάπας θα εύχεται και θα προσεύχεται να είχε γίνει πρόεδρος ο Ντόναλντ Τραμπ», είπε.

Ο πάπας είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα είναι «ειλικρινής» με τον Τραμπ αλλά ότι δεν θέλει να τον κρίνει προτού ακούσει τις απόψεις του αυτοπροσώπως.

Ένας λόγος της επίσκεψης του Τραμπ στο Βατικανό είναι για να τονίσει πώς η συνεργασία μεταξύ των τριών κυρίων θρησκειών μπορεί να αντιμετωπίσει την απειλή των ισλαμιστών μαχητών. «Θεωρούμε πως το ταξίδι αυτό είναι απαραίτητο για να φέρουμε σε επαφή τη μουσουλμανική πίστη, την εβραϊκή πίστη και κατόπιν την καθολική πίστη, τη χριστιανική πίστη», είπε ανώτατο στέλεχος του Λευκού Οίκου που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους καθ' οδόν στη Ρώμη.

«Φέρνοντας όλους μαζί μπορείς πραγματικά να οικοδομήσεις έναν συνασπισμό και να δείξεις ότι δεν είναι μουσουλμανικό πρόβλημα, δεν είναι εβραϊκό πρόβλημα, δεν είναι καθολικό πρόβλημα, δεν είναι χριστιανικό πρόβλημα, στην πραγματικότητα είναι παγκόσμιο πρόβλημα», είπε το στέλεχος.

Αρχικά ο Τραμπ δεν σκόπευε να σταματήσει στη Ρώμη κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη, πράγμα το οποίο μερικοί στο Βατικανό θεώρησαν προσβλητικό. Όταν άλλαξε γνώμη, το Βατικανό κατάφερε να του κλείσει συνάντηση με τον πάπα στις 8:30 π.μ. σήμερα τοπικής ώρας (9:30 π.μ. ώρα Ελλάδας), που αποτελεί ασυνήθιστη ημέρα και ιδιαίτερα πρωινή ώρα, καθώς τις Τετάρτες στις 10:00 π.μ. ο πάπας έχει την εβδομαδιαία συνάντησή του με το κοινό, στην πλατεία του Άγιου Πέτρου.

Μετά τη συνάντηση, ο Τραμπ θα συνεχίσει για Βρυξέλλες και τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, με τελευταία στάση πριν την επιστροφή του στις ΗΠΑ στη Σικελία, για να παρευρεθεί σε σύνοδο κορυφής της ομάδας των επτά μεγαλύτερων οικονομιών (G7) του κόσμου.