Skip to main content

Στόχος μια Κορέα χωρίς πυρηνικά

Ιστορικές συνομιλίες μεταξύ του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Γε Ιν και του Βορειοκορέατη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν

Θετικά αποτιμά η διεθνής κοινότητα την ιστορική συνάντηση των δυο ηγετών της κορεατικής χερσονήσου σήμερα στη συνοριακή περιοχή Πανμουνζόμ. Και από τις δύο πλευρές διατυπώθηκε η βούληση για μια Κορέα χωρίς πυρηνικά όπλα. Εκτός αυτού ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Γε Ιν και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησαν στην υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας. Ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Πιονγκιάνγκ εντός του 2018, ενώ και οι δύο ηγέτες δήλωσαν πως θέλουν να διευκολύνουν τις συναντήσεις οικογενειών από τις δυο πλευρές.

Οι δυο ηγέτες, σε μια συνάντηση που είχε μελετηθεί μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια και βρίθει συμβολισμών, έκαναν λόγο «για μια νέα εποχή ειρήνης» και διατύπωσαν την επιθυμία να σταματήσουν οποιεσδήποτε στρατιωτικές εχθροπραξίες. Επίσης συμφώνησαν η αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη να μετατραπεί σε ζώνη ειρήνης, όπως αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν. Ακόμη σημειώνεται πως δεν πρόκειται να υπάρξει πια πόλεμος στην κορεατική χερσόνησο. Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση κορυφής από τη διχοτόμηση της κορεατικής χερσονήσου το 1945 και για την πρώτη τα τελευταία δέκα χρόνια.

Οι ιστορικές συνομιλίες μεταξύ του Νοτιοκορεάτη Προέδρου Μουν Γε Ιν με τον Βορειοκορέατη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν διεξήχθησαν στη συνοριακή πόλη Πανμουνζόμ. Από την έκβασή τους διακυβεύονταν πολλά. Εκτιμάται ότι θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την έκβαση της σχεδιαζόμενης συνάντησης του Κιμ Γιονγκ Ουν με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε λίγες εβδομάδες.

Προγραμματισμός μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια

Το πρωτόκολλο της συνάντησης ήταν ακριβέστατο και είχαν γίνει αρκετές πρόβες. Τίποτα δεν αφέθηκε στην τύχη. Ακόμα και το τραπέζι που χρησιμοποιήθηκε για τις συνομιλίες αλλά και το μενού έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ιστορική χειραψία και η υποδοχή του Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε με στρατιωτικές τιμές.

Στον Οίκο της Ειρήνης, όπου έγιναν οι συνομιλίες και ο οποίος ανακαινίστηκε εσπευσμένα, ο Μουν Γε Ιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν τήρησαν μεταξύ τους απόσταση 2018 χιλιοστά, αριθμός που αντιστοιχεί στη φετινή χρονιά.

Το φύτεμα ενός πεύκου από τους δύο ηγέτες στη διαχωριστική γραμμή που εδώ και 65 χρόνια χωρίζει τις δυο χώρες έχει επίσης υψηλό συμβολισμό. Πρόκειται για ένα δέντρο το οποίο προέρχεται από το 1953, τη χρονιά που υπεγράφη η συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου της Κορέας (1950-1953).

Εκτιμήσεις ειδικών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας

Το τι θα γίνει με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας έχει καθοριστική σημασία. Ο Αντρέι Λάνκοβ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κουκμίν της Νότιας Κορέας, εξηγεί τη θεαματική αλλαγή στη στάση της Πιονγκγιάνγκ, λέγοντας πως η κλιμάκωση της κρίσης τον περασμένο χρόνο είχε φθάσει σε τέτοιο σημείο που η κορεατική χερσόνησος είχε φθάσει πολύ κοντά στον πόλεμο. Εκτός αυτού οι κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στη Βόρεια Κορέα θα είχαν μακροπρόθεσμα πολύ δυσμενείς επιπτώσεις για τη χώρα.

Ωστόσο, ο ειδικός δεν πιστεύει πως ο Βορειοκορεάτης Πρόεδρος θα εγκαταλείψει οριστικά το πυρηνικό πρόγραμμα, αλλά εκτιμά ότι θα το περιορίσει. Κινέζοι γεωλόγοι προειδοποιούν για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι πυρηνικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ. Δήλωσαν ότι εξαιτίας των τελευταίων δοκιμών ένα βουνό υπέστη μερική κατάρρευση και στη συνέχεια καταγράφηκαν ισχυροί σεισμοί. Οι Κινέζοι γεωλόγοι ζητούν να εξεταστεί εάν υπήρξε διαρροή πυρηνικής ενέργειας. Υποστηρίζουν πως η Βόρεια Κορέα δεν είναι πλέον σε θέση να προχωρήσει σε πυρηνικές δοκιμές στα βορειανατολικά της χώρας. Ωστόσο το αμερικανικό ινστιτούτο κορεατικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκιν υποστηρίζει πως μπορεί να σταμάτησαν οι δοκιμές στο βόρειο τμήμα, ωστόσο στο δυτικό τμήμα εντοπίστηκε ένα νέο τούνελ.

DPA / Μαρία Ρηγούτσου

Πηγή: Deutsche Welle