Skip to main content

Εμπόδια στην επένδυση του Ιβάν Σαββίδη στο Παλιούρι

Προβλήματα με το Δασαρχείο αντιμετωπίζει η τουριστική επένδυση την οποία ετοιμάζει ο Ιβάν Σαββίδης στο Παλιούρι Χαλκιδικής.

του Δημήτρη Παπανίκου

Φωτιά στην επένδυση την οποία ετοιμάζει ο Ιβάν Σαββίδης στο Παλιούρι της Χαλκιδικής βάζουν οι υπό κατάρτιση δασικοί χάρτες και το Δασαρχείο της περιοχής.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Voria.gr στον δασικό χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής ο οποίος αναρτήθηκε πριν από μερικές ημέρες, μέρος της έκτασης των 320 στρεμμάτων τα οποία πέρασαν από το ΤΑΙΠΕΔ στον όμιλο επιχειρήσεων του κ. Σαββίδη εμφανίζονται ως δασικές εκτάσεις. Το ίδιο πιστοποιεί σε πρόσφατο έγγραφό του και το Δασαρχείο το οποίο πριν από δύο χρόνια είχε γνωματεύσει περί του αντιθέτου. Αυτό δυναμιτίζει τα σχέδια του ομογενή επιχειρηματία ο οποίος σε αυτή την έκταση σχεδιάζει να κατασκευάσει παραθεριστικές κατοικίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι συνεργάτες του κ. Σαββίδη οι οποίοι κάνουν τις προεργασίες και τις μελέτες για την επένδυση στο Παλιούρι διαπίστωσαν πριν από μερικές ημέρες ότι μέρος της έκτασης η οποία περιήλθε στον ομογενή επιχειρηματία τον Μάιο του 2014 έναντι 14 εκατ. ευρώ, χαρακτηρίζεται ως δασική. Πρόκειται για περίπου 140 στρέμματα από τα συνολικά 320, δηλαδή το 43% του κτήματος. Μάλιστα τα 140 αυτά στρέμματα είναι διάσπαρτα σε όλο το εύρος του κτήματος, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμη περισσότερο την υλοποίηση της επένδυσης.

Είχαν διαβεβαιώσει για το αντίθετο

Σημειώνεται ότι μόλις δύο χρόνια πριν, κατά τη διαδικασία της μεταβίβασης της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ στον όμιλο των επιχειρήσεων του ομογενή επιχειρηματία, το Ταμείο είχε επισυνάψει πράξη χαρακτηρισμού από το αρμόδιο Δασαρχείο, εκδοθείσα μάλιστα πριν από αρκετές δεκαετίες, στην οποία όλη αυτή η έκταση ήταν χαρακτηρισμένη ως «αγροτική». Δηλαδή, η καθ’ ύλη αρμόδια υπηρεσία του Δημοσίου είχε διαβεβαιώσει εγγράφως τον επενδυτή ότι η προς παραχώρηση έκταση ήταν απολύτως κατάλληλη για τον σκοπό της επένδυσης την οποία ήθελε να κάνει ο κ. Σαββίδης.

Ωστόσο, μόλις δυο χρόνια αργότερα, το Δημόσιο άλλαξε γνώμη και εμφανίζει πλέον σχεδόν το μισό κτήμα ως δασικό, ακυρώνοντας έτσι κάθε προοπτική αξιοποίησής του. Τη σχετική, νέα γνωμοδότηση του Δασαρχείου πήραν στα χέρια τους πριν από μερικές ημέρες οι συνεργάτες του κ. Σαββίδη οι οποίοι την είχαν ζητήσει προκειμένου να προετοιμάσουν τις μελέτες για την υλοποίηση των σχεδίων αξιοποίησης του κτήματος.

Τι λέει η πλευρά Σαββίδη

Πηγές της πλευράς Σαββίδη, που επικοινώνησαν με τη Voria.gr επισημαίνουν, πάντως, ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει με το Δασαρχείο δεν αφορά τις χαρακτηρισμένες δασικές εκτάσεις των 140 στρεμμάτων αλλά ένα μικρό κομμάτι λίγων μέτρων, το οποίο είναι φυτεμένο τεχνικά και χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση. Το ζήτημα τέθηκε σε συνάντηση τις προηγούμενες ημέρες της πλευράς Σαββίδη με το Δασαρχείο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέβηκαν οι τόνοι. "Το Δασαρχείο επιμένει στη θέση του και δεν δείχνει διάθεση να λυθεί το θέμα. Είμαστε σε κόντρα για κάποιους θάμνους. Δεν είναι δυνατόν για ένα μικρό κομμάτι να σταματήσει η επένδυση", τονίζουν από την πλευρά Σαββίδη.

Διαβεβαιώνουν ότι ο επιχειρηματίας δεν έχει καμία διάθεση να σταματήσει η επένδυση, αλλά, όπως επισημαίνουν, "θέλει να λυθεί το πρόβλημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και οι φορείς να δείξουν καλή διάθεση για να προχωρήσει". Υπενθυμίζουν, δε, τη δέσμευση του ΤΑΙΠΕΔ για επίλυση τέτοιου είδους μικρών, περιφερειακών προβλημάτων στην υλοποίηση της επένδυσης.

Υπενθυμίζεται ότι το ακίνητο περιήλθε στον ομογενή επιχειρηματία από το ΤΑΙΠΕΔ τον Μάιο του 2014 έναντι 14 εκατ. για 99 χρόνια με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση με την ανάπτυξη ενός οικιστικού συμπλέγματος υψηλού επιπέδου, με έμφαση στις εξοχικές κατοικίες και τις εγκαταστάσεις φιλοξενία και αναψυχής.

Το επενδυτικό σχέδιο προϋπολογίζεται στα 80 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει ανάπτυξη ξενοδοχειακών υποδομών, μεταξύ των οποίων η ανακαίνιση και λειτουργία, έπειτα από περίπου 25 χρόνια απαξίωσης, του Ξενία Παλιουρίου. Περιλαμβάνει επίσης, κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών, χώρους αναψυχής, μαρίνες κ.ο.κ.

Οι κάτοικοι της περιοχής αναμένουν με αγωνία την υλοποίηση της επένδυσης η οποία υπολογίζεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία, κυρίως στην ενίσχυση της απασχόλησης με τη δημιουργία σημαντικού αριθμού άμεσων νέων θέσεων εργασίας και τη διασφάλιση υφιστάμενων σε παράλληλες τοπικές δραστηριότητες.