Skip to main content

Στον ανασχεδιασμό της πλατείας Μαβίλη προχωράει ο δήμος Θεσσαλονίκης

Η μελέτη της ανάπλασης αξιοποιεί βιοκλιματικά στοιχεία με στόχο την αναβάθμιση της αισθητικής και των συνθηκών μικροκλίματος της περιοχής.

Την εκτέλεση και τον τρόπο δημοπράτησης του έργου «Ανάπλαση Πλατείας Μαβίλη με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού» ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, σήμερα, Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, στη διάρκεια της 14ης τακτικής συνεδρίασης.

Αντικείμενο της μελέτης είναι ο ανασχεδιασμός της πλατείας Μαβίλη και των διασταυρούμενων σε αυτήν οδών Κ. Παλαμά, Γλάδστωνος, συμπεριλαμβανομένων και των οδών Φειδίου και του υπόλοιπου τμήματος της οδού Ζεφύρων, μιας περιοχής συνολικής έκτασης 6.420 τ.μ.

Η μελέτη βασίστηκε στην πρόταση που είχε υποβληθεί και βραβευτεί στο πλαίσιο του Ανοιχτού Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών της Ε.Α.Χ.Α. Α.Ε. «Θεσσαλονίκη Χ 4» και μεταξύ άλλων αξιοποιεί βιοκλιματικά στοιχεία με στόχο την αναβάθμιση τόσο της αισθητικής, όσο και των συνθηκών μικροκλίματος της περιοχής.

Η παρέμβαση αποσκοπεί στον πλήρη ανασχεδιασμό του χώρου, με νέες χαράξεις και αρχές. Συγκεκριμένα, προβλέπεται να απομακρυνθούν όλα τα υπάρχοντα δάπεδα, οι διαμορφώσεις και τα στοιχεία εξοπλισμού στην πλατεία και στους περιμετρικούς δρόμους και παράλληλα προτείνονται νέες διαμορφώσεις, με βελτιωμένη διαχείριση πρασίνου, νέα σκληρά και μαλακά υλικά δαπέδων, χάραξη πεζοδρομίων, χρήση νερού, τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων χαμηλής κατανάλωσης και αστικού εξοπλισμού, καθώς και φυτεύσεις.      

Αναλυτικότερα η μελέτη προτείνει τις ακόλουθες επεμβάσεις:

    Καθαρισμός του χώρου της περιοχής μελέτης
    Κατασκευή διαπλατυσμένων πεζοδρομίων στις οδούς Μαβίλη, Γλάδστωνος και Κ. Παλαμά Φειδίου και Ζέφυρων ώστε να υπάρξει επαρκής χώρος για δεντροφύτευση, κατασκευή οδηγού τυφλών,     ζώνη τοποθέτησης σημάνσεων, αστικού εξοπλισμού και ζώνης ελεύθερης όδευσης πεζών
    Κατασκευή δαπέδου στις λωρίδες κυκλοφορίας οχημάτων των οδών με επίστρωση ψυχρών τσιμεντοκυβόλιθων
    Κατασκευή δαπέδων στις θέσεις στάθμευσης οχημάτων των οδών με επίστρωση σκληρών συμπαγών και διάτρητων υλικών
    Δαπεδοστρώσεις στα πεζοδρόμια και στην πλατεία
    Κατασκευή  σιντριβανιού από συστοιχίες τριών σειρών υδάτινων πιδάκων
    Κατασκευή τριών νέων δενδροδόχων – χτιστών καθισμάτων
    Νέα παρτέρια στην πλατεία και στα πεζοδρόμια των οδών Μαβίλη Γλάδστωνος και Κ. Παλαμά
    Δενδροδόχοι και φύτευση δενδροστοιχιών στις οδούς Μαβίλη, Γλάδστωνος, Παλαμά και Φειδίου Ζεφύρων
    Εγκατάσταση  φυτεύσεων  και  αρδευτικού συστήματος στα νέα  παρτέρια
    Τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού, σημάνσεων, πινακίδων αρχαιολογικών μνημείων και επανατοποθέτηση στοιχείων του υφιστάμενου αστικού εξοπλισμού σε νέες θέσεις
    Τοποθέτηση νέων φωτιστικών σωμάτων LED

Η εκτέλεση του παραπάνω έργου, προϋπολογισμού 1.500.000€, θα γίνει με την ανοικτή διαδικασία ανάθεσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.